Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 16:17 1 675 0

Платформа ще противодейства на киберпрестъпленията

  • софия-
  • платформа

Регионална платформа ще помага в борбата с киберпрестъпленията. Това решиха участниците в първата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, съобщи  БГНЕС.
На регионално ниво ще създадем регионална платформа за обмяна на добри практики между правоохранителните органи, прокурори в областта на противодействието на киберпрестъпленията, обясни Албена Спасова председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания.
Платформата на ГДБОП за противодействие на киберпрестъпленията беше отчетена като много успешна от членовете на делегациите и ще се опитаме да я имплементираме като една платформа и модел, който ще бъде един модел на страните от региона – да я превърнем в една регионална платформа, каза началникът на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" при ГДБОП – МВР Явор Колев. Той изтъкна, че киберпрестъпленията са трансгранични – извършителите, жертвите, сървърите могат да бъдат в различни страни. "За да се осигури една безопасна киберсреда е необходимо всекидневно сътрудничество", посочи Явор Колев. "Противодействието на киберпрестъпността не е само задача на правоохранителните и правоприлагащите органи, а на всички, на цялото общество", изтъкна той.
По – добро познаване на криминогенната обстановка и да се подобрят механизмите за международно сътрудничество. - това е една от целите на платформата. Друга цел е да се създадат ефективни форми на публично – частни партньорства и да се повиши интернет културата на потребителите. Тази цел е поставена, така участниците в конференцията разбират, че като познават заплахите в нета, то и потребителите ще бъдат по – предпазливи и така ще се намали възможността за извършване на киберпрестъпления.
"На регионално ниво ще се създадат и серия от обучения между всички институции, за да се повиши квалификацията на органите, които работят в тази област. Ще се създадат и ефективни партньорства с бизнеса", заяви още Албена Спасова. Всички инициативи ще бъдат подкрепени от Американското правителство. Не е обсъждана финансова подкрепа, но САЩ помогнат с ноу хау и с експертиза. САЩ са една държава, където публично – частните партньорства са много добре развити. Това, което ни беше представено на нас в рамките на тези 3 дни са едни ефективни модели, които те имат разработени в САЩ , които в момента се разработват и в Канада и няколко европейски държави", заяви председател на УС на МАОК.
Конференцията се проведе в продължения на три дни в София. Форумът събра над 150 представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации и ръководни служители на праоохранителните органи на страните от Югоизточна Европа, САЩ. В него участваха и експерти от ФБР, Сикрет Сървиз и Интерпол. Агенция БГНЕС беше медиен партньор на конференцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА