4 Май, 2016 16:09 5 878 0

Потвърдиха доживотните присъди на "Килърите"

  • килърите-
  • потвърдиха-
  • присъди
Потвърдиха доживотните присъди на "Килърите" - 1
Снимка: БТА

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 година от Шуменския окръжен съд (ШОС) за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Апелативният съд във Варна отмени първоинстанционната присъда като оправда Райчо Стойнев, затова от началото на 2009 година до неустановена дата на м.юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов- (подбудител), с Георги Вълев - (подбудител), с Васил Костов - (подбудител и помагач), с Янко Попов –(помагач), с Георги Трифонов и Владимир Филев –извършители да е да е улеснил Филев за умишленото убийство на Румен Рачев (3 юли 2009 година). Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обещетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на ШОС в наказателно- осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години ”лишаване от свобода”. Попов ще заплати 943,92 лв разноски за СМЕ в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня най-важното от делото и движението му през различните съдебни инстанции:


Пред декември 2013 година Шуменския окръжен съд призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Престъпната група бе осъдена  също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Тогава първата съдебна инстанция наложи  три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

В края на февруари 2014 година Варненският апелативен съд отмени присъдата на ШОС в частта за убийството на Борислав Георгиев и оправда подсъдимите за това деяние. Втората съдебна инстанция призна вината на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев да са подпомагали с действия убийствата на петър Лупов и на Румен Рачев и им наложи наказания „доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип. За същите деяния съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 години затвор и на Райчо Стойнев, съден само за помагачество за убийството на Румен Рачев. Наказанието на Стойнев бе намалено от 15 на 7 години затвор.

След като през 2015 година Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, Варненският апелативен съд в 8 заседания разгледа казуса за втори път като разпита 10 свидетели и едно вещо лице, поискани от страните. Атмаджов вече изтърпя присъдата си и е на свобода. Янко Попов също изтърпя 5 годишната си присъда за участието си в престъпната група на «килърите».

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА