Last news in Fakti

22 Май, 2016 11:12 2 634 1

Пет събития, които промениха възгледите на Русия към Запада

  • събития-
  • възгледи-
  • русия-
  • запад
Пет събития, които промениха възгледите на Русия към Запада - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Международният редактор на датския в. Политикен Михаeл Ярлнер описа петте събития, които промениха възгледа на Русия към Запада. За него това са руската икономическа криза от 1998 г., войната в Косово от 1999 г., разширяването на НАТО от 2004 г., свалянето на либийския режим на Муамар Кадафи през 2011 г. и украинската криза. Ето и начинът, по който най-популярният вестник в Дания в. „Политикен“ ги описва.

1. Икономическият колапс от 1998 г.

Въвеждането на демокрацията и пазарната икономика след разпадането на СССР през 1991 г. стана огромно разочарование за много руснаци. Русия беше близко до разпада, а в 1998 г. икономическата криза достигна своята кулминация – рублата се срина. Милиони бързо обедняха и в същото време неголям елит се обогати, а над всичко това с пищни цветове разцъфна руската мафия.

Мнозина изпитаха разочарование от западния обществен модел, който президентът Путин по-късно „възпроизведе“.

2. Войната в Косово от 1999 г.

От руска гледна точка Западът заплю Русия, която тогава беше съществено отслабена и когато Дания и другите страни от НАТО през 1999 г. военно се намесиха на Балканите, за да предотвратят геноцида в Косово и бомбардираха сърбите, подкрепяните от руснаците. След това Западът отряза анклава Косово от Сърбия и по този начин измени границите в Европа. Сега Западът обвинява Русия за това, че е направила същото с украинския полуостров Крим.

3. Разширяването на НАТО през 2004 г.

Русия не престава да твърди, че като „отплата“ за това, че през 1990 г. се съгласи на обединението на Германия, й е било обещано НАТО да не се разширява на изток. Тези твърдения се подкрепят с официалните немски протоколи от срещата на 10 февруари 1990 г. между тогавашния германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер и съветския външен министър Едуард Шеварднадзе: „Ние разбираме, че членството на Германия в НАТО създава определение проблеми. Но за нас е очевидно едно - НАТО няма да се разширява на изток“. НАТО твърди, че по това време са се водили един куп преговори и че никога и в никакъв договор не е потвърждавано такова обещание.

4. Либия, 2011 г.

Русия е на мнение, че Западът е злоупотребил с мандата на ООН, когато под предлог, че защитава гражданското население и предотвратява война, смени режима в Либия и диктаторът Муамар Кадафи бе свален през 2011 г. Датските самолети бяха в първата редица.

Според руското възприятие Западът нееднократно си е позволявал да се намесва и да сменя законните режими в други страни. Със своята намеса в Сирия Русия показа, че не възнамерява да дава Близкия изток на Запада.

5. Битката за Украйна.

От руска гледна точка Германия и Западът излъгаха Русия, когато проевропейски настроените демонстранти изгониха през 2014 г. режима на подкрепяния от Русия Виктор Янукович. Според руската версия Западът е обещал на Янукович да си изкара мандата до изборите в края на годината ако Русия предотврати кървавата касапница по време на драматичните демонстрации от 2014 г.

Русия винаги болезнено е реагирала на прозападните демонстрации в бившите съветски републики – Грузия („революцията на розите“ от 2003 г.) и Украйна („оранжевата революция от 2004 г.).

Министърът на отбраната Сергей Шойгу и министърът на външните работи Сергей Лавров определиха т.нар. „цветни революции“ като нова форма на западното водене на война. Руският президент Путин ги нарече през 2014 г. предупреждение за Русия и заяви, че „трябва да се направи всичко, за да се попречи такова нещо да се случи някога в Русия“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НШЯН

    0 0 Отговор
    забравихте Сирия...