Last news in Fakti

19 Юли, 2016 13:23 5 380 49

Стратегията „Купи и отдай”

  • стратегия-
  • инвестиция-
  • имот-
  • fibank
Стратегията „Купи и отдай” - 1

През последните месеци наблюдаваме много отчетливо, а понякога дори припряно търсене на бутиков имот с цел инвестиция.

Какво се случва? От една страна, лихвите по депозити едва ли скоро ще възстановят нивата от преди 3-4 години, същевременно по данни на БНБ депозитната база в банките като абсолютна стойност продължава да расте, коментира Румен Стамов, директор „Частно Банкиране” във Fibank.

Дали всъщност търсенето на имот от луксозния сегмент е породено от липса на други идеи за инвестиции или наистина се явява необходимост за някои домакинства в България? В повечето случаи е по-скоро първото (напомням, че тук говорим за бутикови имоти).

Ако разгледам алтернативите за дългосрочни инвестиции, виждам че имотите далеч не са единствено допустимата форма. Само някои от алтернативите са вложения в пенсионни фондове, колективни инвестиционни схеми (т.н. взаимни фондове) или други финансови инструменти като доверително управление, което се радва на все по-голям интерес сред нашите клиенти.

Но да се върнем на темата...

Домакинствата посочват, че инвестират в имот от по-висок клас защото тази инвестиция изглежда много сигурна за дългосрочни цели. Затова стратегията „купи и отдай” става все по-популярна.

Пример: Купувате апартамент от 120 м2, в гр. В. Търново за €70 000 и инвестирате още €30 000 за ново обзавеждане. После отдавате имота дългосрочно за €427/месечно. Сметката показва, че доходността преди данъци ще бъде около 5.13%/годишно.

Преди да подпишете договора за наем, направете няколко интервюта с потенциални наематели, защото някой може да търси необзаведен имот, а трябва да разберете и повече за социалния и професионалния им живот. Обичат ли често да се събират с приятели, хобито им, имат ли домашни любимци – ако са аквариумни рибки нямате проблем , в противен случай има опасност да станете хазяин на наемател, който вреди на имота Ви.

Мислете за имота като за дружество, а себе си за главния акционер в него.

Придобиването на имот вече е много повече от това да намерите място, което да наричате дом.

Дали ще инвестирате в апартамент, ваканционен имот или в уютно просторна къща с огромен двор – струва ми се, че моментът за вземане на решения дойде. Може пък да сте се прицелили директно в столицата ни, на метри от Борисовата градина, където да разполагате с най-добрата комбинация от жилище, комуникация, панорамна гледка и модерен дизайн. Препоръчвам изборът да не бъде само емоционален – особенно ако става въпрос за имот в т.н. „затворен комплекс”. Там цената често се определя индивидуално за всеки конкретен имот в зависимост от вътрешно разпределение, изложение, вид на обекта (многостаен апартамент, студио, мезонет, пентхаус или др.).

Можете да помислите и за инвестиране извън България. Примерно цената на напълно обзаведен тристаен апартамент в сърцето на Каталунска Барселона (Испания) стартира от €250 000, докато на събратята им в стара София цените стартират от близо €100 000. Ще следим с интерес промените в този сектор, а такива, прогнозирам, че ще има скоро.

При всички положения при избор на имот с инвестиционна цел е добре да се консултирате със специалист. Аз съм и твърдо „За” сертифициране на брокерите в България. Често в един и същи район цените имат големи амлитуди.

Трябва добре да прецените и своите инвестиционни възможности и да бъдете реалисти. Всеки инвестиционен банкер ще Ви докаже, че е добре самоучастието да бъде над 40%. Останалото може да бъдат заемни средства. Ако все пак сте решили задължително да купите имот с цел инвестиция, трябва да гледате за следните три основни характеристики: локация, локация и пак локация.

Ако изчисленията Ви показват, че за възстановяване на инвестицията, която сте направили (в т.ч. и обзавеждането), са необходими повече от 12-13 години, по-добре помислете отново.

Огледайте се за подценен регион. Ако сте софиянец е по-лесно – виждате картата на бъдещото метро или амбициите за голям бизнес център и избирате имот на топ локация в тези региони.

Ако търсите инвестиция в страната, разберете къде ще преминава магистрален път, ще има нови производствени мощности (заводи, фабрики и др.) или примерно ще бъде изграждан нов технологичен център или развивано биоземеделие.

Преценете в кой момент от календарната година да направите сделката. Ако имота е в близост до университет, то най-удачният момент за покупка е малко след края на последната сесия, а за отдаване под наем поне месец преди началото на първия студентски звънец.

И знайте – няма никаква гаранция, че цената на даден имот непременно ще расте. Това зависи от много фактори. Все пак такава инвестиция винаги е един чудесен начин за диверсификация. Не забравяйте, че трябва да застраховате имота срещу евентуални събития, които биха причинили не само главоболие, но и непредвидени разходи.

Помислете и над вариант за бързата схема „купи-ремонтирай-продай”. Това е много разпространено зад океана.

При изграждане на правилна стратегия, може да спечелите добра сума за кратък срок. Тук в пълна сила може да разчитате на нашите кредитни решения (особенно ако сте член на Частно банкиране), защото инвестицията за ремонт и обзавеждане може да бъде сериозна, а нашите продукти са идеални за целта. Ще плащате лихва, съобразена с Вашите парични потоци, а средствата могат да бъдат в сметката Ви още на следващия ден. Заслужава си, нали?

Ипотечните ни кредити пък отдавна са хит на пазара. Веднага попитайте за тези и други възможности в най-близкия банков клон на Fibank.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    0 0 Отговор
    поредната партенка
  • 2 hjggxnfs

    0 0 Отговор
    Пример: Купувате апартамент от 120 м2, в гр. В. Търново за €70 000 и инвестирате още €30 000 за ново обзавеждане. После отдавате имота дългосрочно за €427/месечно. Сметката показва, че доходността преди данъци ще бъде около 5.13%/годишно.

    €427/месечно....... в Търново хахаахахахха при средна работна заплата 780лв по данни от юни 2015та. Значи наемателят и жена му ако работят и двамата на средната работна заплата за В.Търново ще могат да си платят наема , тока, водата и билетчета за автобусите до селата от които са дошли за да могат да си донесат нещо за ядене. Абе излиза си сметката ......
  • 3 жоро

    0 0 Отговор
    Тая статия май си е чиста реклама или даже зарибявка.
  • 4 бббббб

    0 0 Отговор
    Че ,кой има такива доходи ????Тази кака за чужди инвеститори ли говори или за беден българин с такива мечти?
  • 5 мими

    1 0 Отговор
    То си е казано в текста за какво иде реч - реклама на ПИБ:
    Ипотечните ни кредити пък отдавна са хит на пазара. Веднага попитайте за тези и други възможности в най-близкия банков клон на Fibank.
  • 6 mvr

    0 0 Отговор
    Тази статия ма накара ... да се смея.
    Доста пожелателни са описаните в нея неща. $427 за 120 кв.м в Търново, дългосрочно. Дооообре.
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Точно, вероятно има един единствен апартамент купен и отданен по този начин. Доходността е не повече от 4% и то ако имаш късмета като добър строеж, добро състояние и добри наематели. Имам опит и колко и добър да ти е наемателя имаш задължителни 100-200лв годишно за ремонт, при положение, че си предал всичко в пезупречно състояние. След това данъците в В.Търново са много високи, приблизително 3,4 пъти повече от други малки градове (70кв - 240лв). Имате такса за входа и ако ви е нов строеж поне не давате за ремонти на общите части. Ако сте перфекционисти трябва да си платите и 10% данък върху взетите от наем пари.
    И ПИБ да си гледат работата с тези 800лв за наем, има такива, но я си го отдал за 3,4 месеца годишно, я не. А идеята е да е дългосрочно, не тип квартира на курорт. Средния наем за апартамент над 100кв е 450-550лв и то са малцина способните да го плащат, имайки предвид, че по-скоро биха си купили жилище с подобни вноски на ипотеката отколкото да ги хвърлят на вятъра, което е един наем в дългосрочен план.
  • 8 sofia

    0 0 Отговор
    Пълни глупости. Всеки средно интелигентен човек с минимални икономически познания, може веднага да си направи изводи за тази статия и за малоумника, който е дава "насоки" за инвестиция.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Росен

    0 0 Отговор
    Помислете малко, де! Не пишете коментари, като малоумници всички. Статията е супер. Всъщност като си направя тънката сметка, излиза, че тази стратегия наистина ще работи добре. Даже мноого добре! Всичко е в добрия анализ на пазара, избора на имот и добрите наематели ----Точно както са описали в статията.
  • 11 Ваня

    0 0 Отговор
    Браво! Страхотна идея ми дадохте - и без това не мисля да държа всичките си пари по банките. Идеята много ми харесва. Дори и малък апартамент да си взема и да го отдам после, пак ще съм на печалба след няколко години.
  • 12 Оцко

    0 0 Отговор
    Точно така. Стратегията работи да знаете. Със сигурност дългосрочно ще спечеля повече отколкото ако държа спестените си пари на никаква лихва в банка. Мисля, че точно това е идеята тук. Останалото, което чета по-долу в коментарите, са прости изчисления - идеята е най-важна. А пък и това за подценените райони и интервюто с наемателите, е много добра идея. Все пак отдавам собствения си имот. Браво на насоките, които ми давате.
  • 13 Тошко

    0 0 Отговор
    Много добри идеи има тук.

    Ако има как да работя само с такива хора, ще бъде супер. :)
  • 14 Йордан

    0 0 Отговор
    Цитат: "...направете няколко интервюта с потенциални наематели, защото някой може да търси необзаведен имот, а трябва да разберете и повече за социалния и професионалния им живот. Обичат ли често да се събират с приятели, хобито им, имат ли домашни любимци..." - - Точно така правя и аз! - - Навремето само така се наемаха всички квартири и наистина нямаше никакви проблеми. Трябва да се вслушваме повече в специалистите, те за това са специалисти.

    Коментиран от #20

  • 15 гост

    0 0 Отговор
    последните 5 коментара дали не ги написа един и същи трол? :)
  • 16 Варна

    0 0 Отговор
    Много точно. Аз съм го направил това. Купих, ремонтирах и дадох под наем. Общо взето кредита ми на 80% се изплаща от наема, само останалото е от мен.
  • 17 Гущера

    0 0 Отговор
    Абеее.. това е за хора с пари, неразбрахте ли? Щото ако вземеш кредит за имота, сметката става друга. Не че няма да съм удовлетворен, но....след 10-тина години. Тоест тази стратегия е за дългосрочна инвестиция-тогава е ОК.
  • 18 Буба

    0 0 Отговор
    Точно така - Това е нормалното и браво за статията. То за това се говори, че е за тези, които ползват частно банкиране. Така е в цял свят. Само тук има разни тролове, които все са недоволни от нещо и не са съгласни с нищо.

    Коментиран от #19

  • 19 gost

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Буба":

    ама ти сериозно ли мислиш че някой ти вярва?
  • 20 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Йордан":

    № - 10,11,12,13,14,16,17,18, бързо да бягаш към банката да теглиш кредит :))))))))))))))))))))))

    Коментиран от #23

  • 21 Да бе да

    0 0 Отговор
    В София купуваш гарсониера в Манастирски ливади 40 000 евро + ремонт още 15 000 евро = 55000 евро. Месечен наем 600 лева в най добрия случай. На година са 3600 евро. Значи 16 години за да си ги избиеш. Това без да смятаме лихви по кредит, разходи за поддържка, празни месеци и данък върху дохода. Отиваме значи на 20 години.
  • 22 Morgoth

    0 0 Отговор
    "Купи и отдай" при сегашните нива на цени и наеми не става за инвестиция с цел печалба. Към сметката на колегата отдолу трябва да добавим и това, че няма да има нонстоп наематели, както и главоболията които вървят с тях и особено със смяната им. Въпреки това тази схема е добра за дългосрочно спестяване - при добър подбор на имот парите вложени в него са на много по-сигурно място от банката. А с по-ниски цени и по-високи капризи относно наемателите може да се осигури и спокойствие.
    "Купи-ремонтирай-продай" е тотален идиотизъм. Може зад океана работи, но не и тук. Ремонта дава един единствен резултат - намаляване на потенциалните клиенти до тези които харесват точно тези цветове, точно този стил мебелировка, точно този дизай на банята, точно тези дограми и прочее. Подобно начинание не може да компенсира загубите от таксите и данъците при продажба.
  • 23 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Явно някой си мисли, че като пише коментари, по идотски начин позитивни, може да промени мнението на хора, които са се занимавали и са придобили собствен опит.
    Fibank първо да отговорят защо ножицата между лихва дебит и лихва кредит е толкова голяма? Как работиха преди КТБ със значително по-малка такава и колко пъти им се увеличи печалбата след КТБ? Те явно не разбират, че хората ще си дръпнат парите съвсем скоро и всеки съвестен ще инвестира или задържи само това, което има понеже много хора вече пострадаха от лакомията на банките. Ако разликата дебит кредит е била 2% преди 2г, сега защо е 6%, нали са подвластни на механизми и предписания или те не се интересуват, че предоставят на хората услуга с многократно завишена цена само, за да увеличат печалбата си?

    Коментиран от #24

  • 24 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    "Гост 23" - и аз съм "Гост..." - Точна така мисля и аз. Ама както започва и статията - именно защото хората мислят да инвестират в нещо сигурно, а какво по-сигурно сега от бутиков имот? Отделно от всички изписани коментари (от които се разграничавам рязко)..., всъщност като се замислих, наистина сметката излиза, но ако инвестираш там където трябва, а не като гледаме средната за дадения район цена. Вече се консултирах (не с банка, а с една агенция за по-скъпи имоти) и те ми обясниха как може да се случи това и за това самата агенция инвестира в имоти и на практика има същата схема. Така, че бравос за статията и от мен!
  • 25 пенчо

    0 0 Отговор
    Тук не се говори въобще за кредит ве мушмороциии.... :) За кредит в статията има само едно изречение, така, че .....какво се хващате да смятате колко била лихвата по кредита..... не става така. Това е за хората с парите, не разбрахте ли най-накрая?.... ;)

    Коментиран от #33

  • 26 Вилица

    0 0 Отговор
    ДА - ОСОБЕНО АКО ВЗЕМЕШ ИМОТА СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ ОТ ЧСИ.

    ТОГАВА НЕ САМО, ЧЕ СМЕТКАТА ИЗЛИЗА, АМИ И ОЩЕ КАК ИЗЛИЗААА...

    Всичко казано е вярно, но се замислете над смисъла на статията е не четете като коне с капаци и калкулатори.... Нема страшно - няма да загубите нищо....
  • 27 Маминка

    0 0 Отговор
    СУПЕР СТАТИЯ.
  • 28 ПеткаNOVA

    0 0 Отговор
    Заинтересувана съм от автора. Страхотни неконвеционални идеи дава този човек. Браво! ...и пак Браво!
  • 29 ВладиС

    0 0 Отговор
    Иначе статията е интересна....Нали това е целта и! ....(аз ще ти отговоря на въпроса)......Ножицата е такава, защото материалът е такъв. Ясно ли е?!! И този въпрос трябва да се задава да всички банки, не само на една или две от най-атакуваните, щото....ей така...по принцип и по навик. Аз примерно се обслужвам само в пощенска, но и там е една....просто нямам думи.....онази унгарската пък (тя е една), се управлява по най-идиотския начин, .....сигурно защото командва бабичка... Абе изобщооо...... ;)
  • 30 Янко

    0 0 Отговор
    Много правилни заключения има в статията! В подкрепа виж тук: http://m.profit.bg/news.php?id=152876

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Янко":

    ''После отдавате имота дългосрочно за €427/месечно'' полееееека да не го отдадете за 427Е месечно, справка: http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=2anpj9&f1=1
    Гледаме цените и сверяваме, много е просто, също забелязваме че някой обяви стоят с години.
    Тааа, който се радва на статията, нека ''инвестира'' какво чакате още?
  • 32 Ния

    0 0 Отговор
    Ами ние не чакаме .... :) Интересни хора сте....осъзнайте се... За това съм инвестирал вече в подобна стратегия и ми е супер. ;) За това се радвам когато има подобни статии. Браво на fakti.bg, че винаги има такива полезни съвети.
  • 33 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "пенчо":

    Говори се за препоръчително 40% самоучастие с ипотечен заем. Само теоретично може да се заключи, че 100те хиляди евро за апартамента са налични и се чудим как да ги инвестираме. Затова казвам, че ако се закупува с ипотека реално купувача е на загуба калкулирано за равен период на ипотека и наем. Ако плащаш 6,5% + такси за обслужване, а взимаш 4% значи си 3% вътре. Реално погледнато ще ти трябват над 20г да го изплатиш чрез наем. Съвсем друг е варианта с налични средства, при тези смешни лихви по депозити в момента 4% възвръщаемост е добър доход. Специално във Велико Търново цените на наемите падат и е смешно да се говори за наем над 800лв понеже такъв човек би си купил жилище, а не да губи толкова пари всеки месец в дългосрочен план.
  • 34 Буба

    0 0 Отговор
    До коментар 33: Лихви 6,5% отдавна няма! Годишните лихви на големите банки са вече под 4% - особенно при по-голям кредит.

    Коментиран от #35

  • 35 Буба

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Буба":

    Всъщност под 5% са лихвите (грешка) - но пак е ОК. Със сигурност НЕ са 6,5%!
  • 36 Цвете

    0 0 Отговор
    Много харесвам този сайт, чета го за удоволствие, но видях много прочитания на една статия и ми стана интересно.И изпаднах в потрес от коментарите...😁Реджеб Иведик- това прочетох..начина на мислене, коментарите и просто нямам думи.Статията не е лоша, насочваща, давайки ти материал за размисъл как да инвестираш свободния си капитал око имаш такъв, а не как да печелиш от вложените ти 30 или 40% собствен капитал, те са инвестиция, а банката ни помага да реализираш това да имаш имот ...дългосрочно.Та както казах....Реджеб Иведик😂😂😂за който ме разбира.
  • 37 Някаква

    0 0 Отговор
    За подобна информация, ако се обърнеш към професионален консултант, ще трябва да заплатиш сума която балканеца не е съгласен, на него всичко му е ясно, той идва от някъде смята, че банката трябва да му финансира покупката и той да печели от чужди пари, имот за 100 000лв самоучастие 60.000лв 40.000лв от банка( Х)вноска 400лв и наем 600лв....тогава печелиш балканецо......не търси печалба от твоята иввестиция.😄

    Коментиран от #38

  • 38 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някаква":

    Браво за статията и браво за коментар 37 ! ;) Хубаво е да има и мислещи хора в родината ни. Иначе.....иначе да си говорим можем всички.
  • 39 гост

    0 0 Отговор
    и отново 5 бързи коментара от същия трол ;)

    Коментиран от #40

  • 40 Цвете

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ето още един Реджеб. Ха, ха, ха .....
  • 41 Гост

    0 0 Отговор
    Не бе - той е същия тоя. Това с Реджеб е много точно! И явно самия той не знае какво е трол.
  • 42 Бончев

    0 0 Отговор
    Ха - тези тънки сметки в коментарите под статията въобще не са вярни. Ще кажа само, че май трябва да имате повече доверие на професионалистите в бранша. Имайте предвид, че годишните лихви по новите жилищни кредити масово са между 4,5% и 5.00%, а нива над тези са по скоро екзотика или се дължат на лоша кредитна история или високорисково обезпечение. Така, че статията дава много точна представа за хората, които са извън тематиката. Останалите, които коментират с негативизъм са си чисто и просто тролчета, които са т.н. всезнайковци - а всъщност не разбират от нищо в детайли/в цялост. Успех! Чакаме новите статии по темата. ;)

    Коментиран от #43, #44

  • 43 ТТошев

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бончев":

    Много точно!
  • 44 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бончев":

    До: Бончев,ТТошев,Цвете, Някаква,Буба,Име,Йордан,Оцко,.........
    Накрая ще останеш само ти - троле, да четеш статията. :))))))
    Бързо да бягаш към банката за кредит.
    Коментарите си ги писал на серии през няколко минути, толкова ли си т.п? :)))
  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    Ей, че хубава статия. Това с интервютата на наемателите е много добра идея, особенно ако имам избор м/ду двама (а аз в момента имам). :) Мерси.
  • 46 гост

    0 0 Отговор
    Мисля, че цитираната цена е за 120м2. (казвам го защото виждам коментари, които не са съгласни с това). Тази цена (както е посочено) май е добра за подобен имот?.. Квадрата излиза 583 евро, а това за нов имот от 120м2 не е ли добра оферта? А иначе виждам в коментарите, че се казва, че отделно трябвало да се плаща такса вход - ами аз отдавам два апартамента (в София), но всички тези такси си ги плащат наемателите (вкл. комуналните разходи и асансьора). Ремонти пък в имотите си, не съм правил вече 4-та година. Разбрал съм се с наемателите, че ако счупят нещо разходите те си ги поемат. Ползват го дългосрочно и съм с тях вече 5-ма година (на едните им се роди и дете там). :)) Тоест остава да се плати само данъка. Според мен също е най-важно да си подбереш "правилните" наематели (като мен) и тогава си спокоен. По-голяма част от кредита ми се изплаща от наема - въпреки, че тук май говорят за имот без кредит - То и за това се говори за инвестиция де.
  • 47 гост

    0 0 Отговор
    Да - и аз мисля по този начин. В България обаче е пълно с комплексари и коментарите отдолу го доказват още веднъж - щом се говори за пари, инвестиции, стратегии и въобще добро бъдеще, винаги ще се намерят хора, които разбират повече от специалистите, които се занимават с това, да оплюят, да хулят, да изкривяват истината и прочие... Така, че не им обръщайте внимание на тези. Страхотно полезна статия. И наистина - искаме още подобни.
  • 48 гост

    0 0 Отговор
    Много полезна информация - важни за мен за дадените примери, не толкова конкретиката, макар, че и с нея съм съгласна. Явно в България обаче няма хора, които да мислят модерно и адекватно, защото виждам, че някои хора не са съгласни и просто си тролят ...и....това е! За радост това е всичко което могат да направят. Давайте още такива статии - супер са!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.