19 Октомври, 2016 16:02 6 209 33

Писмо до Цецка Цачева: Силата, мамо, е в простотията, не в Съединението

  • цецка цачева-
  • проф. велислав минеков-
  • избори-
  • герб-
  • президент
Писмо до Цецка Цачева: Силата, мамо, е в простотията, не в Съединението - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Силата, мамо, е в простотията, не в Съединението. Това заявя в писмо до Цецка Цачева проф. Велислав Минеков. То е публикувано във Фейсбук.

Скулпторът проф. Велислав Минеков бе едно от обсъжданите имена за кандидат на Реформаторския блок за държавен глава.

Той е е член на управителния съвет на Съюза на българските художници, Съюза на професионалните художници в Германия и Почетен член на Европейския център за скулптура и реставрация в камък, Wunsiedel (Германия). Организирал е самостоятелни изложби в България, Турция, Дубай и Германия.

Предлагаме ви текста без редакторска намеса.

До г-жа Цецка Цачева

Пл. „Народно Събрание“, София, България

ПИСМО ДО НОВАТА МИ МАЙКА

Обичам те мамо, много те обичам. Пиша ти от далечна чужбина. Горд съм мамо, че ти ще бъдеш моята нова майка. Не само моя, майка ще си на цял един народ горд със своето минало и натъжен от своето настояще. Щастие ме обзема от мисълта, че точно ти със своето достойнство, мъдрост и красота осинови мен и нацията. С твоите неземни качества мамо, ще бъдеш майка на Европа, майка на целия свят.

Ние, мамо, сме почти връстници. Помним времето на нашето съзряване, помним щастието да си млад и нещастието да си съзнателен. Да, съзнанието и моралът бяха нежелан и опасен лукс, мисълта бе под възбрана, любовта беше грях, човешкото достойнство не струваше и грош. Заедно израснахме в общество захранено с лъжа. Лъжехме много, лъжехме всеки ден, лъжехме себе си, лъжехме за да бъдем излъгани. Лъжехме Господа дори, някои даже лъжеха, че го мразят. Ти, мамо, единствено си била честен човек. Колко жалко е, че някакво нещастно перестроечно списание е объркало твоята правда и праволинейно партийно съзнание. Ако да не беше онзи гологлав, руски мръсник съсипал най-братската и най-голяма държава, сега щеше да си майка на световната революция, щеше да си червено знаме, щеше да си женски Мао, Ленин,Троцки, Ким и даже Кастро с неговата брада.

Вярвам, мамо, че днес ти ще имаш смелостта да ни завърнеш в нашето минало. Ти беше и остана единствения честен човек. Прав е твоят колега Цецо, всички бяхме комунисти. Всъщност почти всички лъжехме, че сме. Никой, никога не ни обясни светлината и значението на това заветно общество. Само твоята вяра блестеше в очакване на победилото равенство и съвършенство. Вероятно е да имаш възможност да постигнеш днес твоите младежки мечти. Ако благодарният народ те дари с власт вземи имането на богатите и го дай на бедните. Дари ни отново с народен съд. Моля те да разстреляш олигарсите, не забравяй да обесиш Костов и неговата клика. Народът ще ти бъде благодарен. Ти, мамо, си пропуснала преди да прочетеш „Огоньок“ как доброволно прекръстихме и прогонихме турците и помаците, как своевременно ги превърнахме в туристи и екскурзианти. Не е късно, ти ще си новия възродител, „патриотите“ ще ти помогнат. Лагери днес са нужни, трудови лагери за безработните, брадатите, интелектуалците и зевзеците. Белене скучае, в Ловеч безработицата е проблем.

Мила мамо, прости на своя син, който не почерпи твоя пример и израсна като обикновен лъжец. Попаднах сред лоши другари, семейството ме отгледа с лъжа. Лъжехме, че чавдарчетата са добри другарчета. Лъжехме, че се гордеем с пионерската червена връзка, лъжехме, че сме димитровски комсомолци. В бригадирската ангария оставяхме праза и морковите необрани, свирихме с китари гнусна западна музика, слушахме „Свободна Европа“ и „Метроном“ и даже не знаехме за твоят любим Окуджава. Клетвопреспъник съм мамо. Като войник се заклех да пазя великата идея и вечната дружба. Наруших клетвата си, даже мога да бъда съден, изменник станах, предател.

Гледам, мамо, имаш нов свой вожд и учител. Той е прост, сам го каза, ти нали също си част от неговата грамотност? Слушай го, мамо, обичай го. Били сте съпартийци тогава, съпартийци сте и сега. Ти го обичаш мамо, той е част от теб, той е твоят създател, твой велик ръководител. Ти забрави как събираше яйцата от полозите, как доеше кравата и как следеше мухата над джибрите, какви яхнии правеше ти мамо! Той, нашият генерал и докторант по маркучи ще те научи на разум, деликатност, човеколюбие, смелост. Ще те дари с културата на културния му министър. Ще те научи на футбол и чужди езици. Ще бъдеш първа на карти в белота и недостижима в сентасето. Ще направи от теб човек, човек от народа какъвто бе последния му работодател. Ще бъдеш охранител на нацията, а не като него пазвант на съмнителни величия.

Отново съм в чужбина мамо. В Германия съм мамо. Тук, в този малък град, където съм, направили университет. Триста български деца предпочели това нещастно провинциално училище. Продажна сган са те, родоотстъпници. Защо не предпочетоха Свищов, защо не станаха библиотекари, защо не намериха място в нашите петдесет университета? Иначе заплатите на такива като мен са добри. След три месеца мамо, ще купя апартамент в Люлин, ще имам нова–стара кола и ще поправя зъбите ти до блясък.

Срамувам се от своето минало мамо. Избягах от демократите, които ни дариха с нищета. Засрамих се от мълчанието на интелектуалците, отвратих се от нищетата на разума и перверзията на днешното ни феодално общество. Какво неблагодарно племе! Той ни дари с магистрали заделяйки от залъка си, построи ни метро със собствените си пари, вече сме най-богата държава в Европа, горди сме с първенството на медийната ни свобода. А Той никога не е бил „Буда“ /един съсед ми каза/, не е бил сикаджия, не е бил мутра или рекетьор, не е бил част от криминалната общност и в тайните послания на американските посланици е описан като нежен поет, скромен и неизвестен творец, почетен художник, лечител и безсребърник. Народът го обича мамо, обича го защото е прост.

Силата мамо е в простотията, а не в съединението. Бъди мамо проста както съм и аз. На мен ми трудно, при теб ще е лесно, ти си съвършена.

Най-сетне дойде твоето време мамо. Ще бъдеш първа сред първите, Берлускони ще мери бюста ти с педи, Саркози ще блъска гърба ти с пестници, Франция ще завижда на твоите бедра.

А аз, мамо, ще бъда щастлив.

Защото те заслужаваме.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    0 0 Отговор
    МИНЕКОВ,ПОДАРЯВАМ ТИ АНЕКДОТ ЗА ЦЕЦКА!
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТЯ e ПОВЕЧЕ ХУБАВА ,ОТКОЛКОТО УМНА :)
  • 2 tati

    0 0 Отговор
    Евала Ве Пич ! Какви ги е Майка раждала? Ражда! И ще Ражда!
  • 3 Д'Мин

    0 0 Отговор
    Ей, двамата под мен, коментарите ви някак си не са по ГЕРБерски!
  • 4 onq s konq

    1 1 Отговор
    Тоя ПРОФЕСОР-БЕЖАНЕЦ...Що не се радва на старините си,ами си губи времето с писане на писма?!!И знае че няма да получи хонорар за това,и пак пише...А можеби ще получи?-казва ли ти някой:)А иначе сарказмът в писмото е в предостатъчно количество,но си прилича като две капки вода с тоя на драскащите досадници по форумите "от кол и въже" .По какво си приличат професора и останалите ли?-ами по това че СЕ ПЛЮЕ ПО ВСИЧКО И ВСЕКИ,А НЕ СЕ ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВА!Ей-така-събрал си човека плюнка и иска да се отърве от нея.Ама да предложи нещо по-свястно-НЕЕЕ!-просто ОТРИЦАНИЕ ДО ДУПКА!И така-Бъди си щастлев професоре в дълбоката немска провинция "по немски" и не давай акъл на България,която отдавна си загърбил!

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #9, #10, #16, #20

  • 5 Д'Мин

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Колкото и да се напъваш Мама Сеска си остава бивша комунистка, нехубава и неумна! Май сте от един обор!
  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Как пък не пропусна статия за ГЕРБ и Б.Б. ?! И как не измисли нещо по-стойностно от "НЕ СЕ ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВА“?

    Президентските избори са може би единствените избори със строго мажоритарен характер. На тях трябва да се гласува не за партийна кандидатура, а за личност. Видяхме колко успешен е твоят тип разсъждение, пречупено през сляпата, партийна убеденост.

    Вярно ли, от всички кандидати Цецка ти е личностен фаворит?
    Ми О.К. , гласувай си за ГЕРБ. То за теб няма значение дали ще е тя, някоя маймуна или някой циганин, стига да е издигнат от ГЕРБ. За мен ИМА! За да не се срамувам от избора, направен от някой друг.
    П.С.
    Ако Цецка ме убеди, че тя е човека ще съм за нея, а не защото е от ГЕРБ!
  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Алтернатива винаги има, коньо, но на големите антиалтррнативи не им е изгодна. Почти всички в парламента имат пръст в прокарването на антидемократични спънки, и малки и големи, и леви и десни, и сини и червени, и зелени и жълти. Вкл. любимите ти комунета от ГРОБ!
  • 8 11111

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Влез под коня той ще те успокои.........
  • 9 Бах тоз Кон

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кобилкин,
    Разбери няма как Мама е жена и като всяка жена е оперирана от чувство за чест и достойнство! - Той в случая и татко е такъв макар първичните полови белези да го определят като мъж. Иначе той си е чиста П-ка, а не както го нарече Радан.
    Но автора на писмото е прав! - Силата е в простотията!
    Я се виж колко си силен и ГЕРБ колко са силни - простотията Ви дава криле! - Нямате граници и можете всичко!
  • 10 Бах тоз Кон

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кобилкин,
    Не ти виждам писанията за липсата на реакция от страна на Бай Х, Къдравата Сю, Мама и който се сетиш по повод изказването на Ердоган. Като се изказваше незнам кой руски депутат оревахте орталъка. Сега Рязаната карабина в прав текст проявява претенции към теритоприята ни а Борисов мълчи като Г-з
    Нещо не те виждам много националистично настроен - ти да не се някоя рязана карабина? - Ти фес ли си бе? - Казвай бързо!
    Защото ако не си не виждам твоята остра реакция по въпроса.
    Кажи сега бузките ли ще отваряш на Високата Порта или ще отидеш да се научиш да стреляш?
  • 11 onq s konq

    0 0 Отговор
    100 ПЪТИ ВИ КАЗАХ-ДАЙТЕ АЛТЕРНАТИВА НА ББ И ГЕРБ!И ща ви преведа думата "алтернатива" на вашия си език:Дайте предложение за по-добра и полезна партия от ГЕРБ за България и по-добър управник от Борисов!...А вие ПАК МИ ДРЪНКАТЕ ПРОСТОТИИ от типа "как пък не пропусна статията","ясно че Цецка ти е фаворит","ама Цецка да ме убеди че е човек?!","влез под коня,че да се успокоиш"...Кого ПРЕДЛАГАТЕ ВЕ?...НИКОЙ!Аре бегайте да задрасквате квадратчето и после като излязат резултатите да не кажете че не съответстват на народната воля,защото са участвали само малка част от него.

    Коментиран от #12, #13, #14, #15, #17

  • 12 Дъртите кранти ги застрелват нали

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Крантичке, я стиа цвили безсилно...
    Безсилното ти напъване (да ти поясня, щото герберастите сте много силни, оп, умни: "мнението" ти) няма никакво значение отнесено към чистата, обективна действителност.
    И понеже блестите с ум, отиди намери някоя сродна герберастка душа, с която да тълкувате какво имам предвид.
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ами аз ти го казах...избирай човек и кандидат, не партия! Такъв ще е моят избор, като му дойде времето. Но явно ти си носиш бремето на комунизма: чакаш някой да ти даде решение, вместо сам да решиш. Аз искам да се припозная в някой от кандидатите като възгледи, за да го избера. За да е моят президент. Просто е! Светът не започва и не свършва с ГЕРБ! ...поне не и моят!
    П.С.
    Пак ти повтарям. Това са президентски избори, не парламентарни. Ти си отговори: Колко е добре за една държава президента да партийно зависим?
    Полезността на едно управление, на една партия, не се свежда до инфраструктура и рязане на лентички, а до създаване на подходящи условия за нормалното развитие на икономиката. Та в този ред на мисли, дай някой прием за реален принос на ГЕРБ в тази насока. Може би милиардния заем или КТБ или съдебна, здравна, образователна реформа, справяне с корупция и т.н.? ..."добрата" и "полезна" партия - неразличаваща с нищо съществено от предходните.
  • 14 Бах тоз Кон

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    100 пъти получаваш отговор и пак си сляп за него!
    Можеш ли да избереш някого само защото е от конкретна партия без значение на това да ли е подходящ? - От това по- голяма простотия няма!
    Върви да лъскаш 3-ката по сайванта!
    Не отговори на въпроса да ли си фес?
    -Иначе няма как да подкрепяш политиката на онзи Г-з Борисов за заселване на страната с араби и да мълчиш и ти като женски полов орган на изявлението на Ер Доги от Анадала.
    На ли много отворен бе момче? "Що мълчиш". Искаш араби в двора си?
  • 15 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Конь, ти някакъв мазохист ли си?

    Иначе ако трябва сериозно да се отгвори на въпросът ти - не може просто ей-така да се извади от джоба алтернативна партия - ако стане така, то тя би била поредната креатура на разни кръгове и интереси. Нещата стават с постоянно критикувване и изисквания към управляващите, смяна когато се забатачат яко, за продължителен период от време и т.н. Само така утайката ще потъне където и е мястото ище могат постепенно да изплуват свястни хора. А като теб: без критика и безапелационно приемане на всичко, което каже и направи вожда, се превръщаш в поредната дойна крава в стадото - ти няма да си потребител, а продукт!
  • 16 Тервел

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Абе майсторе на катърите конете и каквито и да са там четирикопитни камили и магарета, ние не сме съвсем будали, макар да търпим будали да ни мачкат и крадат и пречат от поне 70 години насам. Искам да те питам нещо - не е ли прав човека профессора? Прав е! Дори и със сарказъм го е написал. Аз също мога, но ми е така криво, че даже не ми се пише. Цецка или кандидат Мадър е поредната вехта закостеняла вредна нам номенклатура, предно лице на СТАТУКСТВОТО на мафията зад кадър. Остави красивите лозутги за изблорите, гледай фактите! няма значение, че е с висше, че е Председател на НС! Има значение морала, поведението, решенията! Ала какво за очакваш, от навързани като верига ттарикатчета паразити от соца и досега повечето за кокал но едрите риби под диктата отвън? Някои плюят САЩ други Россия, но истината е, че местните мафиотчета се контролират от ЦРУ като директиви, а над ЦРУ стоят други световни играчи... Преди се контролираха от КГБ, а там вече не зная какви са в Россия, сега, но и там ще е подобно като навред. Властта е стереотипна. Само по цели се различава. Как да гласуваме за ГЕРБ кажи?! 3 пъти гласувах за Боко и гилдия, и писах лично до него и до куп номенклатури да се вемат мерки да се гласуват някои справедливи клаузи в Законите, които биха пооправили нещата тук. никой не си мръдна пръста от тия Лапачи. е, какъв Президент да им вотна? Никс!
  • 17 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Едно е сигурно и то е, че успяваш да вбесиш по- голямата част от онези, които четат редовно ФАКТИ.
    Няма причини толкова хора да те подиграват, ако не бъркаш...
    - Редно е да се замислиш нали?
  • 18 Emil Spasov

    0 0 Отговор
    maiko pazi balgaria 4e lo6o ni se pi6e s teb s teb babo cecke nai ve4e sasipahte darjavata i nese naiadohte cecke cecke iaj iaj dano ti prisedne pa da se zadavi6
  • 19 Грозна

    0 0 Отговор
    Цецето мъж с перука.Тази е голям хибрид.
  • 20 Msux

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Хората са ти го обяснили, аз ще ти го кажа по-просто, не си представям тоя травестит да ми честити Нова година. Ще се чувствам ужасно, ако стане Президент, това просто минава всякакви граници. Тя е супер глупав и елементарен човек, колко пъти влиза с изцепките си в господари на ефира, да не е случайно? Ако тя стане президент ще призная, че за България няма шанс !
  • 21 шофер

    0 0 Отговор
    Много ме хваща яд на такива писачи,които са родени в копринени пелени и които са забравили,че баща му на Минеков,другия професор Величко,беше галеник през социализма и що паметник изчука,що пари направи!Айде, по-пУлека със сарказмите!Рисувай си и си дялкай,не се занимавай с другите!
  • 22 прост

    0 0 Отговор
    Това Цецка ли е, Цецко ли е..с перука?
    Добре, че поне си бръсне брадата и мустаците..

    ЗаГРОБиха ни яко тия..
  • 23 goni

    0 0 Отговор
    Е! Ясно защо г-н професора не бе все пак избран за кандидат за президент даже и на РБ!:) Толкова злоба даже и на тях им е дошла "нанагорно"!:) Но, пък винаги може да се пробва при нацистите!:) Те със сигурност ще уважат разкошното му чувство за хумор!:) Пък и така и така е в Германия!:) Що да не опита?!" Най-хубавото предстой!" Вервайте ми!:)
  • 24 българин

    0 0 Отговор
    Браво, браво смел чове!!! НЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ ТАЗИ КАРАКОНДЖУЛИЦА, ДАНО ДА СТЕ ГО РАЗБРАЛИ!!!
    Цачева ми напомня на най- суровите комунистически времена заедно с Сталинка/Кристалина Георгиева/
  • 25 гост

    0 0 Отговор
    Съгласен съм напълно с Това писмо,предпочитам да съм Сирак , отколкото да имам такива родители Натрапени .Простотията е водещата -Вярно е .Може ли круша да роди грозде-НЕ.Кукловодите не искат интелигенти и честни хора защото ще трябва да ги убеждават.... а , за Тези... доводите са лесни - власт и пари.Колкото повече-Толкова по добре(повече)Прасчо и Мечо Пух.
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    Предпочитам да съм кръгъл Сирак , но такива родители .... Категорично НЕ жела я.
  • 27 Ана-Мария

    0 0 Отговор
    Браво!Велислав изрази страхотно омерзението ни!!!
  • 28 Пешо

    0 0 Отговор
    По голяма простотия не бях чел!
    От болшевик е писана или най малко от ДС чиновник.
  • 29 гост

    0 0 Отговор
    Присъединявам се към написаното по-горе в пълно съзнание и подкрепям създателя му.Защото и Аз съм родоотстъпник.Благодаря Му така добре и точно да изрази и моите мисли,Благодаря.
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    То хубаво ама ме мъчи един въпрос: Къде ще намести съпруга си Цецето ако стане президент? Като дойде в София го сложи да продава Булгартабак. Като се издигна пак се погрижи и за него-РВД. А като президенша къде ли ще реши, че най му отива? все пак човека е архитект, нищо че преди да го поеме на буксир жена му е проектирал гробищни и църковни паркове в Плевен.
  • 31 ЯнБибиян

    0 0 Отговор
    Браво на Венцислав Михайлов. Това същество предложено за Президент на България е поредната подигравка и гавра с българския народ.
  • 32 Я да видим

    0 0 Отговор
    КОЙ КУПУВА ЕВТИНИ ИМОТИ.

    КОЙ БЯГА ОТ ДАНЪЦИ.

    Коментиран от #33

  • 33 Ох лелееее

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Я да видим":

    Слави ще ги ПОГНЕ ЕДИН ПО ЕДИН.