Last news in Fakti

30 Август, 2016 12:45 6 363 0

Какво се случва в Ташкент?

  • ташкент-
  • узбекистан-
  • ислам каримов

Кой ще стане приемник на Ислам Каримов

Какво се случва в Ташкент? - 1
Ташкент
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път през последните 26 години, откакто Ислам Каримов е на президентския пост, държавните органи на Узбекистан уведомиха населението на страната, че има проблем с неговото здравославно състояние и че той има нужда от лечение. Това коментира Виталий Волков от руското издание на Дойче веле.

Вече се появиха и противоречиви информации относно това дали Каримов е жив или не. В понеделник вечерта редица руски медии писаха, че той е починал, но във вторник сутринта от президентската администрация на Узбекистан съобщиха, че това не е вярно.

Ръководителят на казахстанския Институт за стратегически изследвания Ерлан Карин в интервю за информационна агенция Tengrinews.kz посочи, че слуховете за лошото здравословно състояние на Каримов периодично се появяват и властите са направили официално съобщение за да спрат "хаотичното им разпространение." Ако президентът на 1 септември не участва в честването на Деня на независимостта, отстъствието му ще бъде изключително забележимо.

Узбекската правозащитничка и президнет на асоциацията "Правата на човека в Централна Азия" Надежда Атаева, разказва пред Дойче веле за ситуацията, като се позовава на собственти източници:

"По наши данни на 26 август Каримов е взел участие в тържественото откриване на нов железопътен път, а на 27 август е било планирано откриването на нов мост. То обаче е било отменено без обяснения.

Атаева напомня, че в миналото Каримов неведнъж е изчезвал от публичното пространство, понякога в протежение на 20 дни, така че е било ясно - президентът е болен. Но това никога не се е изнасяло в средствата за масова информация. Затова и наблюдателите в рускоезичните медии предполагат, че след като е обявено болестно състояние, вероятно ситуацията е критична.

По думите на правозащитничката от Русия и Израел са пристигнали лекари. Източници от Узбекистан съобщават, че пътищата са свободни, не се виждат патрулиращи коли. В социалните мрежи се разпространяват организирани пожелания за скорошно оздравяване на великия Ислам Каримов.

Кой е претендентът?

Според Атаева руския олигарх Алишер Усманов е организирал лекарската помощ за Каримов. "Възможно е олигархичните групи вече да са започнали борба за да наложат свой приемник на президентския пост", предполага тя.

Информацията за рязкото влошаване на здравословното състояние на държавния глава веднага съживи дебата за това кой може да го наследи и какво да очакваме от една възможна смяна на властта.

Ерлан Карин подчертава, че в конституцията на Узбекистан формулировката за предаването на пълномощията на президента в случай на невъзможност да изпълнява своите задължения е "доста размита", но така или иначе, тя дава основание за срок от три месеца до провеждането на избори тези пълномощия да се изпълняват от председателя на Сената. Това в момента е бившият правосъден министър Нагматил Юлдашев.

Експертът по Кавказ и Централна Азия в берлинския фонд "Наука и политика" Уве Халбах пък изхожда от това, че всякакви прогнози за смяната на властта в Узбекистан трябва да се правят много внимателно. По думите му към момента претендент номер едно за ролята на приемник на Каримов е действащият премиер Шавкат Мерзияев.

Не е изключен и вариант с първия вецепремиер Рустам Азимов. Но така или иначе таково лице "скоро ще бъде намерено не в семейния кръг, а по-скоро в обкръжението на 78-годишния президент", отбелязва Халбах пред Дойче веле.

"В кулоарите на властта активно се обсъжда кандидатурата на  Шавкат Мерзияев. А преди няколко седмици наш надежден източник съобщи, че въпросът за предаването на властта в Узбекистан е обсъждан в Кремъл и този вариант е оценен позитивно", посочва Надежда Атаева.

По думите й тази кандидатура устройва основните политически сили и кланове в страната.

Република Узбекистан е държава в Средна Азия, която се намира между Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Афганистан и Туркменистан. Столицата ѝ е Ташкент.

До разпадането на СССР през 1991 г. страната е съветска република като Узбекска ССР. От 1 септември 1991 е независима държава. Без излаз на море, Узбекистан е вторият износител на памук в света по обем. Основни производства са злато и природен газ.

Какво се случва в Ташкент?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА