18 Октомври, 2016 17:04 1 995 1

Валония блокира подписването на СЕТА

  • сета-
  • ес-
  • канада-
  • валония

Белгийският регион получи срок до петък, за да промени позицията си

Валония блокира подписването на СЕТА - 1
Снимки: БТА/АР

Съветът на ЕС по въпросите на търговията отложи приемането на споразумението с Канада - СЕТА, предаде ДПА. Проблемът настъпи, след като се оказа, че властите в белгийския регион Валония блокират гласуването. Това стопира вота и на правителството в Брюксел.

Белгийският кабинет все пак изрази готовност да подпише споразумението, веднага щом бъдат оттеглени възраженията на Валония. ЕК побърза да вземе мерки по проблема. 

„Валония получава срок до събирането на европейските лидери в петък, за да промени позицията си“, заяви комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом след края на форума в Люксембург. По думите й споразумението между държавите членки на ЕС трябва да стане факт преди визитата на канадския премиер Джъстин Трюдо в края на месеца. Според Малмстрьом, ако това не се случи, посещението ще се отложи.

Валония блокира подписването на СЕТА

Правителствата на държавите членки на ЕС трябваше да дадат днес в Люксембург финално одобрение за подписването на търговския договор с Канада. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Отава премахва почти на 100% вносните мита от двете страни на Атлантика. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и много други. 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    0 0 Отговор
    Браво на Валония, браво на тези Белгийци ! И на някои италиански провинции ! Слаб на Бойко Борисов - даже не се разбра от българите, че нашите дупедавци тихомълком са ободрили търговското споразумение със САЩ и Канада. Просто ЕС И НАШИТЕ политически продажници трябваше за ударят по масата и кажат на ония дето се правят на световна сила - първо падат визите за българи, поляци, румънци и т.н., и тогава подписваме СЕТА. Според мен Бате Бойко или по думите на "предани" нему коалиционни партньори "Б... .й" да почва ди си пише оставката.