Last news in Fakti

21 Май, 2016 10:00 5 022 3

21 май 1991 г. - Българи се спасяват по чудо при убийството на Раджив Ганди

  • раджив ганди-
  • убийство-
  • даниела кънева-
  • българи-
  • спасяват
21 май 1991 г. - Българи се спасяват по чудо при убийството на Раджив Ганди - 1
Даниела Кънева и Раджив Ганди
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската журналистка Даниела Кънева и операторът Румен Хаджииванов на два пъти се разминават на косъм от смъртта преди 25 години. Човекът, когото са интервюирали обаче – Раджив Ганди, няма този късмет и загива на 21 май 1991 г. при самоубийствен атентат на тамилска терористка камикадзе.

„Божие чудо беше, че не ни убиха и нас”, припомни си пред Факти.бг Даниела Кънева. Тогава, заедно с Ганди, загиват още 17 души.

Това беше финала на предизборната кампания на партията Индийски национален конгрес, чийто лидер е Раджив Ганди, която по това време е в опозиция. Със сигурност тя щеше да спечели изборите, посочи Кънева.

По стечение на обстоятелствата двамата българи, които е трябвало да бъдат с останалите журналисти в по-голям самолет, попадат на едно събрание с Ганди, когото Кънева е интервюирала много пъти преди това, и той ги взима заедно със себе си в неговия шестместен самолет „Чесна”. Денят е слънчев, към 5 часа вечерта самолетът излита от Делхи,  пилотиран от самия Раджив Ганди. Тогава е и неговото последно интервю, със същия екип на БНТ, който е правил и първото му интервю като министър-председател на Индия, след убийството на майка му – Индира Ганди пред 1984 г. Всяка година на 21 май, световните медии припомнят това последно интервю.

Тогава, на 20 май, те се разминават със смъртта за първи път. Даниела Кънева, седнала на мястото на втория пилот, интервюира Ганди, който кара самолета, когато към 6 часа неочаквано попадат в „окото” на циклон, който тогава опустошава столицата на Бангладеш. Опитът на Ганди като пилот помага да се спасят от почти сигурна смърт.

На другия ден се спасяват отново като по чудо,  въпреки, че са във втората кола след тази на Ганди.

„Той физически беше убит от „Тамилските тигри”, а ние много пъти сме ги отразявали, правили сме и интервюта с техни лидери”, посочи Даниела Кънева. Тя смята, че е възможно нападателите, когато са видели българите, да са ги познали и пощадили.

Кънева смята, че ако Раджив Ганди, който е бил изключителен лидер, не е бил убит тогава, светът днес щеше да бъде по-различен. Малко преди атентата Ганди е отказал зареждането на американски бомбардировачи на остров Диего Гарсия (по това време се води войната в Персийския залив, когато САЩ подкрепят Кувейт срещу инвазията на Ирак – бел.ред.), имал е и неофициална среща с Михаил Горбачов...

Без да е привърженик на теорията на конспирацията, Даниела Кънева е убедена, че между убийствата на Салвадор Алиенде в Чили, на Улоф Палме в Швеция, на Индира и на Раджив Ганди в Индия има връзка и зад тях стоят определени среди в нашия свят, които са против появата на силни лидери в страни, в които има древни цивилизации и които имат изключителен съвременен авангарден потенциал. Тези среди са против раждането на един нов световен ред, при който повече нации, дори и най-малките, ще имат дума при решаването на големите проблеми на нашата цивилизация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    2 1 Отговор
    Големи личности и нашата Даниела Кънева с точна преценка.
  • 2 Интелектуалец

    1 2 Отговор
    Рабира се, че има. Тва са напарво лидери на страни с не повече от 200 годишна история (по-малко от кенефа на баба ми на село). Що не си го кажем направо?
    Всички знаем, кой си вре носа където не ми у работата навсякъде където има злато, диаманти и петрол.

    Коментиран от #3

  • 3 гостенина

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Интелектуалец":

    САЩ