21 Май, 2016 11:04 1 049 0

Испания бе господар на Евро 2012

  • исапния-
  • италия-
  • евро 2012

Балотели буташе италианците до финала

За последното десетилетие националният отбор Испания имаше няколко незабравими футболни мига - "Фуриите" станаха на два пъти европейски и веднъж световни шампиони.

На Мондиал 2014 вече се видя, че отборът е позагубил свежата си кръв и огромния потенциал, и последва сериозен срив и ранно отпадане, без дори да се излезе от групите на турнира.

Сега обаче предстоят нови европейски финали, а ние връщаме читателите си към Евро 2012, когато господар бе именно иберийският тим.

Групова фаза:

В груповата фаза от надпреварата изненадите не бяха толкова много. Германия взе 3/3 в група B и заедно с втория Португалия (6 т.) излезе от групата. Дания остана с 3 т., а отборът на Холандия изживя кризате и не успя да запише нищо в актива си.

В Група C Испания и Италия си поделиха точките в дербито от групата, за да изхвърлят от надпреварата Хърватия и Ейре. Впоследствие тези два тима имаха още една среща - на финала, но там развръзката бе далеч по-различна.

В група D Франция и Англия се пребориха с конкуренцията на Украйна и Швеция.

Група А бе най-заплетената и може би там отпадането на Полша и Русия за сметка на Гърция и Чехия може да считаме за най-неочакваната развръзка.

Четвъртфинали:

Двата най-интересни четвъртфинала бяха Испания-Франция и Англия-Италия.

Чаби Алонсо на два пъти наказа "петлите" и прати тима си напред. В същото време след доста равностоен мач англичаните се добраха до дузпи срещу Италия, където Йънг и Коул изтърваха за островитяните, докато за "скуадрата" единствено Монтоливо не се разписа от бялата точка.

В другите два сблъсъка Португалия надви трудно Чехия с 1: 0 след попадение на звездата си Кристиано Роналдо, а Германия отстрани елините след 4:2.

Полуфинали:

Полуфиналите противопоставиха Португалия и Испания и макар че тимът на Висенте Дел Боске бе по-добрият а терена, отново се стигна до рулетката на дузпите след 0:0 в редовното време и продълженията. Там Моутиньо и Алвеш се отчетоха с пропуски а за Испания само Чаби не бе точен.

Другият мач не бе по-малко напрегнат. В него германците срещнаха страхотен отпор от вдъхновените италианци. Балотели бе в най-добрата форма в кариерата си и мушна два гола, които бяха решаващи за класирането на тима му на финала. За Германия в последните секунди Йозил резлизира дузпа, но това бе само почетно попадение за Бундестима.

Финал:

Очакванията за равностоен и малоголов финал обаче не се сбъднаха и тимът на Испания показа изключителен футбол, разбивайки противника си. Силва, Алба, Торес и Мата бяха точни за разгромното 4:0, а "фуриите" защитиха титлата си от 2008, ставайки европески шампион за втори пореден пъ.

Голмайстори:

Цели 6ма състезатели се бореха за голмайсторския приз със своите 3 гола. Това бяха Гомес, Торес, Балотели, Роналдо, Алан Дзагоев и Марио Манджукич. Индивидуалният приз отиде при германеца, а за най-добър играч на форума бе избран Андрес Иниеста от шампионите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА