12 Октомври, 2016 12:05 4 892 29

„Турски поток“ ни убива като транзитьор на газ

  • турски поток-
  • атанас тасев-
  • убива-
  • транзитьор-
  • газ

Очертава се енергиен съюз между Турция, Русия, Саудитска арабия и Венецуела, заяви проф. Тасев

„Турски поток“ ни убива като транзитьор на газ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Турски поток“ убива България като транзитьор на газ. С този проект Русия прави байпас на Балканите. Това заяви за Факти.бг енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той коментира новината, че Русия и Турция си стиснаха ръце за „Турски поток“.

Знаете, че „Турски поток“ е алтернатива на „Южен поток“, така че за какво говорим... С реализацията на първата тръба до Турция, фактически отпадат 14 млрд. куб. м. газ, които трябва да минат като транзит през България след 2019 г. до Истанбул.

Едновременно с това е напълно възможно да отпаднат и останалите количества руско синьо гориво за Гърция и Македония. В този случай „Турски поток“ е един байпас на Трансбалканския газопровод. Това прогнозира като последици за България от изграждането на „Турски поток“ проф. Атанас Тасев.

Той припомни, че още с първата тръба от „Турски поток“, основната част от газа от Русия за Турция се изтегля от българската газопреносна система. С втората тръба, която евентуално ще тръгне, те ще могат да транзитират газ за Гърция и Македония и в този обем са тези 3 млрд. куб.м., които ние получаваме по втората тръба при Негру Вода.

„С това се поставя кръст на Трансбалканския газопровод като система. Той физически остава, но тръбите и компресорните станции ще бъдат празни, ако всичко това се случи“, предупреди енергийният експерт.

Попитан, какво бъдеще ни очаква, проф. Атанас Тасев заяви, че „заради това правителството е излязло с проекта Газов хъб „Балкан“, за да може тези тръби, които остават празни да бъдат използвани. В това число като реверс от турското направление през интерконектора Гърция – България, през реверса с Гърция, интерконектора със Сърбия и Румъния, като евентуално с тези тръби, които са празни в Румъния да се направи връзка с новото енергийно трасе Ийстринг. Идеята е да се направи един цялостен маршрут Юг – Север през празните ни тръби. Това е решението", препоръча проф. Атанас Тасев.

В сценариите за газовия хъб „Балкан“ не се изключва и една тръба руски газ да бъде доставяна до Паша дере, а от там нататък ние да се превърнем в дистрибутор. Тоест да заемем ролята на Германия в газовите доставки на Европа в южната й част, смята енергийният експерт.

„Знаете, че Германия всъщност е дистрибутор на „Северен поток 1“, а евентуално сега и на „Северен поток 2“, през газовите си системи „Опал“ и „Нел“. Те сега приемат тези 55 милиарда кубически метра газ“, припомни проф. Атанас Тасев.

По думите му в проекта на газовия хъб „Балкан“ има и две трасета за продължение. „Като дойде до тук тръбата тя може да тръгне обратно през Румъния и към Ийстринг. Сега се търсят инвеститори, които не включват руската страна, за да продължим с една тръба към Сърбия, а от там към Австрия“, обясни още експертът.

„Газовият хъб „Балкан“ е план „Б“, тоест по някакъв начин ние да можем да използваме нашите тръби. Дяволът не е толкова черен. Неприятно е, но имаме сценарий как да излезем от ситуацията“, подчерта проф. Атанас Тасев.

По думите му се очертава енергиен съюз между Турция, Русия, Саудитска арабия и Венецуела.

„Това изобщо не е приятно. Уверенията на Саудитска арабия е, че общо взето тенденцията е цената до края на годината да е 60 $ за барел. Това вече е геополитика. Те се противопоставят на Ирак и Иран, които са под американски контрол. Каквото и да правят няма да могат да компенсират рязкото намаляване на добива. Русия също не само, че замразява, но и намалява добива с около 700 хил. барела на ден. Пазарите вече реагираха на това, защото цената скочи над 50 $. Нищо добро не се очертава там, но ние имаме план „Б“ и той стъпка по стъпка се реализира“, увери проф. Атанас Тасев.

Според него, най-големият ни шанс ще е, когато открием в „Хан Аспарух“ и „Силистар“ собствен добив на газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 1 Отговор
    Къде е нашето форумно гуру, всестранноразвития енергиен експер деси-стоян, да ни обясни по темата кое как и защо?!

    Коментиран от #22

  • 2 ааа

    0 1 Отговор
    Нали се правихте на много важни и всезнаещи и правихте всичко възможно да откажете южен поток. Сега, олеле турски поток. Вие не сте пъпа на света, а сте мижави експерти и политици, които докарахте страната ни да няма нито газ, нито електричество след няколко години.
  • 3 Гост

    0 1 Отговор
    а на срещата Путин беше и с Алиев
    та се питам ако НЕ намерят газ в Черно Море откъде ще дойде газта
    а на Азербайджан Първанов е платил и то отдавна

    Коментиран от #4

  • 4 Дидо Киров

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Путин е виновен.
  • 5 Кирчо Дидов

    0 1 Отговор
    Кой пикае газ сега /сейчас - така да се каже/?
  • 6 Путю

    1 0 Отговор
    Да поживеем ,да видим 2018 я камилата,я камиларя?!Рано е путювците да злорадстват!То и бричьора Гоце щеше да прави голям шлем ама...

    Коментиран от #8, #10

  • 7 бббббб

    0 2 Отговор
    Вчера по една от телевизиите един от многото умни анализатори /предатели/ обясняваше как Русия и Турция ще фалират до средата на 2017г. и турски поток няма да има.И газта през тези тръби щяла да е много скъпа ,което не било изгодно за Русия.В този ред на мисли се чудя Путин ли е глупав или нас ни мислят за тъпи да вярваме на американските лизачи и бълваните глупости по медиите .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    0 0 Отговор
    Сега вече сме наистина прекарани (самопрекарани), ще си купуваме руски газ ама от Турция т.е. те ще печелят от преноса на газ, а ние ще сме енергийно "независими"
  • 10 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Путю":

    Ти наистина ли и Путьо.Приятно ми е Киро.Диде ти не се сърди.
  • 11 Ник

    0 0 Отговор
    Нека припомня на всички изказването на Бъчварова на 18 януари 2015год. :

    - "Може би си спомняте, че в началото на юни, когато бяхме в опозиция, с Борисов имахме срещи на високо ниво в Щатите. Тогава била високо оценена неговата откровеност. От сегашните визити видяхме как България е отново на картата на европейските и световни интереси.

    Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия. Сега се видя, че нашата позиция е действително последователна."

    Има ли какво да говорим повече?

    Коментиран от #14

  • 12 ****

    0 0 Отговор
    Тука де са козяшките тролове?

    Коментиран от #13

  • 13 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "****":

    Кой ме търси?Тук съм, на вашите услуги, моля.
  • 14 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ник":

    Оценяват ,че Боко ни прецака ама тези извън БГ а с
    оценка не може да си нахраниш децата,пари няма от
    тази оценка.Сега турците ще лапат парите от транзита
    на газ и това,че си купиха руски реактори а ние ще
    лапаме мухите и ще се молим,като просяци на ЕС за
    някое и др.евро да запушим дупките по шосетата.
    И като пуснат някоя пара от ЕС ,Боко ще се хвали как
    е издействал сребърниците за нещо си.
  • 15 123

    0 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според него, най-големият ни шанс ще е, когато открием в „Хан Аспарух“ и „Силистар“ собствен добив на газ."
    Вие не четете ли пресата?! Там НЯМА газ!
  • 16 Трол

    0 0 Отговор
    Чакам коня да изцвили и Деса да направи анаЛлиза по темата, за да мога и аз да потроля.
  • 17 А комунистите

    0 0 Отговор
    А комунистите ни учеха че сме били важен геополитически кръстопът и т.н. Още тогава виждахме и разбирахме че нито сме кръстопът нито фактор . От преди петнадесет години се знаеше че руснаците няма да ни дадат нищо и няма да позволят да бъдем фактор , за каквото и да е !! Дори и да искаме руска газ , няма да ни продадат . Познавам ги . Всичко което го говореха преди петнадесет години се премълчаваше у нас. Ето го сега . Нека професора знае че може да се надяваме само на американския газ каран по море чак към 2020г. Виж него може да го транспортираме ако си запазим тръбите и станциите . Така ни е казано и се мълчи и се държи в тайна . А газта от нашите находища . . . . знаете !

    Коментиран от #18

  • 18 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "А комунистите":

    Как да дадат на такива маст**, бе тролче? Как сси представяш да се натискат на боко тиквата? Ти на някоя уличница какво ще и дадеш, а?
  • 19 Киро

    0 0 Отговор

    А че няма изобщо да се построи Турски паток, щото е икономически неизгоден, каза ли?

    Интересно ми какъв ще е енергийния съюз на СА и Венецуела, ХАХААА!

    Пищящи чуждопоклонници плашат, типично от времената на соца!

    Само, че хората вече виждат и чуват, не чакат някой политкомисар да им разясни положението!
  • 20 chopar62

    0 0 Отговор
    Защо не си зададете въпроса ,хамериканците не го ли направиха нарочно тоя натиск над България , да спрем и Южен поток и Белене за да се възползва Турция.В момента играят ролята на сърдити етърви Турция и САЩ,а бате ви Бойко се хваща на въдиците им като шаран .
  • 21 елин

    0 0 Отговор
    "Южния поток" беше почти реализиран около 300 млн. евро бе похарчено за проектиране ,пручване,и др. България годишно около 400 млн, евро щеше да печели ( около 1.45-1.75 долара на 1000 м3) и около 6000 хиляди работни места.Но американците направиха всичко възможно за да не бъде реализиран.Спомне как американския сенатор Макейни посети България, същия който воювал във Виетнам попаднал в плен ( самолетът му бе свален със Съветса ракета эемя -въздух ) 6 месеца държан при свинете ненавижда руснаците .
  • 22 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Още е в Украйна, празнува либеразирането на гей браковете, проституцията и леката дрога.
  • 23 Карли

    0 0 Отговор
    КАКВИ КОМУНИСТИ БЕ , България от време ОНО Е СТАТЕГИЧЕСКИ ЦЕНТЪР, не случайно Аспарух е забил копието на тази земя. Тази и Б.Б чеп ли търсеха в САЩ . Когато тръбите бяха на пристанище Бургас, заедно със специалните кораби, които щяха да полагат тръбите по морското дъно, има ли нужда да припомням на олигофрените какво стана.........ААААААААААААА
    Сега ще го ядем за акъл, а ГАЗОВИЯТ ХЪБ НА ТИКВАТА И НЕГОВИТЕ ПОДЛИ ПРОДАЖНИ СЪВЕТНИЦИ У НАС И ЧУЖБИНА , ядейки СМИЛЯНСКИ ФАСУЛ ОТ МИНАЛИ ГОДИНИ ЩЕ ПЪЛНЯТ ПРАЗНИТЕ ТРЪБИ И ГЛАВИ, докато ТУРЦИ И ГЕРМАНЦИ СИ ОПЛЕТОХА КОШНИЦИТЕ. Ще чакаме евтин ШИСТОВ Г.З от Америка щото много го имат. За неинформираните ние сме подписали конфеденциални договори за проучване в Добруджа. Може да познаете каква вода ще се пие скоро там?
  • 24 кака

    0 0 Отговор
    Еми като сте прости да слушате тъпаците от Европа и Америка, а не да си гледате интереса - ся го яжте! А покрай вас и ние - тъпо продажно правителство, то дори не е и продажно - щото не знае как и за колко да се продаде, то просто е тъпо и незаинтересовано!!! Жалко !!!
  • 25 tost

    0 0 Отговор
    Спокойно ,не се пенете,по българските тръби пак ще тече руска газ,с тази разлика че ще е маааааалко по скъпа,нали трябва да остане нещо и за комшийте от Босфора.
  • 26 boko

    0 0 Отговор
    от умрял писмо получавал ли е
    ако имаше газ щаха да го открият през 1985 година
  • 27 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    турски поток няма и не виждам как ще има с тези обеми дето са зададени и тези инвестиции.освен това не е договорено европеиското участие в него,което ще бъде и основния препъни камък за руснаци и турци.

    Коментиран от #28

  • 28 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Щом ти казваш :):):)
  • 29 др гугутков

    0 1 Отговор
    виновен е оня валери симеонов и аверите му бургуджии,те настроиха бургазлии срещупроекта бургас александропулис и заради тях сега ще се радваме ако бай ердоган ни позволи да му помиришем тръбата