26 Септември, 2016 07:45 14 712 4

Течното злато на България

  • течното-
  • злато-
  • българия-
  • розово масло

Или българското розово масло

Течното злато на България - 1

Българското розово масло съдържа повече от 300 ценни субстанции с уникален  ефект върху човешкото тяло, поради което то е най-скъпото и търсено по света. Какво трябва да знае всеки потенциален инвеститор в розопроизводството, съветва Румен Стамов, директор „Частно банкиране” в ПИБ.

Твърди се, че розата е пренесена в България през XVII век от Персия (сега Иран). Иначе за нейна родина се считат вечнозелените градини на Южен Китай. Едва по-късно растението е разпространено и в други азиатски региони – Индия, Сирия, Афганистан и Персия.

За начална година, през която започва дестилация на розова вода в България, немски източник посочва 1680 г., когато на наша земя се пренася гюлапски казан за варене на т.н. двойна дестилация. Добре известно е обаче, че розовата вода през 1650 г. (тридесет години по-рано) е важен търговски артикул на Одринския пазар, а производството е било в европейските още по него време Казанлък, Стара Загора и Карлово. Неслучайно този регион още тогава е наречен Розовата долина. Това е бил и основният поминък на местното население. От тогава до днес, розата е символ на България. Днес в Казанлък се намира Институтът по розата, както и единственият в света Музей на розата, в който всеки може да се запознае с историята на растението и розопроизводството в България.

В своята няколко вековна практика българският розопроизводител, използвайки опита си от производство на ракия, изобретява и въвежда редица подобрения в процесите на производство на розово масло чрез двойна дестилация. По този начин се увеличава количеството на получения продукт, запазвайки финия аромат и неповторими качества за трайност.

Българското розово масло се извлича от маслодайната българска роза, която е наследник на вида „Дамасцена” (Rosa Damascena). Наричано „течното злато” на България, то има напълно заслужена висока цена. За производството на един грам розово масло са нужни повече  от 1000 цветчета. Българското розово масло съдържа повече от 300 ценни субстанции с уникален  ефект върху човешкото тяло, поради което Българското розово масло е най-скъпото и търсено по света.

През 19-ти век българското розово масло монополизира целия свят. Това трае до момента, в който индустрията е национализирана, поради драматични промени в политическия и икономическия климат след Втората световна война, когато производството постепенно спада. Количества розово масло се произвеждат и в Турция, Китай, Индия и Мароко, но единствено българското е с такива качества – има уникално фин, богат и дълготраен аромат. За това българското розово масло е както скъпо, така и най-предпочитано от големите парфюмерийни концерни. То е било и остава в основата на световната козметична индустрия.

Времето е от съществено значение

В България розовите цветове започват да цъфтят около третата седмица на месец май и продължават до три - четири седмици, в зависимост от климатичните условия. Сезонът за прибиране на реколтата започва веднага след като цветята се отварят и продължава до събиране на всички рози. В България маслодайната роза все още на повечето места се събира на ръка по много уважителен начин, като цветовете се „щипят” (така му казват розоберачите) точно под чашката. Събирането започва по изгрев, когато добивът е най-висок, и трябва да е приключил до 9-10 часа преди обяд, когато росата е все още на цветовете. Самите те първоначално се поставят в кошници, а след това се прехвърлят в чували за транспортиране, като всеки чувал тежи около 25 кг. Реколтата се транспортира до дестилерията възможно най-бързо, тъй като ценното етерично масло започва да се изпарява от цветовете, вследствие на топлината от слънцето. Това от своя страна ще намали добива на реколтата и ще доведе до повишаване на цената по производство.

Интересен факт е, че когато в България стартира тази индустрия, розовото масло се е дестилирало на място с помощта на директен огън под казаните. Подходящ избор е била непосредствената близост на поток/ река. Въпреки че това звучи доста примитивно, добивът е бил много висок – за 1 кг масло са били необходими само 2 500 – 3 000 кг рози. Невероятно, но това е значително по-висока цифра, отколкото може да се постигне, чрез съвременните техники и промишлени дестилационни, където 1 кг розово масло се добива от около 4 000 кг рози. Само при много благоприятни условия трябват около 2 600 кг рози, но при неблагоприятни са необходими поне 8 000 кг цветя. Както може да се досетите от всичко това зависи цената му в последствие.

Живот на розовия храст

След 8-10 година добивът намалява. При добра грижа до 30 - 40 години.

Засаждане

ноември

Цветодаване

Репродуктивните органи се развиват след втората година от засаждане на растението.

Производство

България осигурява средно над 1.6 тона розово масло годишно.

Само розовия цвят за фармация, козметика, хранително-вкусова и др. релевантна промишленост, традиционно е ~ 8 хил. тона.

Финансиране

Възможност за европейско финансиране по Програма за развитие на селските райони 2014-2020

Цена

През 2015 г. цената на литър розово масло беше ~ 8 500 EUR

  • себестойността на 1 литър беше ~ 9 000 BGN;

* Реколта 2016 г. обаче отбеляза драстично увеличение от до 13 хил. EUR за килограм готово розово масло.

Ежегодна грижа

Резитба и оформяне, междуредова обработка, торене и обработка на храста, подмладяване на леторастите, разрохване на почвата, създаване на водно-хранителен режим за разтеж.

 

От розова вода до розово масло

Производството в България много наподобява традиционното варене на ракия. Час след запалване на огъня под казана, в който се слага розов цвят и чиста вода, сместа завира и започва розоваренето. Розоваренето се извършва на слаб огън и не се допуска загаряне на казана. Течащата на тънка струя от казана розова вода се събира в специални гюлапски шишета. За да се получи розово масло, събраните от няколко казана гюлапски шишета се изливат отново в казана и започва процесът на преварка. Вече преварената розова вода се събира, а като по-леко розовото масло изплува над розовата вода. После внимателно маслото се отделя и съхранява в маслени шишета. Остатъкът от преварения гюл се прецежда и отново се зарежда в казана с нов розов цвят и чиста вода. По традиция произведеното количество розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал и е равна на 4,9844 грама (приблизително 5 грама).

Всъщност именно благодарение на съхранения опит през вековете в производството на ракия, българските розопроизводители са усъвършенствали значително процеса на двойната дестилация, като метод за получаване на висококачествено розово масло. По този начин е отбелязан огромен напредък, както в получаването на количество, така и в качество на получаваното розово масло.

Ежегодно в Карлово и Казанлък по време на розобера се провеждат  празници на розата, които  включват широка културна програма. Всяка година се избира Царица Роза – най-красивото момиче, участвало в ритуалните церемонии.

До ден днешен липсва каквато и да е конкуренция на Българското розово масло по отношение на неговите качества, което го прави изключителна ценна съставка на водещите парфюмерийно-козметични производители, като Elizabeth Arden, Kenzo, Channel, Bulgari, Paco Rabanne, Еstee Lauder, Dior и много други.

Ето защо отново обръщаме внимание на всеки потенциален инвеститор за възможностите, които осигурява България. Основните пазари на розово масло са САЩ, Франция, Испания, Италия, Япония и Китай, а в страната има около 50 розоварни, повечето от които с не достатъчен капацитет. Освен розова вода и масло, традиционната българска култура включва още артикули – сладко от рози, розова ракия и розов ликьор, козметика с рози и др. Напомням, че през ноември е време за новите розови насаждения.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    1 0 Отговор
    Поредна интересна и любопитна статия от г-н Стамов! Поздравления и за Факти.БГ, които дават трибуна на подобни специалисти, които помнят, че в България имаме много природни богатства и пишат за тях!
  • 2 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Super!
  • 3 БАРС

    1 0 Отговор
    Всичко е много хубаво написано но защто сме най бедни това не мога да си обесня,след като имаме най скъпото течно злато.Тоя дето е написал тая статия нека да отиде при тия хора дето я събират тая роза па да покаже или да напише как живеят тия хорица .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.