Last news in Fakti

9 Май, 2016 12:10 1 910 3

Боричкания между групички изстреляха Нинова на върха

  • михаил миков-
  • корнелия нинова-
  • димитър гронев-
  • бсп-
  • енергия

Според Димитър Гронев на конгреса в БСП са се сблъскали две тенденции

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 „Нова енергия в БСП вкара т.нар. нов курс на партията, който се провеждаше от бившия председател Михаил Миков. На думи Корнелия Нинова предлага не лоши неща, но какво стои зад тях и до колко то отговаря на лявото, както то е разбирано от обикновения симпатизант на левицата, предстои да се види.“ Това заяви пред Факти.бг политическият психолог Димитър Гронев, относно отминалия партиен конгрес на БСП и избирането на Корнелия Нинова за нов партиен лидер.

Може ли Корнелия Нинова да внесе нова енергия в БСП, с която партията да се конкурира с ГЕРБ?

Нова енергия вкара т.нар. нов курс на партията, който се провеждаше от бившия председател г-н Михаил Миков. Защо този курс вкарваше нова енергия? Защото предлагаше връщане към основите на лявата идея и изчиствани от неща, които не са й напълно присъщи. На думи г-жа Корнелия Нинова предлага не лоши неща. До колко и какво стои зад тях и до колко то отговаря на лявото, както то е разбирано от обикновения симпатизант на левицата, предстои да се види. Иначе това са думи, които са добре подредени. Доколкото знам с нея работеше Юри Асланов, който е един подготвен човек. Участник съм в толкова много кампании и знам как се правят тези неща. Ще видим тепърва какво ще стане.

Според вас защо Михаил Миков не беше преизбран, след като до последно беше сочен за големия фаворит на конгреса?

От едната страна имаме досега провеждания курс за лявото – БСП наляво и нагоре. Наляво в съюз и с две от компартиите, ако не греша – еколози и т.н. и нагоре към националните ценности. Това беше този ляв курс. От другата страна стоеше нещо, за което се изговориха много приказки, които звучат добре.

Реално имаме налице две тенденции, както навремето имахме тенденциите Лилов и Луканов. На 40-тия конгрес, ако си спомням правилно, победи едната тенденция, докато другата набираше сила. Тези неща се вършиха с променлив успех. Общо взето това се получи и на този конгрес. Победи една от тенденциите.

Делегатите бяха разделени на две. Говори се и за други подмолни хватки, но не искам да слизам на това ниво. Всяка партия, когато прави подобни конгреси, се появяват изкушения от такъв тип.

Победи една тенденция, което според мен, не е толкова за добро. Тук държа да кажа нещо, което твърдя от 26 години. Говоря за една класификация на Келман, която гласи следното:

Всяка партия не представлява единен субект, а сбор от три основни групи. Първата група е т,нар. идеологическа група. Идеологическата група в една партия, каквато е БСП, е съставена от хора, които искат своето ляво, което харесват и обичат. На конгреса се видя реакцията на залата и реакцията на балконите, където бяха гостите на конгреса. Много по-спонтанна и силна беше подкрепата, особено за онези части от доклада на г-н Миков, които разговаряха точно с идеологическата група. След година и половина при новия курс идеологическата група в партията се увеличи. Следователно предстои труден разговор на новото ръководството на партията с идеологическата група, която според мен, подкрепяше и подкрепя лявото, което се предлагаше преди.

Втората група е т.нар. Нормативна група. Тази група подкрепя официално избраното ръководство. Достатъчно е да кажеш „Да живее председателя“ с многоточие. Каквото и име да сложиш на многоточието, то ще бъде подкрепяно от хората в тази група. Тук г-жа Корнелия Нинова има всички екстри, когато вече е избрана. Тоест там ще намери подкрепа.

Големият проблем на БСП е т.нар. Ролева група. В тази група са хората, които са били в партийната система, сега не са, но желаят да се върнат. Те търсят начини да се върнат, като един от тях е този, който беше демонстриран от част от делегатите на конгреса. Тук са големите проблеми на БСП. Според мен това е групата, която ще подкрепя г-жа Нинова, докато прецени, че това е изгодно за нея. Част от тази група може да се преориентира към новия силен в партията. Това не би ме учудило. Такива неща стават във всяка една партия.

Между другото, макар и да не може да се отнесе в подобна ситуация, за каквато и да е партия, но като явление, което се наблюдава при смяна на управление в дадена държава, бих искал да визуализирам нещата, като цитирам един много интересен човек . Той е от австрийски произход, с едни характерни мустачки, който правеше разни неща в Германия и в света. Той казва нещо много точно, ако не са му го написали и сложили в устата. Това е следното:

„Когато едно движение победи и започне да раздава постове и титли, то към него с огромна сила се прилепят всякакви политически мошеници и негодници. Когато това се случи, бойците от старите времена, не могат да познаят движението. С него е свършено като първоначален замисъл“.

Ако трябва да обобщя, не точно за конкретния случай, а по принцип, ще се появят ласкатели и хора, които под лупа ще търсят да намерят свои заслуги към новото ръководство. Може би и за това Стефан Данаилов справедливо подчерта в заключителното си слово на конгреса, че г-жа Нинова трябва да внимава с обкръжението си. Колкото и да внимава тези ефекти, в различна степен очаквам да се появят.

Трябва ли БСП да се готви за предсрочни избори?

Всичко това зависи от политическото решение, което ще вземе новото ръководство. Ако се вярва на нещата, които говореха г-жа Нинова и хората около нея, такова решение, а то е много значимо такова, е хубаво да се взимат с широко партийно допитване. Само, че едно информирано за плюсовете и минусите на подобен варианти допитване. Не вярвам такова допитване да се проведе. Ще се каже, че това е един много специфичен управленски въпрос и т.н.

Всяка партия се създава с две базисни задачи: Борбата за власт и нейното опазване, ако тя бъде взета. Другото е въпрос на преценка, относно ситуацията и съответните технологични изисквания. Знаете, че дори най-бедната партия в света не може да мине без предизборен период от поне 8 месеца. 6 месеца предхождаща кампания, 1 месец пред кампания и 1 месец гореща фаза на кампанията. Ако се спази тази технология, а е хубаво тя да бъде удължена като времетраене, може да се направи някаква сметка кое ще бъде изхвърляне и показване на мускули, като набрала сили зверска опозиция. Това е политическо решение, което при всички случаи трябва да се основава на експертна оценка, а не знам дали такава има.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТОТАЛНА ДЕМАГОГИЯ

    0 0 Отговор
    МИКОВ БЕ ИЗРАЗИТЕЛ НА ЛЕВИТЕ УБЕЖДЕНИЯ НА РЕДОВИТЕ КОМУНИСТИ. С ИЗБОРА НА ИЗПЕЧЕНИЯ ДЕМАГОГ - КОРНЕЛИЯ НИНОВА - БСП НАПРАВИ ОГРОМНА КРАЧКА НАЗАД И ВЪЗСТАНОВИ ВЛАСТОВИТЕ ПОЗИЦИИ НА РЕВАНШИСТКИТЕ НОМЕНКЛАТУРНО-ОЛИГАРХИЧЕСКИ ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ. ВСЯКАКВИ ПРИКАЗКИ ЗА "ЛЕВИ" СИЛИ СА ВЕЧЕ АЛА-БАЛА !
  • 3 НРБ

    0 0 Отговор
    Доста плач, за още отсъстващ гроб от т.н. политолог Гронев. Динозавър , му се привижда, сменил една "плеада ангели/ и последователи от времето на Лилов-Луканов . Нали вече властта им е икономическа ?
    Страх от промяна ли се вижда от него ?
    А за Миков, Стефан Данаилов правилно се изрази в приветствието си на Конгреса им. Трябва и характер , не само наздраве и за здраве.Нямаха кураж да изключат Станишев или да го дистанцират и дано Нинова има такъв.