11 Май, 2016 10:07 2 434 1

Мъжката дружба между Путин и Нетаняху

  • владимир путин-
  • бенямин нетаняху-
  • русия-
  • израел-
  • близкия изток
Мъжката дружба между Путин и Нетаняху - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кристиян Бьоме и Ханес Хайне, в. Тагесшпигел, Германия

Те се уважават, макар и често мненията им да се разминават. Мъжко приятелство свързва руския президент Владимир Путин и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Изненадващо те се координират, когато става дума за Сирия.

В политиката рядко има място за приятелства.

По статут личното не трябва да играе роля в отношенията между държавните и правителствените шефове. В крайна сметка става дума за власт, влияние и национални интереси. Но ценностите и симпатията в отношенията могат да са от помощ в търсенето на общия курс и предотвратяването на конфликти. Изглежда точно това свързва Владимир Путин и Бенямин Нетаняху. Руският държавен шеф и израелският министър-председател многократно се срещаха през последните месеци. Преди няколко седмици Нетаняху отново бе гост в Москва.

Това че Путин и Нетаняху се разбират не e случайно. Руснакът и израелецът имат общо разбиране за политиката. На първо място и за двамата е важно да съхранят и по възможност да разширят властта си. И двамата се виждат като истинските пазители на интересите на своите страни. За това Путин и Нетаняху са готови много да рискуват. Те не се смущават когато предизвикват възмущение заради неотстъпчивия си курс и безцеремонно поклащат глава. Те са убедени в своята мисия.

Историците: Биби лавира, Путин планира

Според мнението на експерта по Близкия изток Михаел Волфзон има и значителни разлики между руския държавен шеф и и израелския премиер, който в страната му често наричат "Биби". "Путин е истински стратег. Това се вижда от неговите действия около Крим и Украйна", казва историкът от университета на Бундесвера в Мюнхен. "При Нетаняху трудно може да се открие ключова стратегия. Въпреки че обикновено е възприеман по друг начин, за разлика от Путин той е колеблив". Нетаняху се представя като Рамбо, но рядко удря. За левите в Израел премиерът е прекалено десен, за религиозните не е достатъчно , за религиозен, за светските хора е твърде религиозен. "Биби лавира, Путин планира и действа".

Това не им пречи да се координират, особено когато става дума за Сирия. За израелските дипломати и офицери честите посещения на Нетаняху в Москва не са изненада. "Ние постоянно се координираме с руснаците", казват в израелското външно министерство в Ерусалим. А говорител на армията заявява: "С оглед на руската операция в Сирия има ежедневен механизъм за деескалация"". Джеръми Исахаров от израелската служба за контрол на оръжията и борбата срещу тероризма допълва, че веднага с началото на руската операция "се разговаря високо ниво". Конкретно това означава, че израелската армия е информирана за това, което руските военни да правят в Сирия. Един дипломат казва: "Ние уважаваме руснаците за това, че са предвидими и надеждни".

И за двамата конфликтният регион на Близкия изток има много стойност.

След последната си среща с Путин Нетаняху каза, че координацията трябва още повече да се подобри, "за да се избегнат инцидентите, недоразуменията и ненужните конфронтации". Шефът в Кремъл подкрепя правителството в Дамаск и подкрепя най-малко засега Башар Асад, дългогодишния враг на Израел. Освен това Путин помага на Иран. Тази страна не от сега, но предимно при управлението на Нетаняху е главният противник на еврейската държава. Въпреки това Русия и Израел имат много повече общи неща, отколкото на Запад си мислят. Някои наблюдатели предполагат, че руснаците не гледат с добро око, когато доставени за Асад оръжия попадат в Хизбула. Ливанската шиитска милиция постоянно заплашва Израел. Заради това имаше даже конфликт между Дамаск и Москва.

Антисемитизмът не е тема

Антисемитизмът не е тема в руско-израелските консултации. От години наблюдатели от Запада и критици в Русия обвиняват Путин, че насърчава хомофобия и националистическо отношение. Въпреки това шефът в Кремъл и елита на страната не се приемат като враждебни на еврейството. Путин поддържа тесни контакти с еврейската общност, чийто две организации често се координират с правителството в Москва. Скоро Путин прие президента на Световния еврейски конгрес. Американецът Роналд Лаудер (бел.прев.: американски милиардер-предприемач) похвали Путин като застъпник на еврейството, от което Израел има голям интерес.

Нищо чудно! След разпада на Съветския съюз два милиона евреи от Русия, Украйна, Казахстан, кавказките републики и Прибалтика се изселиха в Израел. Путин иска да поддържа тази връзка, а Нетаняху вижда в нея потенциални избиратели.

И още нещо свързва двете държави. Техният поглед към Балканите. На Запад е почти неизвестно, че през 1999 г. Израел подкрепи позицията на Москва. Тогава ставаше дума за Косово. Войските на НАТО тогава нападнаха остатъчната югославска република, за да подкрепят въстанието на косовските албанци, повечето мюсюлмани. Починалият Ариел Шарон тогава беше израелски външен министър и симпатизираше както Путин на белградския правителствен шеф Слободан Милошевич. Тримата казваха, че с помощта на албанците расте опасността от тероризъм. До днес Израел не признава Косово като държава. Както и Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 1 Отговор
    Мисля че няма да е изненада Израел да има по някое време президент с име подобно , или много добре звучащо на руски!:) Те тогава ще настъпи Големият майтап!:) Ама, такива майтапи...!:)