Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 05:45 1 376 2

Работохолизмът – полезен или вреден?

  • работохолизъм-
  • hr-
  • работа-
  • претоварване-
  • служители-
  • вреден-
  • болести

Претоварването на работното място крие рискове за здравето

Работохолизмът – полезен или вреден? - 1
Снимка: БТА/ AP

Работохолизмът е качество, на които някои служители гледат скептично, но за други се е превърнало в начин на живот. Оставане след края на работното време, бачкане през уикенда, професионализъм до последния детайл. Дали обаче това е положително качество?

Entrepreneur.com се аргументира, че работохолизмът води след себе си негативни последици. Културата „постоянно на разположение“ се е превърнала в съпътстваща част от ежедневието на огромна част от служителите в световен мащаб.

От събуждането до последните минути на денонощието на някои се налага да бъдат на линия, да си проверяват постоянно имейла и телефона, да работят по време на отпуски и почивни дни...

Изследванията показват, че прекомерната работа има много негативни страни. Хората, които работят повече, пиян повече и е по-вероятно да изпаднат в депресия. Има и връзка между претоварването на работното място и сърдечно-съдовите заболявания и диабета.

Има разлика дали работиш 40 часа седмично и дали го правиш 55 часа седмично – и тя много често се изразява в качеството на работния процес и изпълнените задачи и задължения.

Професор от Бостънския университет е стигнал и до извода, че работодателите не могат да направят разлика между служителите, които се преработват, и тези, които работят колкото им е по график.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    0 0 Отговор
    Човек за да има пари не е достатъчно да работи много а трябва да има и акъл!
  • 2 Пурко

    0 0 Отговор
    Що не отидеш с акъл да си купиш нещо...акълЯНКО