8 Октомври, 2016 16:57 9 224 6

Гутериш спечели битката в ООН, България се изложи

  • акценти на седмицата

Акцентите на седмицата

Гутериш спечели битката в ООН, България се изложи - 1

Антониу Гутериш очаквано спечели битката и може да се похвали, че ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Не по-малко очакван беше и звучният провал на двете български кандидатури, а крайното класиране няма никакво значение. Накратко - голям резил за България.   

Добрата новина през изтичащата седмица е, че от началото на 2018-та година сънародниците ни, които искат да посетят Канада, няма да имат нужда от визи.

Голямата изненада дойде от Осло. Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос получи Нобеловата награда за мир за 2016 година.

Вижте водещите събития от седмицата, които привлякоха вниманието на екипа на факти.бг

 

 

Гутериш спечели битката за ООН, България се изложи

Антониу Гутериш ще е следващият генерален секретар на Организацията на обединените нации, съобщи Ей Би Си нюз.

Гутериш получи 13 гласа "подкрепа" и 2 гласа "без мнение". Никой не е гласувал "против" бившия премиер на Португалия, което е смазваща преднина пред останалите кандидати.

Ирина Бокова отново поведе класацията на жените-кандидатки: 7-7-1. Бокова зае четвърто място, докато Кристалина Георгиева се класира на осмо място (5-8-2). Ако имаше воля да бъде назначена жена за генерален секретар на ООН, това най-вероятно щеше да бъде Ирина Бокова, както се вижда от последното класиране. Осем негативни вота за Георгиева, два от постоянни членки на Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева поздрави Антониу Гутериш от профила си в социалните мрежи, пишейки: „Поздравления за Антониу Гутериш – следващият генерален секретар на ООН“.

 

ЦИК: Светослав Витков и Владимир Кузов отпадат от вота за президент

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни причините за отпадането от изборите на кандидат-президентските двойки на Светослав Витков - Иван Велков и Владимир Кузов – Борислав Ноев. Те бяха изтеглени с номера 1 и 9, няма да има втори жребий за поредността на бюлетините.

„И в двата случая проверките на Главна дирекция ГРАО установяват,че няма необходимите – изисквани от закона, брой на записи на подписите на граждани, подкрепили тези две двойки. Това е причината да бъдат заличени от регистрацията”, заяви той.

„Всяка кандидат-президентска двойка трябва да представи списък с поне 2 500 граждани, подкрепящи дадена двойка. Във всички списъци, които подлежат на проверка от ГРАО, за да се установи броят на коректните записи. В тези два случая не са достатъчно на брой коректните записи”, припомни той изискването на закона. „Няма да има кандидати със съответните номера”, добави Цветозар Томов.

 

ЕС граничната агенция срещу миграцията стартира от браздата с Турция

Европейската агенция за гранична и брегова охрана се включи в действията на българско-турската граница срещу нелегалния трафик на хора. Задача на Агенцията е да осигури ефективна защита на външните граници на Евросъюза. Официалното откриване беше на граничен пункт "Капитан Андреево".

Еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отново подчерта на граничния пункт, че България започва да играе по-важна роля в опазването не само на собствените си, но и на европейските граници. Димитрис Аврамопулис добави, че новата агенция ще има бюджет от €320 млн. до 2020 година.

Статистиката на Европейския съюз показва, че между януари и ноември 2015-а близо милион и половина души са прекосили незаконно външните граници на Европейския съюз, което е исторически рекорд. Сред дейностите новата служба ще организира съвместни операции, ще се търсят и спасяват бедстващи в морето.

 

Премиерът заплаши полицейски шефове

„Ще сменя директорите на областните дирекции“, заяви премиерът Бойко Борисов, който постави ултиматум на полицейските шефове в Перник, Русе, Хасково, Пазарджик и Пловдив.

Борисов участва на втората за годината работна среща по „Инициативата срещу незаконната търговия“. На нея беше отчетено намаляване на дела на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на 2016 г. до 8,1% при 8,3% към края на четвъртото тримесечие на 2015 г.

По думите му резултати, които сочат за спад на контрабандните цигари в страната. Това е най-ниското ниво на нелегална търговия с продукта за последните девет години, но областните дирекции на МВР с по-слаби резултати – Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, трябва да дадат обяснение за оставащите по-високи нива на контрабанда, посочи премиерът. Той им даде едномесечен срок за намаляване на разпространението на нелегални цигари. В противен случай ще последват уволнения, каза министър-председателят.

Борисов посочи, че мерките за борба с контрабандата във всичките й разновидности – и на алкохол, и на горива, на месо, захар, производството на неистински парични средства, се оценяват високо от международните партньори на България. Той даде примери с признанието, получено от Европол, Испания, Унгария, Австрия за разбитите нелегални фабрики за цигари и за фалшиво евро. „Те бягат от България, защото цялата мощ на държавата се изсипа на главата им. И това ще продължи докато ние сме на власт”, каза министър-председателят.

 

Канада поетапно маха визите за българи

Канада ще започне поетапно да отменя визите за българи. Новината дойде след телефонен разговор между премиера на страната Джъстин Трюдо и българския министър-председател Бойко Борисов.

Първите безвизови пътувания трябва да започнат от май догодина. На първо време това ще важи само за българите, които вече са посещавали северноамериканската страна, за притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса.

Трюдо е поел ангажимент канадското правителство да положи усилия, за да може до края на 2017-та без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани.

Решението на Отава е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани и за САЩ.

 

Първи случай на денга в България

Преди дни в Националния център по заразни и паразитни болести е диагностициран първият случай на денга у нас. Става въпрос за чуждестранен гражданин, който се е заразил в чужбина и е бил хоспитализиран у нас.

Заболяването е потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на Aedes albopictus комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.

 

Президентът на Колумбия печели Нобеловата награда за мир за 2016 г. 

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос получава Нобеловата награда за мир за 2016 година, съобщи Норвежкият нобелов комитет в Осло.

Сантос изигра водеща роля при сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили (ФАРК). Договорът сложи край на войната между властите в Богота и бунтовниците.

"Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия", гласи съобщението на комитета.

Сантос беше смятан за основен фаворит за наградата до неделя, когато колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение между правителството и партизаните от ФАРК. Въпреки това Нобеловият комитет отчита заслугите на Сантос като основен архитект на историческото споразумение в латиноамериканската държава.

 

Кери иска разследване срещу Русия за военни престъпления в Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери призова за разследване на военните престъпления на Русия и правителството на Сирия, заради атаките над Алепо, съобщиха международните информационни агенции.

Кери заяви, че Москва и Дамаск дължат "повече от обяснение" на света, защо продължават да нанасят удари по болници, жени и деца.

Подобни действия "умоляват за подобаващо разследване за военни престъпления", каза той, цитиран от АП. Кери каза, че подобни атаки са "извън рамките" на случайността към този момент и обвини двете страни, че работят по "целенасочена стратегия ... да тероризират цивилни."

Апелът на американския държавен секретар идва след въздушните удари край град Алепо, когато бе унищожен хуманитарен конвой на ООН.

Изявлението на Кери дойде в момент, когато долната камара на руския парламент ратифицира договора със Сирия, който позволява на руската армия да остане за неопределен период от време в близкоизточната страна.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    0 0 Отговор
    България се изложи (за кой ли път);"чужд гражданин"довлече тропическа болест (щото не ни стигат нашите);премиерът ни размахва юмруци (той друго може ли);ще пътуваме без визи до Канада (май като бежанци) и президента на Колумбия получи Нобелова награда за мир.Браво,поне една добра новина!
  • 2 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    Е ТЕ ЗАЩОТО НЕ НИ ЗНАЯТ
    КОЛКО СТРУВАМЕ
  • 3 ХайХой

    0 0 Отговор
    "Форбс" се нахвърли срещу Борисов:
    - "Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало", твърди изданието
    - "Бойко Борисов е името на този премиер - дълбоко посредствен, дори тъпоумен оцеляващ интригант, съвсем в примитивните политически традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му..."
  • 4 БУК

    0 0 Отговор
    Сефте!!!
  • 5 дядоЯго

    0 0 Отговор
    ние неможем да се изложим , защото нямаме нито самостоятелна политика, нито независима държава, нито армия-даже циганите в чужбина ги знаят като Българи.При тази наша нищожност, щом толкова много ни пресират отвсякаде, значи ама много ги е страх от нас .
  • 6 Капота

    0 0 Отговор
    Възможно е да не се е изложила а да се е представила добре като "неутрализира" Бокова, потомка на жесток комунистически род.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове