Last news in Fakti

20 Май, 2016 13:07 2 273 2

Тайно разискват създаването на човек в лабораторни условия

  • тайно-
  • разискват-
  • човек в лабораторни условия

Възможно е до десет години изкуствено да се създаде човешки геном

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица тайно са разисквали създаването на човек в лабораторни условия или с други думи казано – създаването на изкуствен човек. Срещата е била във вторник миналата седмица в Harvard Medical Scool в Бостън и в нея са участвали 150 учени, юристи и бизнесмени. На тайната среща са се опитвали да отговорят на въпроса: мислимо и възможно ли е до десет години изкуствено да се създаде човешки геном, пише швейцарският вестник „Тагесанцайгер“. Геномът е цялата ДНК на един организъм, включително неговите гени. Той представлява пълния набор от кодирани инструкции за създаването и поддържането на дадения организъм.

На срещата в Бостън не са били допуснати журналисти, за да могат „участниците свободно и необезпокоявано да дискутират“. Те с били задължени да не говорят с пресата и да не публикуват съобщения в мрежата по време на обсъжданията. Конфиденциалността на срещата е запазена само няколко дена след като в. „Ню Йорк Таймс“ публикува съобщения за нея. То предизвика вълна от гневна критика от водещи учени и неправителствени организации. „Да се държи в тайна такава среща, когато става дума за екзистенциален въпрос, е дъното, до което е стигнала отговорността на науката“, е цитиран да казва Марси Дарновски от неправителствената организация „Център за генетика и общество“. В крайна сметка става дума за перспективата в бъдеще по изкуствен начин да се създават хора. В едно есе специалистът по медицинска етика Дрю Анди пита: „Ок ли е ако отключим генома на Айнщайн и след това отново да го синтезираме?“.

Тайната среща в Бостън всъщност е началото на следващ проект, който продължава стария проект „Human Genom projеct”(1990 – 2003 г.). Този проект на правителството на САЩ, координиран от Департамента по енергетика (DOE) и Националните здравни институти (NIH) струваше 3 милиарда долара и си бе поставил следните цели: да отрие предполагаемите около 100 000 гена в човешката деоксирибонуклеинова киселина (ДНК); да определи последователността (точния ред) на трите милиарда нуклеотидни чифта бази, които изграждат човешката ДНК; да складира информацията в база данни (GenBank); да развие начини за анализ на данните; да посрещне моралните, юридическите и социалните проблеми, които могат да възникнат в резултат на отварянето на „Кутията на Пандора“...

В новия проект обаче вече не става дума за „четене“, а за „писане“ на генома. Това вече предизвиква опасенията, че генетичната технология може да отвори „Кутията на Пандора“. Между впрочем кутията на Пандора е ключов елемент в гръцките митове, свързващи равновесието между благата и злините, които са участта на хората. В най-популярната версия в кутията били затворени болестите и неволите, а когато любопитната Пандора я отворила, те се разбягали по земята; когато я затворила - вътре останала единствено надеждата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    1 0 Отговор
    Няма смисъл от копирането на Айнщайн, защото това ще е просто един човек с висок интелект, към когото ще имаме страшно големи очаквания, които той няма да може да удовлетвори - това няма да е същият Айнщайн. Но възможността да се отгледат органи за трансплантация с гените на човека за когото са предназначение е революция в медицината.

    Разбира се остава и възможността да почнем да си играем с гените на децата си както и да допуснем големи и много опасни грешки в този процес. Но това е неизбежна част от бъдещето - няма друг начин да надскочим сегашните ограничения на човека.
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Хич да не се напъват, Плевнелиев вече е направен.