Last news in Fakti

8 Май, 2016 08:00 3 597 53

„Съветска” България – години на унижение и терор

  • съветска-
  • българия-
  • унижение-
  • терор

Независимо от либерално-демократични и социалдемократически елементи в следвоенна България, в крайна сметка в страната е наложен комунистическият модел – чрез репресии, информационен контрол и показни процеси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статията е публикувана в "Дойче веле"

Какви бяха първите години на „съветска” България? Издаденият в Русия документален двутомник „Советский фактор в Восточной Европе“ показва как е бил наложен и утвърден съветският режим в България и останалите бивши социалистически страни след края на Втората световна война. Документите обясняват защо въпреки наличието на либерално-демократични и социалдемократически елементи на развитие в региона, в крайна сметка в обществото е наложен комунистическият модел. Това става главно благодарение на репресивно-силови методи на въздействие, информационен контрол над обществото, показни съдебни процеси и внедряване на система от съветски „съветници”.

Докато пресата и кинопрегледите в окупираната от Червената армия България тръбят за растящо благоденствие и успехи в ликвидирането на враговете на народа, секретните послания на руските „съветници“, изпращани до Кремъл, разкриват друга картина за живота в НРБ. Настаняването на „очите и ушите“ на Кремъл на ключови позиции в НРБ става след изпратено от София формално искане, но Москва е тази, която определя местата, на които „съветниците“ трябвало да работят. Съветският посланик в София е редовен участник в заседанията на Министерския съвет, а подчиненият му апарат от „съветници“ присъства при вземането на решения в отделните министерства. В силовите ведомства като МВР, ДС и Военното министерство съветските другари са добре представени в ръководствата на всички окръжни управления и в щабовете на вътрешните и граничните войски.

Добре документирана е ролята на изпратените от СССР представители на НКВД, участвали в изтръгването на показания по време на всички скалъпени процеси срещу българската опозиция и т.нар. „трайчокостовисти”. „Ликвидирайте в зародиш всяка съпротива. Вземете на отчет и следете изкъсо опозицията, духовенството, интелигенцията и царските офицери. Съставете списъци за масови арести в случай на война“, гласят в резюмиран вид напътствията от Москва.

Предателството спрямо Пиринския край

В сталиновия проект за създаване на южнославянска федерация със столица Белград е решена съдбата и на Пиринския край в България. Георги Димитров, по онова време премиер на България, приема безусловно диктата на Москва и се договаря с Тито за етапите на предаването на Пиринския край на Югославия. Единствено крамолата между Сталин и Тито през лятото на 1948 г. спира практическото осъществяване на това посегателство срещу националния суверенитет на България.

В донесение до Кремъл от февруари 1949 г. съветският генерален представител в Българската Народна Армия /БНА/ генерал-лейтенант Петрушевски, редом с описанието на боричканията за надмощие между комунистическите кланове в София, дава и сведения за подготовката по предаването на Пиринския край на Югославия. Петрушевски свидетелства за активното пропагандиране и насаждане на „македонско“ самосъзнание сред местните българи и нарастващото недоволство сред населението. След като СССР обявява югославския ръководител Тито за враг, съветският военен емисар в България е бил разстроен от факта, че БНА се готви да се изтегли от Пиринския край като част от плана за предаването му на Белград.

Трагедията на българското село

Животът на българския комунистически елит няма нищо общо с оскъдицата, купонната система и черноборсаджийството в България, свидетелстват дописките на „очите и ушите“ на Москва. Донесение до ЦК на КПСС, писано няколко месеца след смъртта на Сталин, дава представа за огромната пропаст между приказките на София за преизпълнени планове и народно благоденствие и мизерното съществуване на обикновените хора.

В индустрията е налице огромно текучество на работната ръка, а плановете за развитието й на практика не се изпълняват. Снабдяването с електроенергия е голям проблем поради честите аварии. Цените в НРБ растат с по-бързи темпове от заплатите. Голяма част от произведеното е брак и не може да бъде продадено на населението, независимо от занижените цени и огромния дефицит на стоки и услуги, пишат дописниците на КПСС. И допълват: „Миньорите живеят в калпави бараки с легла на два етажа. На едно легло на смени спят по двама или трима души. В работническите общежития няма елементарни мебели“.

Извращенията около насилствената колективизация на земята и земеделския инвентар са довели българското село до просешка тояга. Съветският опит за унищожение на „дребнобуржоазните“ селски производители в България чрез принудителното им колективизиране в ТКЗС-та е внесен заедно с целия репресивен арсенал от мерки.

В Пазарджишка околия се устройват блокади на селата с цел да се заставят селяните, които обработват собствена земя, да отидат да жънат и нивите на земеделските стопанства. „В Радомирска околия блокираха селата, за да накарат селяните по-бързо да предадат вълната от овцете на държавата“, пише в изпратения до ЦК на КПСС доклад за положението в НРБ. В документа за първи път се споменава и за новата звезда на ЦК на БКП Тодор Живков, който е описан като верен сталинист и защитник на Вълко Червенков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aaa

    5 2 Отговор
    Къде социалната система, образованието, здравеопазването, качеството на храните и др., бе по-добре преди 1991година или след нея? Кога ромите си позволяваха да правят глупости и да са по-добре осигурени без да работят за България? До кога журналистите ще ни натрапват, манипулират възгледите си?
  • 2 Георги

    6 3 Отговор
    Само ви припомням два цитата на фона на пропагандния порой от запада:
    "Това което ние сме го построили,вие не можете да го боядисате" - Тодор Живков

    " Оставих Ви двеста хилядна армия, въоръжена до зъби! Днес имате двеста хиляди пенсионери, които не можете да изхраните! " - Тодор Живков
    Няма да пиша нищо за икономика, здравеопазване, образование, енергийна система, напояване, селско стопанство и т.н.
    Вижте днес бедстваща и умираща България и спомнете за някогашната "перла" на Балканите.
  • 3 бургас

    6 0 Отговор
    Дааа, първите 10-ина години от "социализъма" са били доста тежки, мътни и кървави, докато се "канализират" нещата и се утъпче пътеката. През 60-те години нещата вече са били други, но началото наистина е било трудно, все пак коренната промяна на една система с друга(и то непозната досега)е създала много неудобства и трудности, използвани са силови мерки и репресии за да се осъществи. Повечето хора, живели по времето на соца(всяка година остават все по-малко)си спомнят основно периода на "развития социализъм", в който имаше хляб и жилища за всички, но не и началните години на неуреденост, мизерия и репресии срещу "несъгласните с порядките новия режим".
  • 4 БББ

    4 2 Отговор
    Ами то затова фалирахме щото бяхме изкуствено добре
  • 5 До автора

    4 2 Отговор
    Цеков, Цеков :) :) :)
    Няма по-гнусно и противно нещо от услужливото, лакейско и келепирско поведение на т.н. наша "интелигенция".
    Вместо да разпространяваш добре заплатени памфлети в "Дойче веле" иди и виж как живеят онези, които са останала ли тук...понеже не могат и те да избягат от България.
    Цеков, по-страшен от червения комунизъм и синия болшевизъм - геноцид маскиран и добре заплатена от чужди агенции, НПОта и тайни служби пропаганда.
    Днешното състояние на държавата - икономика, здравеопазване, образование, отбрана и жизнен стандарт са главния изобличител на хибридната мръсотия с която мътите главите на хората.
    Бог да те съди и прости тебе Цеков!
  • 6 Прасенце

    4 3 Отговор
    Аааа, Николай Цеков от Deutsche Welle.... Поредния платен предател на Родината, поредното некадърно слугинско журналистче, протегнало потна ръчичка за подаяние от враговете на България.

    Навремето Цеков, макар и далеч, в Лондон или Мюнхен, отрепки като тебе се криеха в миши дупки и не смееха да излязат по улиците, защото някъде там беше "човека с чадъра", който въздаваше справедливо възмездие на предателите....сега, с паричките на враговете, се радвате на спокоен живот в битието си на предатели на Родината, но докога ?

    И твоите 30 сребърника Цеков, скоро ще свършат, пък и палачинката току виж се обърнала. И тогава може би те очаква една мила и сърдечна среща с прасетата в Белене.
    И както казвате вие в Deutsche Welle - 95% от участниците в срещата останаха крайно доволни !

    :-)
  • 7 до Цеков

    4 3 Отговор
    Неграмотник, България никога не е била съветска, а народна република. "Съветска” България – години на унижение и терор за българските слуги на Хитлер и мафиотстстващите български маргинали, тоест години на законност и справелвилост.
  • 8 НикиД

    2 4 Отговор
    чeтейки бръщолевенията на комунистическите кратуни по-долу, се убеждавам, че е напълно вярно предсказанието, че последният комунист на света ще умре в България.
  • 9 удо

    3 3 Отговор
    Надявах се ,че 26 години след 10.11.1989 година червените бетонни глави са отишли в исторшята,но се оказва ,че се лъжа,все още е пълно с такива.

    Коментиран от #10

  • 10 Бетонна глава

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "удо":

    Какво точно стана на 10.11.1989 ?

    Понеже вероятно не знаеш, аз ще ти кажа :
    Тарикатите излъгаха простата, неука, неграмотна част от народа, (към която очевидно и ти принадлежиш), че като дойде т. нар. "демокрация" ще плувнете в охолство, и че докато весело и щастливо пърдите, пиете кафи и пушите на работното си място, някой добър капиталист-работодател ще ви плаща по 5000 евро/мес. заплата, ще ви накупят нови лъскави Мерцедеси (а не 30-годишни голфове, с които си размазвате мозъци по дърветата), и въобще - само цветя и рози....

    Обаче... излъганите камилчита ! :-)

    :-)

    Коментиран от #11

  • 11 удо

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бетонна глава":

    Другарю,не ти харесва истината.Друго е да чакаш 20 години ред, за да си закупиш съветки москич и да чакаш да пуснат в полупразните магазини някаква полу-боклучлива стока, за да търчиш да се наредиш на дългата опашка, за да си го закупиш,ако стигнат бройките до теб.Това беше в края на соца,а в началото горко на нормалните хора. За тарикати аз не знам,знам за червени престчпници.
  • 12 onq s konq

    3 3 Отговор
    45 години целият соц лагер под вещото ръководство на СССР със "всякакви средства" се опитваше да създаде обществен строй тип ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО С КОДОВО ИМЕ "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ",но уви...Интересното е обаче,че все още не са малко хората които продължават да твърдят /и да го мислят/,че нещата са били "на кантар" и ахааа...да се получат!Дори настояват за ОЩЕ 45 ГОД "ГРАТИСЕН ПЕРИОД"!!?
  • 13 Орел Рак и Щука

    4 1 Отговор
    Социализъма ни беше уродлив,факт,но погледнато сравнително ,сегашната ни "демоКРАДЦИя ,е два пъти по уродлива.И това което вече не може да се поправи,е чистото физическо ликвидиране на живототворният народ,В годините на соца ,са могли да се раждат по 140 000 деца ,основно българчета ,а сега 57 965,а половината от тези деца няма да чуят българска реч.И това изглежда е само началото на катастрофата.Само това да осмисли човек,и ще разбере ,колко боклуци има за трепане.На къде сме тръгнали с "бодри крачки" И на кого му пука ,че хора не останаха.Пропаганда и журналистически слугинаж ,е ясно че ще има.Само не сравнявайте несравними неща.
  • 14 onq c konq е отврат

    2 3 Отговор
    Всичко беше с връзки, дами и господа, а днес продължава същия филм! Не ви ли прави впечатление, че обучените през комунизма другари успяха да приватизират и окрадат всичко възможно? Днес, за да си намериш хубава работа, пак ще ти трябват връзки. Какво се е променило за обикновения човек?! Явяваш се на интервю за работа и там вече си избрали човек. Общинските имоти се продават на удобните хора с пари под масата. Записваш се безработен и слушаш служителките как си купили новия лак за нокти, а ти от три месеца не си получил доходи, щото няма откъде!

    Ако си мислите, че нещо генерално се е променило, то страшно бъркате! Основната част предприемачи в България е близка до предишната власт. Политиците, адвокатите, журналистите - всички са продукт на предишната власт. Да, сега е малко по-лесно да се пътува на Запад, на което се и дължи относително добрия стандарт на част от хората, както и спестяванията в банките, но разцвет на бизнеса и някакви големи успехи няма.

    Това е положението. Началните години на социализма са били трудни, като реална свобода или икономически успехи са се усетили чак 80-те. България беше включена в списъка на развитите индустриални държави на ООН. Давате си сметка, че колкото повече сътресения има в политически план, толкова повече страда икономиката. Като с автомобил - колкото повече се натиска спирачката и се правят маневри с автомобила, толкова повече разходът на гориво нараства и се губи време.
  • 15 Гост

    3 2 Отговор
    Освен по миризмата на кебапчета със съмнително съдържание и по веселбите в циганските махали със същите тези "деликатеси" другото, по което можеш да познаеш, че у нас наближават избори е изкарването на бял свят на подобни статии (с доста съмнителна историческа стойност) рисуващи апокалиптични картини от соц. миналото, и не знам докога ще ни занимават с това след като ТКЗС няма отдавна, нито заводи, нито безплатно и качествено здравеопазване, за образованието не ми се говори. Но за сметка на това джамии никнат като гъби, етническите партии финансирани от Турция и изпълняващи нейните повели станаха 2, постоянно се събират пари за лечение на хора в чужбина, трайно се настанихме в автомобили 2-ра ръка, а да си пенсионер означава да ходиш недохранен и с дрехи, на които модата е отминала преди поне 20г., дори няма да отварям дума за работещите бедни, издържащи огромно безработно малцинство. Честно да ви кажа мечтаех за демокрацията, а дойде див капитализъм и турцизация. Ура

    Коментиран от #16

  • 16 удо

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Така се получи ,един мильон комуняги ,техните семейства,незнам колко стотин хиляди щатни,нещатни и незнайни сътрудници на държавна сигурност си мечтаеха,а сега изведнъж не им харесва.
  • 17 Mercedes-Benz

    1 1 Отговор
    Всички комунисти на стадиона!
  • 18

    2 0 Отговор
    Докъто се препираме и хулим ние губим себе си и децата си. Никога не е било по сташно от сега.
  • 19 jambazina

    3 0 Отговор
    "....репресивно-силови методи на въздействие, информационен контрол над обществото, показни съдебни процеси и внедряване на система от съветници.........”

    Звучи ми познато, въпреки че нямам спомени от онова време. Пък и култа към личността ......

    Коментиран от #20

  • 20 Монго

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "jambazina":

    Нали? Нищо ново под слънцето
  • 21 Krasimir Velchev

    3 0 Отговор
    krasimir velchev-Тази поръчкова статия много добре символизира деградацията на радио ,,Дойче веле''.Аз съм от това поколение,което си изкара младите години по време на социализма.В годините на социализма слушах радои ,,Дойче веле''със затаен дъх.От неговите предавания през 80-те години на миналия век ,научавах наистина много факти ,за които ,тогава нямаше други източници.Към днешна дата,тази масмедия е оглупяла,подобно на канцлера на Германия-Ангела Меркел.Дали някой,няма да се сети ,да напише един исторически преглед на Федерална република Германия за последните около 30 години.Такъв упадък на немската нация и нейните управляващи,никой не е очаквал.
  • 22 Manitou

    1 1 Отговор
    Честита Ви председателка другари, краят наближава скоро.
  • 23 Али Бабата

    2 2 Отговор
    ООН постави през 1987 г. по индекса на човешкото развитие социалистическа България на 27 място в света.Сега вече „демократично" сме на 58-мо място.
    Human Development Index (HDI)) на ООН задава оценка за нивото на бедност, грамотност, образование, очаквана продължителност на живота,жизнен стандарт- БВП на глава от населението в съотношение с покупателната възможност,и др.
    HUMAN DEVELOPMENT REPORT 1990
    Published for the United Nations Development Programme (UNDP)
    New York Oxford
    Oxford University Press 1990

    http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/219/hdr_1990_en_complete_nostats.pdf

    на страничка-111 има таблица.., когато ООН за първи път мери този показател, България е поставена на 27-о място между 130 държави в света. На първо място по индекс на човешко развитие тогава е Япония, на 19-о – САЩ. От балканските страни само Гърция е била по-напред – 22-ро място, а от бившите социалистически държави – ГДР /на 21-во/ и Чехословакия /на 25-о/. Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са държави като Сингапур /35-о място/ и Южна Корея /34-о място/.
    Това, дава достатъчно обоснована представа за това доколко наистина бедни сме били тогава. И тъй като сме били "еднакво бедни", означава, че всички сме били с много добри възможности за човешко развитие.

    Коментиран от #24

  • 24 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Али Бабата":

    али баба ,1987 година бях в гърция за първи път.тогава за първи път пих натурален сок от портокал,видях хубави пердета за първи път,за първи път бях на дискотека ,за първи път ядох мелба,за първи път видях фитнес зала....и тва бе в изостаналата гърция ,гледах като войник в домашен отпуск,пълни магазини добре облечени и усмихнати хора,любезни магазинери и сервитьори...и после обратно кулата, милиционера,оградата и граничарите с кучетата ,после мръсотията и мизерията.в българия по онова време нямаше ток през час и гледахме телевизия на акумулатори ,за банани и портокали само с връзки по коледа!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Айде стига фантазии, мелби имше и в България. На "Златни пясъци" 1979 г. бяха по две педи големи. Мелба не и давали на милото в България, горканка...
  • 26 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Алооо, ама нали си от София? В сладкарница "Кристал" мелби не си ли яла? Там парфетата и гарашите бяха супер, и кадаифа беше залят със сметана.

    Коментиран от #27, #31, #32

  • 27 Mercedes-Benz

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Монго":

    Като типичен чугун, само плюскане ти е в тиква, нали бе "каскет"?!

    Коментиран от #28

  • 28 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Mercedes-Benz":

    Що не си пиеш кафето спокойно. Поста ми е по повод жалването на Деса-Стоян,че е яла мелба за първи път в Гърция. Каскет ще казваш на някоя твоя "дреболия",когато те изложи пред жена...
  • 29 Mercedes-Benz

    2 2 Отговор
    Гледам и ти и оня другар долу все към оная ми работа ви влече, знам че по принцип червенобузите сте "леви" ама ще ви разочаровам сладуранки, падам си по жени. Най-добре си се галете помежду си

    Коментиран от #30

  • 30 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Mercedes-Benz":

    Гледай си емблемата на аватара, мечтай и медитирай. Не се прави на източник на тестостерон...
  • 31 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Монго":

    а имало мелби на златни пясъци и някъде в софия :)))),ох мамооо!!!имаше и фреш в шеретон ,но за съжаление не го бях посещавал,кво да се прави!там имаше мелби във всяко кафене и не само със сметанов сладолед :))).внашето квартално кафе нямаше нищо освен бира,водка ,сладолед сметанов ,намръщена сервитиорка на годините на баба ми и барман с елече дето ме гледаше като 50 стотинки на цяло.всъщност идеята ми бе, че али баба пише глупости ,но спама от турчина милиционер по посока секса ми е ясен.нека продължа по темата .в българия тогава нямаше топлоизолация,гипскартон,хубави плочки за баня или хол,нямаше санитария никва освен долнопробната дето си гледаш ла..та или направо клекало с дупка :),нямаше дънки,нямаше модерна музика освен някъде контрабандно и преследвано от милицията :).нямаше информация за нищо освен тази на работническо дело ,която бе силно изопачена и контролирана,но имаше кльон дето ни пазеше да не бягаме на изток,имаше доносници дето ежедневно следяха да не направим нещо заплашващо бкп то имаше мукавяни бунгала без канализация и топла вода дето ни пращаха да почиваме е не за всички ,но масовката,нямаше дори чдъри на плажа и се налагаше да си носим колци и чаршафи от вкъщи за да си спретваме шатрички,за шазлонги дори не се бе чувало.та в тази смехория наречена соц. българия виждам, че има много мераклии да се върнат в нея,щом ви се ходи напред към кндр ,там нещата си са както бяха при нас едно към едно.само че анонимния ,за п...стията ти там т

    Коментиран от #33, #34, #36

  • 32 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Монго":

    та в тази смехория наречена соц. българия виждам, че има много мераклии да се върнат в нея,щом ви се ходи напред към кндр ,там нещата си са както бяха при нас едно към едно.само че анонимния ,за п...стията ти там терапията ще бъде доста строга :)!
  • 33 Мишка

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    стояне пак не си пиеш хапчета.Или не си живял тогава или си много слеп глух и тъп.

  • 34 Монго

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Алооо,невротичката, к'во си заразпращала налЕво и надЕсно, който не ти е удобен в Северна Корея. Ходи си яж мелбата у Гърция, и ако искаш си купувай фаянса от зеленчуковия магазин. Като те подгонят топлите и студени вълни и ми влизаш в един обяснителен режим...

    Коментиран от #43

  • 35 Бай хой

    2 1 Отговор
    А ве съветска България бе ясна и прогнозируема. Нацията растеше, мощна и силна армия, мощна и модерна индустрия и икономика, развит туризъм, износ на всякакви стоки, производство на стоки по лиценз от цял свят, възрастта за пенсиониране се намаляваше, безплатно образование и здравеопазване и т.н.

    А сега на къде? Този ЕС и това нато ни съсипаха. Наложиха геноцид и преследване на Българите. Вече приемат дори джахидисти от афганистан, ирак и пакистан в шенген а за Българи там няма място.

    Къде ходите може би другари от нпо-тата.

    Коментиран от #42

  • 36 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Деске, вярно че тогава в България нямаше смартфони, таблети, плазмени телевизори, автомобили с диодни светлини, но това не значи че сме били изостанали и за тово не са виновни нито Хан Крум, нито Хан Аспарух а още по малко Тодор Живков или СССР. Познай само миличко защо някои неща тогава ги нямаше и ако не бе пагубният преход къде щяхме да сме сега. Да ти припомня че според ООН България бе на 27 място в света по степен на развитие и сигурност. Сега благодарение на продажници и колонизатори сме наредени сред най изостаналите страни. Колкото по далеч от социализма толкова по изостанали. Това е най гадното. Невероятно но факт. Извода е че не соца ни е виновен а разни утрепки които виждат само пари и умните колонизатори знаят как да ги купят и използват.

    Коментиран от #41

  • 37 Памет

    3 0 Отговор
    Какво ни донесе демокрацията за 25 години:
    - Преди имаше "червена аристокрация". Днес тя се нарича "бизнескласа".
    - Преди съществуваше политическа цензура. Днес има икономическа цензура - ако не си с властта, ще загубиш работата си.
    - Преди имаше журналисти на заплата. Сега има платени журналисти.
    - Преди имахме индустрия и селско стопанство. По време на демокрацията селското ни стопанство, индустрията ни и атомната ни енергетика бяха разграбени и харизани на чужденци или нашенски мафиоти.
    - Преди имахме славна армия. Днес имаме карикатурна сбирщина, която служи на западните сили.
    - Преди имахме здравеопазване. Днес право на здраве имат онези, които имат пари.
    - Преди селата и градовете ни бяха чисти и красиви. Днес на мястото на парковете и градинките има бетон, мръсотия и цигания, колите са по тротоарите.
    - Преди имахме природа. Днес горите ни се изсичат, а Черноморието е вече бетонирано.
    - Преди всички бяха нахранени. Днес просията стана професия, а ровенето из боклуците придоби общонационални измерения.
    - Преди имаше ред и спокойствие. Днес убийствата са ежедневие.
    - Преди имаше равенство. Днес "недемократизиралите" се люде ровят за храна в кофите за боклук заедно с гладните кучета.
    - Преди учениците пееха "Върви народе възродени". Днес индивиди със сексуални извращения парадират на гей-сбирщини.
    - Преди имахме история. Днес не се говори за турско робство, а за турско "присъствие", преиначава се Баташкото клане, Левски се представя като убиец, а Ботев се описва като терорист и пройдоха.
    - Преди се раждаха българчета, днес се въдят цигани!
    - През 1989 г. броят на българите беше повече от девет милиона души. Днес той е около 6-7 милиона! Два милиона от останалото в България население са пенсионери, които в порутените си селски къщи се страхуват за живота си от цигански набези.
    - Преди имаше държава България. Днес има територия България.
  • 38 колкото до крадците на история то

    3 0 Отговор
    Да си припомним показателен епизод от днешния паметен ден. Когато Германия подписва капитулацията, тя е приета от представители на СССР, САЩ и Франция. Немският генерал-полковник Вилхелм Кайтел предава документа на маршал Жуков и сочейки към американските и френските представители, иронично попита: "А тези, какво, също ли са ни победили?"
  • 39 реалист

    2 0 Отговор
    Аз съм човек реалист. Не претендирам да разбирам от политика, още повече от геополитика.
    НЕ съм военолюбец - войната е най-страшното нещо, което може да сполети един народ. По тази причина военни паради не ме впечатляват.
    Ще кажа обаче какво видях днес. Три неща, които оценявам като човек:
    1. В началото на парада - военният им министър Шойгу - за момент колата му спря под иконата на Христовото преображение и той се прекръсти гологлав.
    2. По време на парада - видях очите и лицата на военните, които маршируваха. Видях гордост в очите и усмивки на лицата. 3. След парада - видях кадри от марша на Безсмъртния полк. Видях 4 поколения на едно място. От това милионно шествие всеки нормален човек го побиват тръпки.

    По тези три причини аз знам на чия страна ще застана скоро, когато дойде времето. Защото никой не може да слугува на двама господари.

    Останалото е от лукавия."

    Коментиран от #40

  • 40 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "реалист":

    тва че се е прекръстил не го прави нито християнин нито вярващ,особено като го прави пред мумията на ленин ,която според правилата на ни една християнска църква не бива да бъде там.другото е реклама очите,косите и т.н. само помисли освен паради и суровини кво друго руско се произвежда ,а и някоя и друга нискотехнологична бомба!путин иска с този парад да вкара измамата за голямата работа на руснаците,но за да са такива им трябва икономика както и стандарти в различните сектори на живота.не става само с парада на 9 ти маи,трябват магистрали,курорти,градове ,трябват усмихнати и успели хора за да предизвикаш желание другите да имат твоите стандарти.

    Коментиран от #45

  • 41 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Бай хой":

    полов, българия сега е на дъното щото е пълна с такива като теб.останалите колонизирани забравиха отдавна за соца и правят икономики и развиват обществата си,достатъчно е да идеш в румъния за да усетиш разликата .
  • 42 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Бай хой":

    и не лъжи никва икономика не сме имали през соца,а се произвеждаха боклуци дето никой за нищо не ги искаше.случи се и очакваното другарите партизани фалираха и се оказа рче балона се спука.щом толкова е било добре що тогава се разпадна соца ,а полов?отговори на този въпрос преди да почнеш пак с шизофреничните тирирамби!
  • 43 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "Монго":

    от милиционери геове с турска фиология акъл не ща .

    Коментиран от #44

  • 44 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Деси душко не с лошото. Не се пише геове и фиология, много неграмотно мило, едно изречение "амнайсет" грешки. Да се чуди човек как си изкласила до 7-ми клас.
  • 45 Мишка

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    стоенчо що си мислиш че Русия и пука на черупката кой ще има нейните стандарти?
    Русия е достатъчно силна и независима страна с достатъчно ресурси и достатъчно горд и силен народ за да не и пука за мнението на останалите и да няма колонизаторски апетити.
    Това не са твойте господари от ФАЩ с малките п....шки.Гейове дето се правят на мъже пред малоумници като тебе залъгвайки ги с бляскави евтини дрънкулки и обещания за хубав живот.Русия два пъти е газила Европа ако трябва ще я прегази и трети път и голямата локва ще прецапа та до Вашингтон ще стигне.Но не. Не това е целта на Руснака колкото и да Му се качват по цепките.

    Коментиран от #46, #50

  • 46 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мишка":

    Преди да дрънкаш глупости, би ли обяснил на аудиторията, как е възможно средната заплата в пълната с ресурси Русия, да е по-ниска от средната заплата в България?

    А?

    "Горд и силен народ" - най-високия процент в световен мащаб на наркомани на хероин, за алкохолизма да не говорим!

    ХАХА

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Мишка

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Киро":

    Да ще обясня на аудиторията.Но преди това ти би ли обяснил на тая същата аудитория и подкрепил с факти как и от къде разбра за средната заплата на Руснака?И как разбра за тия наркомани и пияници?
    Ти в Русия ходил ли си? Работил ли си в Русия? Познаваш ли поне един Руснак? Защото Аз Съм ходил работил и познавам Русия и Руснаци.Мойта информация е от първо лице единствено число.Вярно има и бедни райони но като цяло от нас са по-добре.
    И отговори Ми също каква е реалната средна работна заплата в България не по статистически данни.А като реално получени пари.Незнаеш нали?За статистиката се взима брутно възнаграждение от което получаваш реално 60-65%.
    Явно всичката ти информация идва от една баба от село дето чула от един дядо от другото село.
  • 48 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Киро":

    В Москва средната работна заплата е 1089 евро. Не ме питай колко е при чукчите, те може би не знаят какво е това заплата. А сега да те питам знаеш ли колко е средната работна заплата в...Симитли? Ако си мислиш,че е колкото официална обявената от близо 1000лв., да си жив и здрав

    Коментиран от #52

  • 49 Мишка

    0 0 Отговор
    2014г в Якутия продавачка в хранителен магазин получаваше 26 000рубли при 38 рубли за 1 евро.Съпруга и шофьор на тръбовоз вземаше между 48 и 60 000р.Това вземат чукчите дето ходят във външни тоалетни носят ушанки и не се напиват с бира а с водка и самогон.

    Коментиран от #51

  • 50 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мишка":

    геове с малки пишки има и в русия не по-малко от европа.иначе гледам че си фен на русия ама що не ходиш там да поработиш,гледам запознат си с тва онова.вземи самолета и в магадан с големите заплати и не им пукало казваш за европа ?щом не им пука да не идват бе симпатяга,що всеки руснак с пари пали мотора и идва тук при геовете за постоянно ,а?що си купува гадна гейска кола,гадни гейски дрехи дето му стоят верно като на гей ,що идва тук на почивка или направо се заселва ,а?колко европейци почиват или гастърбаистват в русия ще ме светнеш ли или ще си замълчиш удобно?
  • 51 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Мишка":

    ох мамо, якутия ли ще ни даваш за пример ,колко много пари вземали????ти си за там да караш камион и да си пееш богат и щаслив.
    иначе в якутия е подобно на африка като стандарт само дето има сняг!
  • 52 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Монго":

    милиционер в симитли имаш много по-голяма покупателна способност от москва макар ,че в москва вземаш 3 пъти повече от симитли ,щото в москва е поне 10 пъти по-скъпо,дано в милиционерското освен курсовете по турски с ибрика си посещавал и тези по математика за да не ти разяснявам,но едва ли!

    Коментиран от #53

  • 53 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Даже незнам къде е Симитли. Но след твоя пост се забелязва усилен поток на москали към Симитли . А, и в Афганистан отидоха защото Десито каза,че там са стигнали китайците по икономически ръст. Изкопуват на килограм пещерите на Тора Бора . Пък ние с тебе ще му извъртим едно джакудзи, пък после ако можеш си седни на задника