Last news in Fakti

31 Октомври, 2016 10:02 5 666 26

„За” и „против” референдума на Слави

  • иво сиромахов-
  • референдум-
  • мажоритарен вот

Мажоритарният вот генерира избор на личности и идеи

„За” и „против” референдума на Слави - 1
Снимка: бТВ

„В Англия и Канада има мажоритарна система, там има ли демокрация? С тази система щи избираме личности, а не партийни листи. Сега избираме от едни листи, в които партийните лидери са написали едни имена”. Това припомни в Тази сутрин по бТВ  сценаристът в „Шоуто на Слави” Иво Сиромахов.

По думите му при мажоритарната система ще е много по-трудно да се купуват гласове, защото един кандидат за депутат трябва да плати на 10 000 души.

За първи път се събраха много хора на Орлов мост. Това призна пред  „Тази сутрин” политологът Цветанка Андреева (БЗНС) по повод концерта на Слави Трифонов в събота вечерта.

Според нея въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов предложението за изцяло мажориторна система на парламентарните избори ще доведе до парламент с много представители на ГЕРБ, малко на БСП и малко на ДПС.

Цветанка Андреева призна, че мажоритарното гласуване се прилага в много страни по света.  

Никой не може да отрече, че Канада и САЩ не са страни с развита демокрация, посочи Иво Сиромахов. Той припомни, че мажоритарният вот генерира избор на личности и идеи.  

Иво Сиромахов дори поиска от Цветанка Андреева да каже името на своя народен избраник.  Вие не знаете името на своя депутат, защото се избрали листа, обобщи сценаристът от Шоуто на Слави.

Референдумът ще разбие партийното статукво, което е полезно за корупцията и купуването на гласове, посочи Иво Сиромахов.  

Иво Сиромахов поиска от опонента си да посочи колко партии има в парламента на Англия. Вие казвате, че сте подготвена, но не искате да отговорите на нито един мой въпроси, обобщи сценаристът.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Еса тва "аргумент" в полза на демокрацията ли е дето го ръси Сиромахов " - че "При мажоритарната система ще е мн по-трудно един кандидат за депутат да плати на 10 хил. души"...Сякаш ПАРТИЯТА В СЯНКА,КОЯТО СТОИ ЗАД ГЪРБА МУ НЕ МОЖЕ ДА ГО СВЪРШИ ВМЕСТО НЕГО!Или пък "Инициативния комитет"...И колко струват 10000 души?Умножено по 50лв=500000.По 100 лв да са...=1млн.Мигар няма хора САМОСТОЯТЕЛНО да извадят милион,след като карат коли за 300-400 хил.лв?!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Подлого, скоро наближава фалитът на партийните номенклатурни тролове като теб!

    Коментиран от #5

  • 3 ми да

    0 0 Отговор
    Ми само от ГЕРБ да са, та да се насе...ат и да се знае, че от тах мириша, а не Бай Х да си мие непрекъснато ръцете с коалиционни партньори! Няма лошо
  • 4 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Всъщност мажоритарният вот дава възможност много по-лесно да се купят депутатски места. Дори "Оня с Коня" го е сметнал - 500 000 лв за място в парламента, но нещо повече - получиш ли мнозинство в един едномандатен избирателен регион (дори и с 51%) то автоматично неглижираш избора на останалите избиратели в него. Това не е демократично. Демократично би било броят на депутатите да е пропорционален на гласовете на избирателите. При мажоритарният вот това няма как да се случи.
    А дали САЩ са най-демократичната страна в света не всеки сам прецени. Аз лично залагам повече на европейските демокрации.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бате Цецо":

    Че колко мислиш струва сега? И защо изобщо се страхуваме от промяна, да не би да може да стане по-лошо от сега?
    За жалост обаче, промяна няма да има у нас!

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Ей, добруджанска мастийо, народа няма да ви търпи вечно!

    Коментиран от #12

  • 8 Бате Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Всъщност винаги може да стане по-лошо, а всяка промяна не е задължително да е за добро. Аз лично не виждам нищо положително и демократично в това държавата да не се съобразява с гласовете на поне 40% от хората опражнили правото си на глас. Имам в предвид хората глсували за друг освем спечелилия в даден избирателен район.

    Коментиран от #10, #25

  • 9 Киро

    0 1 Отговор
    А господата с празните помещения под шапките дали разсъждават, че дори и да дадеш 1 милион, за да вкараш депутат ( и не те хванат, щото да подкупиш 10 000 души в един район, няма да е никак скришно), че с 1 депутат нищо не можеш да направиш?

    Мислите ли го това или квото ви кажат от партийните централи и това повтаряте като папагали?

    Голям страх тресе всички партийни тролчета, че секне хранилката!
  • 10 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бате Цецо":

    Пак те питам, сега добре ли е? Сега съобразяват ли се? Сега имаш ли изобщо възможност да избираш?

    Коментиран от #13

  • 11 Киро

    0 1 Отговор
    Мажоритарния избор е единствения начин да:

    - отпаднат циганските гласове (от един район се избира 1 депутат, всички останали гласове НЕ се натрупват, като сегашната система, а просто изчезват)
    - да се изберат личности, най-добрите професионалисти и знаещи, а не партийни слугинажи, ратаи, раболепни мишки и тн. - тичащи и блеещи квото е казал вожда на партията.
    - да влязат свежи идеи, по които да се работи за България, за сегашните политици най-важното е да се наредят на хранилката и да си гарантират, че след следващите избори пак ще са там!
    - да се смени политическата класа - без значение от коя партия е, важното е да е кадърен и да работи за България! Има умни и кадърни хора от всички партии (почти), които сега седят със запушени усти и вързани ръце заради партиите си.
    - да тръгнем напред най-накрая!

    Цитирам Айнщайн, който е казал "ЛУДОСТ Е ДА ПРАВИШ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ПОСТОЯННО И ДА ОЧАКВАШ РАЗЛИЧЕН РЕЗУЛТАТ"!

    Ясно е, че сегашната система е прогнила и води България към пропаст и е крайно време да я променим.

    Тия на хранилка е ясно, че ще съскат против, но аз лично се надявам, че вече има много пробудени Българи!
  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    НИЕ СМЕ ВЕЧНИ а такива като тебе русуфили да си ходят в русия и да се бръснат с брадвите!!!Тука само се опитвате да спъвъте възхода ама сте много слаби и не можете!!!Иначе ви е хубаво като карате по магистрали - нали ? Хубаво ви е ката влезете в магазина и има сичко нали ? Ама само лаете !!!

    Коментиран от #14

  • 13 Бате Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Аз лично имам избор. А дали е добре или зле или дали е бяло или черно бих добавил, че има нюанси на сивото. Та за мен нещата сега са свтло сиви.
    За мен мажоритарният избор на депутати ще доближи много нещата до избора на кметове. А именно избира се 1 в даден район. Инакомислещите д..т супата. Не се позволява да мислиш различно от мнозинството. Така аз не чувствам демокрацията. Това е по-близко до тоталитаризма.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Киро

    0 1 Отговор
    Сегашната политическа система НЕ РАБОТИ в полза на народа.
    Това е факт или има някой несъгласен??!

    Това означава, че трябва да се промени.
    И няма да се налага да откриваме топлата вода - или мажоритарна или президентска.

    От сегашната по-зле няма коя да е!

    А за оня "умник", дето пише Опражнявам - винаги решенията са се взимали от мнозинството, така е било и така ще бъде!
  • 16 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Зли и беспомощни малки хорица сте вие
  • 17 Киро

    0 1 Отговор
    Гост е абсолютно прав, че нашето управление е от ДС - КГБ тип!
    Няма независими политици, всички са от едно котило - бивши партийни хрантутници. Не казвам комунисти, че сами по себе си комунистите са хора на идеята (добра или лоша), а не тези алчни утайки, дето само целят да си напълнят джобовете!

    Разделили се на групи - едните лижат задниците на Изток, други през океана, трети на югоизток, а за България никой нищо не прави!

    Съдебната система нарочно се държи слаба, за да я манипулират, образованието слабо, за да ражда глупаци - гласоподаватели, здравната система - се краде, точи и не работи!

    Магистралите са построени със 75% ЕС пари. А случайно знаете ли защо толкова се натискат всички да строят магистрали сега? ще ви кажа - сегашната тарифа да вземеш някой лот е 35% от стойността ПРЕДВАРИТЕЛНО! Имате ли представа това колко пари са??! По времето на предишното управление на мистър Пъмпкин се стигна то 50% !!! После "от човещина" хората на орешаро свалиха на 35% и досега е така!

    Управляват ни не личности, не хора с идеи, а олигарси. Това е истината, точно по новоруски тип и после се чудим, що едвам вървим напред икономически и що Румъния се развива.
  • 18 Киро

    0 1 Отговор
    До тоя с минусчетата и плюсчетата:

    Абе, като слагаш минусчета и плюсчета, да не мислиш, че ще промениш на хората мнението, бе?!

    Слага минусчета и плюсчета, щото няма кво смислено да каже!
  • 19 За и Против

    0 0 Отговор
    Същността на мажоритарният вот е:
    При мажоритарната избирателна система в нейния класически вид решаващ фактор са личните качества на кандидата, но в съвременните общества тази система е партизирана поради наличието на силни партии и развити партийни системи. Затова решаващ фактор става партийната принадлежност на кандидата.

    Чрез мажоритарната избирателна система се създават предпоставки за относително стабилен парламент с добре изразени мнозинства, но това става за сметка на значителен брой неоползотворени гласове, подадени за неизбраните кандидати. Осигурява се стабилност за сметка на неравна относителна тежест на гласовете. За избран се счита кандидатът, получил абсолютно или относително мнозинство от гласовете. Гласовете, подадени за неизбраните кандидати, нямат абсолютно никаква стойност. Когато се прилага мажоритарна система с абсолютно мнозинство, е възможно кандидатът да получи 50% плюс един глас. При това положение останалите 49,9% от гласоподавателите, упражнили правото си на глас, остават без парламентарно представителство. При мажоритарни избори в един тур с относително мнозинство е възможно мнозинството от избиратели да не са гласували за кандидата, който е получил мандата. Такъв вид избор е проведен експериментално в България през 2009 г. на изборите за 41 Народно събрание, когато 31 кандидати за народни представители се избират по мажоритарна система, а останалите 209 по пропорционална.

    Мажоритарният избор с едно или повече гласувания
  • 20 За и Против

    0 0 Отговор
    Мажоритарният избор с едно или повече гласувания може да се проведе в едномандатни избирателни райони (избира се един представител от района) или в многомандатни избирателни райони. По едномандатни райони се избират кандидати за Британската камара на общините, за Националното събрание на Франция и други. Изборът с относително мнозинство на първия или втория тур по същество е квази – избор, защото избран може да се окаже кандидатът, който е получил само 20% или по-малко от всички гласове.
  • 21 За и Против

    0 0 Отговор
    Мажоритарната избирателна система налага тенденцията на двуполюсен политически модел и умереност на посланията на партиите, за да могат да привлекат избирателите от центъра. Когато изборът се провежда в един тур с относително мнозинство, може да се получи така, че партията, получила мнозинството от гласовете на изборите, да е малцинство в парламента, и обратното – партия, получила малцинството от гласовете на изборите да получи мнозинството от мандатите. Най-фрапантен пример за подобно развитие са парламентарните избори във Франция от 1958 г. За комунистическата партия са гласували 3 882 200 избиратели и тя получава 10 депутатски места или всеки депутат е избран средно с 388 220 гласа. Докато Националния републикански съюз с 3 604 000 гласа получава 189 места в парламента или 19 100 гласа за депутат.
  • 22 ХаХо

    0 0 Отговор
    http://www.bing.com/az/hprichbg/rb/SunshineSquash_ROW11661910096_1366x768.jpg - BG електорат & избиратели 2016
  • 23 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не е въпросът в рефередума и обсъждането на положителните и отрицателните му страни,което поголовно се прави в общественото пространство.По важното е КОЙ И ЗАЩО ГО ПРЕДЛАГА?!И от къде накъде един обикновен чалгар/шоумен/ внезапно и спонтанно ще организира цял национален референдум и С ЧИИ ПАРИ?А иначе масрафът по организацията и събиране на предварителните подписи от специално ангажирани хора по градове и паланки,непрекъснатите реклами както и доста грандиозният концерт вероятно струват сума,която ще накара болшинството от хората да зяпнат невярващо...И пак питам-ЗАЩО ТОЧНО СЛАВИ?Според мен отговорът е прост:Слави е медийна личност и ИЗТИКАН НАПРЕД с песни и танци,гарнирани с патос и гръмко родолюбие ЩЕ ПРИКРИЕ ИСТИНСКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ от "мероприятието".Сумите по провеждането обаче са повече от значителни както казах и могат да си го позволят ЕДИНСТВЕНО МОЩНИ ОЛИГАРХИЧНИ КРЪГОВЕ.А целта е ясна -СМЯНА НА ХОРАТА,НАРЕДЕНИ ОКОЛО НАЦИОНАЛНАТА ТРАПЕЗА...ОТ ДРУГИ ХОРА.
  • 24 Мартин

    1 0 Отговор
    Аз лично съм "ЗА" референдума, но какво се случва, ако се окаже, че зад действията на Слави Трифонов седят компрометирани личности като Иво Прокопиев, Гриша Ганчев или Цветан Василев?
  • 25 ник

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бате Цецо":

    Те и сирийците си мислеха че по лошо няма накъде...
  • 26 кроко

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Разберете, че смисъла на този референдум е да си рамърдаме мозъците, да мислим, говорим и евентуално да направим следващи постъпки за да променим политическата система в момента. Вместо това ние започваме пак с чалгата или болшевишкото мислене, както казва автора. Да обсъждаме кой е автора; кой е Слави; да не гласуваме на референдума само защото Слави го е инициирал, или обратното; да се дърлим и плюеме какви сме; да се караме дали е популистко предложението за 120 депутата; да гласуваме за боко тиквата, само защото е боко... всичко това е чалга и болшевизъм.

    Въпроса не в самите въпроси на референдума, те едва ли от самосебе си ще доведст до желаната промяна за няколко месеца. Въпросът е да се даде инерция на желанието и действията за промяна на статуквото и ако утре няма ефект от референдума да не спираме и да си каваме „ми нищо не става”. Важно е да обсъждаме какви са реалните проблеми (както и други казаха - неработещите съд и прокуратура и въобще липсата на разделение във властите) и какви са начините да ги накараме да заработят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове