Last news in Fakti

12 Май, 2016 17:12 1 736 0

Български технологии навлизат на японския пазар

  • япония-
  • българия-
  • технологии

България подкрепя Токио за търговското споразумение с ЕС

Български технологии навлизат на японския пазар - 1
Снимка: Министерство на икономика

„Япония винаги е била първостепенен партньор за България в Азия. Подписването на търговско споразумение между ЕС и Япония ще отвори много възможности и за българския бизнес. Имаме традиции и сериозен потенциал на японския пазар“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Мотоо Хаяши. Министърът е на работно посещение в Япония, начело на бизнес делегация от 16 български компании, уточняват от пресслужбата на министерството на икономиката.

Министър Лукарски подчерта пред своя колега, че страната ни подкрепя по-бързото приключване на преговорите по споразумението между ЕС и Япония. Той допълни, че България няма възражения по отношение клаузите в споразумението и ще повдигне въпроса на следващо заседание на Съвета „Външни работи – търговия“ в Брюксел.

Министър Хаяши благодари за готовността на страната ни да подкрепи преговорните процеси. По негови думи България се позиционира като перспективна инвестиционна дестинация сред японските компании, като все повече от тях проявяват интерес към инвестиции в производство у нас, особено в автомобилния сектор. Той изрази увереност, че успехът на проведения в рамките на посещението на министър Лукарски бизнес форум ще отвори нова страница в икономическите отношения между двете страни. Хаяши допълни, че в момента се готви и списък с водещи японски технологии, които могат да се развиват в ЕС и в частност в България. Министър Лукарски от своя страна отправи покана към своя колега да посети България и да се запознае с бизнес и инвестиционните условия, които предлагаме. По негови думи визита на японски икономически министър у нас не е имало от 1974 г. Подобна инициатива ще спомогне и за очертаване на приоритетите и конкретни мерки за насърчаване на двустранните ни търговски отношения при подготвяно посещение на японския премиер Шиндзо Абе.

Една от идеите за привличане на повече японски инвестиции в България е създаване на производствени мрежи на японски компании, които им позволяват да оперират в няколко държави, една от които България. Концепцията беше представена от председателя на Групата за приятелство с България в Долната камара на японския парламент и бивш министър на икономиката, търговията и индустрията на Япония Тошимицу Мотеги.

Предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация бяха представени от министър Лукарски и пред водещата Японска бизнес федерация КЕЙДАНРЕН. На среща с председателя на Комисията за Европа на организацията и заместник-председател на борда на Мицубиши Кемикъл Холдинг Хироаки Ишидзука икономическият ни министър изтъкна, че страната ни отбелязва икономически ръст от 3%, прилага най-ниските ставки в ЕС от 10% и има ниски оперативни разходи за производство. “Благоприятната данъчна политика, наличието на висококвалифицирани специалисти в комбинация с предоставяните от държавата насърчителни мерки за инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите нареждат страната ни на челните места във водещи международни класации за инвестиционна привлекателност”, допълни министър Лукарски. Успешната реализация на проекти на големи японски компании като Язаки, Сумитомо Илектрик, Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън и др. свидетелстват за това. Той отправи предложение към бизнес федерацията за организиране на мисия в България, каквато не е организирана от 2010 г. насам. „Условията, които предлагаме сега са много по-добри от това, което можехме да предложим през 2010 г., когато България се опитваше да се справи с последиците от световната икономическа криза“, подчерта министър Лукарски. Покана за възстановяване на представителството на японската организация за външна търговия ДЖЕТРО министър Лукарски отправи и към председателя й Хироюки Ишиге.

Водената от министър Лукарски бизнес делегация посети и най-голямото технологично изложение в Азия Japan IT Weеk 2016. В нея са включени 8 български IT фирми, които търсят партньори. В изложението участват 1600 фирми от цял свят, а компаниите растат с 20% годишно. Очакват се 88 хил. посетители. На среща с мениджмънта на изложението министър Лукарски посочи, че ИКТ индустрията в България се развива динамично, като приносът й в БВП е над 1,5 на сто. България разполага със скоростен интернет и добри специалисти в сектора и е класирана на първо място в Европа и на трето в света като аутсорсинг дестинация. „Надявам се, че следващата година България ще има своите представители на изложението“, посочи министър Лукарски. „Родните ни технологии имат перспективи на японския пазар и примери за това не липсват. Най-добрият софтуер за изучаване на японски език и литература е създаден именно от българите Янко Попов и Петко Славов“, допълни той. Уникалното изложение дава поле за изява на технологии, които ще доминират пазара в бъдеще. На него министър Лукарски се запозна с робот, който може да води преговори и да разчита мимики и жестове. Проектът е на компанията Софтбанк, чийто собственик е едно от лицата зад онлайн гиганта Алибаба. Софтуер за автоматично управление на автомобил без водач е друга иновация, която привлече вниманието на икономическия ни министър.

На официална вечеря по покана на Коичи Киши, председател на парламентарната група за приятелство Япония-България и на Бюджетната комисия в горната камара на японския парламент министър Лукарски и депутатите от японска страна обсъдиха възможностите за парламентарна подкрепа за задълбочаване на икономическите ни отношения. „Фактът, че групата за приятелство с България е най-голямата в японския парламент прави отношенията ни знакови и отваря широки възможности за сътрудничество“, отбеляза Лукарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА