Last news in Fakti

23 Октомври, 2016 06:59 1 925 1

Ама вие сериозно ли?

  • доналд тръмп-
  • хилъри клинтън-
  • сащ

Всички говорят за изцепките на Тръмп, а никой не се интересува от греховете на Хилъри

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политиката е едно голямо шоу. Някои гледат на нея доста сериозно, но ако погледнете изборите в САЩ, ще разберете, че тя е нищо повече от едно добре заснето риалити, което в по-голяма степен забавлява, отколкото да представя реални проблеми. Всъщност изглежда, че самите американци вече възприемат изборите за президент като една мащабна телевизионна програма, която цели да спечели тяхното внимание.

Едва ли някога е имало по-интересни избори за президент на САЩ. И определено вината за това носи Доналд Тръмп. Кандидатът за президент на Републиканската партия е кандидат, който никой не искаше. Противоречив милиардер, известен със скандалните си връзки с жени, който на няколко пъти избягва фалита. Освен това Тръмп е и телевизионен водещ, чието предаване се въртеше около това, когото ще уволни през следващата седмица.

И този човек най-неочаквано се пребори за номинацията на Републиканската партия, побеждавайки цялата партийна машина, с остра реторика и откровен популизъм. Тръмп е нахален, обижда журналистки, подиграва се на президента Барак Обама и кандидатът за президент на Демократическата партия – Хилари Клинтън.

И въпреки всичките му грехове, големият удар срещу Тръмп беше едно видео, в което той споделя за сексуалните си мераци и как „когато си звезда, можеш да ги хващаш на всякъде“.

Това видео се превърна в най-големия удар срещу кампанията на Тръмп. След излизането му рейтинга му се срина, а той изостана от Хилъри Клинтън с близо 10%. В продължение на седмици телевизиите в САЩ въртяха само това видео, а звезди и водещи се изказваха за отвратителното поведение на Тръмп. Робърт де Ниро дори се появи във видео, , наричайки магната „свиня“ и „тъпак“. Майкъл Мур пък обяви, че пуска филм, точно преди изборите, който ще е откровено и крайно насочен срещу Тръмп.

До тук добре. Има обаче един мъничък проблем. Точно в този период от Wikilieaks започнаха да разпространяват информации от разкрити имейли на кампанията на Клинтън. В тях пише, че тя знае, че Саудитска Арабия и Катар финансират Ислямска държава. Стават ясни недостатъци в характера й , както и нейни действия като държавен секретар.

Преди това пък руски хакери разпространиха информации, според които Демократическата партия открито е подпомагала кампанията на Клинтън в първичните избори и е направила всичко възможно, тя да победи Бърни Сандърс, който в един момента беше набрал инерция. Преди това станаха ясни подробности около адвокатската практика на Клинтън, от които става ясно, че тя е отървала от присъдата му изнасилвач на момиченце, за когото й било ясно, че е виновен. От близо година пък бившият агент от тайните служби Гари Бернъм, който се е грижил за охраната на семейство Клинтън, разкрива скандални подробности за злоупотреба с власт. Според някои от тях, Хилъри е наемала хора, които да тормозят любовниците на Бил. Излязоха и твърдения, според които Бил Клинтън е изнасилвал жени, по време на мандатите си.

Нищо от това обаче не бе отразено особено. Всички говориха за нещо си, което Доналд Тръмп казал в някаква каравана преди повече от 10 години. Това беше ключът към тези избори. Факторът, който не може да остави избирателите равнодушни. Няколко, откровено мръснишки изречения се изправиха пред ураган от обвинения, и спечелиха.

Никой не се интересува от греховете на Хилъри, Всички говорят само за клипчето на Тръмп. И тук идва идеята, че май изборите в България, излизат доста по-честни от тези в САЩ. Оказва се, че системата не иска Тръмп за президент. Той е толкова ужасяващо демонизиран, че в един момент чак е смешно.

Някакви хора твърдяха, че с Тръмп начело, щяла да започне Трета световна война. Това е странно твърдение, след като той непрекъснато говори за сближаване с Русия и намирането на бърз финал на конфликтите в Сирия и Украйна, който да задоволява всички. Реториката на Тръмп всъщност е доста по анит-военна от тази на Клитнън. Да, в дадени моменти той бръщолеви откровени глупости, но сякаш програмата му е доста по-неудобна.

Реално погледнато Демократическата партия подготвя Хилари Клинтън за следващ президент. От там дори не даваха възможност да се обсъжда друга кандидатура. Дори Бърни Сандърс, чиято звезда изгря неочаквано и все още много хора имат чувството, че той беше най-подходящият кандидат за президент, беше задушен. Републиканската партия пък изкара изключително слаби кандидати и накрая трябваше да избира между двама омразни на нея членове, каквито бяха Тръмп и Тед Круз. Един куп републиканци отказаха подкрепа на магната. Други направо започнаха да агитират за Клинтън.

В много ситуации американските медии демонизират Тръмп и удобно пропускат неудобни за бившата първа дама факти. Те преминават, но бързо и безболезнено. Сякаш системата просто иска Хилъри да е президент.

Истината е, че Тръмп и Сандърс твърдса нетрадиционни кандидати, които изглежда нямат намерение да се съобразяват със сегашното статукво. За това и системата ги отхвърля. Тръмп има много недостатъци и е правилно, че те се излагат на показ. Той обаче много правилно пита, защо същият аршин не се прилага и за Хилъри, която от две години буквално е сочена за президент.

Изборите в САЩ са прекрасно риалити, чийто сценарий май вече е написан.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bulgarian american

    0 0 Отговор
    Сандърс беше единствения свестен кандидат, но естествено направиха всичко възможно да му попречат и му попречиха, къде с позволени средства, къде с непозволени. Целта оправдава средствата (мотото на новия капитализъм).