27 Юли, 2016 16:45 1 422 1

Източна Европа с дискретна продажба на оръжие към Близкия изток?

  • българия-
  • оръжие-
  • близкия изток

Това показват доклади на Балканската мрежа за разследваща журналистика и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност

Държави от Източна Европа са одобрявали дискретната продажба на оръжие за 1 млрд. евро на страни от Близкия Изток, за които се знае, че прекарват оръжие към Сирия.

Това показват доклади на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

Нов канал за оръжия от Балканите към Арабския полуостров е бил използван за продажба на автомати AK-47, снаряди, ракетни установки, противоракетни установки и тежки картечници.

Според представители на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) има подозрения, че голяма част от оръжията са били предназначени за Сирия и подхранването на гражданската война в страната.

Дългогодишно разследване разкрива как боеприпаси са били изпращани на изток от страни като България, Босна, Хърватия, Чехия, Черна Гора, Словакия, Сърбия и Румъния.

Оръжия от Централна и Източна Европа са били разпознати от постове в социалните мрежи и клипове в интернет. Част от тях са използвани от бойци на Свободната сирийска армия , но и от представители на терористични групи като Ансар ал Шам, Джабхат ан Нусра и Ислямска държава. Такива има и у представители на сирийските правителствени сили.

Маркировка върху боеприпасите показват, че те са от производствени линии произведени през 2015 г. Според представители на „Амнести Интернешънал“ и Европейския парламент някои от продажбите вероятно са нарушили международни и национални закони за износ на оръжие.

Каналът за износ на оръжие е открит през 2012 г. от Хърватия. В последствие София, Белград и Братислава образуват основния канал за въздушен пренос. Представители на сръбската авиация признават, че 49 от полетите на страната са превозвали оръжие.

Статистики за полети от ЕС разкриват, че самолети от България и Словакия са доставяли хиляди тонове неидентифицирани товари във военни бази в Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства.

Има съмнения, че саудитци и турци са купували оръжия, с които са снабдявали ислямисти. САЩ пък са купували от оръжията, за да подпомогнат опозицията.

Около 4700 тона тежко въоръжение са били доставени от България и Румъния до оръжейно обекти в Йордания и Турция. Това показват данни от проследяване на кораби и договори за обществени поръчки. На 21-ви юни американски кораб е напуснал България с 1700 тона с подобен материал, отправяйки се към неидентифицирано пристанище в Червено море.

Страни членки на ЕС, като България, Румъния, Чехия, Хърватия и Словакия, са обвързани с общата позиция на ЕС по отношение на износа на оръжие към Близкия Изток.

Установено е, че чешки, сръбски и български оръжия са използвани при тренировки и сражения в Сирия, Йемен и Либия.

Споразумението за търговия на оръжие на ООН. Те трябва да бъдат прекратени веднага“, заяви Патрик Вилкен, изследовател по оръжейния контрол към „Амнести Интернешънал“.

Според данни на OCCRP от 2012 г. насам България е изнесла оръжие за Близкия Изток на стойност 122 млн. евро. Най-голям е дялът на Хърватия с износ от 302 млн. евро. 

Според  проучване на Стокхолмския институт за изследване на мира, публикуван по-рано през годината, Съединените американски щати и Русия доставят повече от половината от оръжията в световен мащаб.

От общо 58 страни, които изнасят оръжие, Вашингтон и Москва водят в износа – двете страни са доставили повече от половината оръжия в периода между 2011 и 2015 година.

Американците държат 33% от доставките, като основни техни пазари са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция. Бойните самолети представляват повече от половината дял от износа.

Доставките на Русия възлизат на близо една четвърт от общия световен дял. Руснаците продават на 50 държави, като в листата водят Индия, Китай и Виетнам.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опала

    2 0 Отговор
    те за това американските кораби идвали в черно море - уж заради русия, а то - за да товарят. нормално.