24 Юли, 2016 04:59 1 621 0

Физици откриха екзотични тетракварки

  • тетракварки-
  • екзотични-
  • физика-
  • откритие-
  • еволюция-
  • вселена

Откритието може да съдържа улики за еволюцията на вселената

Физици откриха екзотични тетракварки - 1
Снимка: БТА/ AP

Учени откриха нова фамилия от свързани екзотични частици, всяка съставена от четири кварки. Откритието може да съдържа улики за еволюцията на Вселената, съобщи МегаВселена.

Четирите новооткрити тетракварки, наречени X(4140), X(4274), X(4500) и X(4700), се състоят от две кварки и две антикварки (еквивалента на кварките от антиматерия). Въпреки че си приличат всяка от новооткритите частици има различна маса и различни субатомни характеристики. Те са наричани „фамилия“, защото притежават еднаква композиция и подредба.

Кварките са елементарни частици, строителните елементи на протоните и неутроните. До преди последните открития на тетра и дори пентакварки, учените смятаха, че кварките могат да се групират само по двойки или тройки. Новооткритата фамилия тетракварки са по – странни, защото са съставени от по-тежки, екзотични кварки, които не се намират в ежедневни материали.

Томаш Скварницки, физик в Университета Сиракуза в Ню Йорк и Томас Бритон, докторант в същия университет откриват тези тетракварки докато анализират данни от големия адронен колайдер от ЦЕРН, най-големия в света ускорител на частици. При този експеримент, както и при другите, свързани с колайдера, учените се опитват да разберат какво се е случило след Големия взрив, което е позволило на материята да оцелее и да формира вселената.

В настоящия случай учените ускорили два снопа протони до почти светлиннна скорост. При сблъсъка в колайдера се формирали нови екзотични частици, включително новооткритите тетракварки.

Системите тетракварки са неустойчиви, казва Скварницки. След създаването си, те започват да се разпадат в рамките на 10^-24 от секундата, което е почти неизмеримо малко време. Тетракварките се получават при разпада на друга позната частица, В мезоните, които имат по-дълга продължителност на живота.

Откритието на тези частици може да допринесе за разбирането на учените за смъртта на звездите и за това какво точно се случило след Големия взрив, казва Скварницки. Условията във вселената в най-ранните времена на нейното съществуване са били съвсем различни в сравнение със сега и тези системи частици може да са играли някаква роля в ранната фаза на вселената, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА