Last news in Fakti

2 Ноември, 2016 14:21 1 824 2

Още кандидати за софийското летище

  • летище-
  • концесия-
  • софия-
  • кандидати
Още кандидати за софийското летище - 1
Снимка: М. Богданова ©

Турско-руско-швейцарски консорциум кандидатства за 35-годишната концесия на Летище „София”. В нея влизат турският холдинг „Лимак” (Limak Holding), руската „ВТБ Капитал” (VTB Capital) и швейцарската „Флугхафен Цюрих” (Flughafen Zuerich) съобщава турския вестник "Хюриет дейли нюз". Това става възможно след като срокът за подаване на документи беше удължен до 18 ноември.

Първоначално ВТБ (Внешторгбанк) беше акционер в 9.99% във фалиралата КТБ. Холдингът „Лимак” е с интереси в сферите на строителството, енергетиката, цимента и туризма. Има обаче и опит в концесията на летища, тъй като е работила на летището в Прищина, а през 2008 г. успява да се пребори за концесия на летище „Сабиха Гьокчен” в Истанбул. Също така участва и в строителството на най-новото летище в турския град, което трябва да замести действащите сега две летища.

Интересът към столичният аеропорт е голям припомни преди време министърът на транспорта Ивайло Московски. Преди официалното обявяване на концесията интерес е имало от страна на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Интереси много, но всеки гледа да ни прецака за без пари. Ние нали сме си добрички, пак ще се НАБУТАМЕ. Народа никой не го пита. Ще стане, както се получи с двете ТЕЦ -Марици.
  • 2 Чат пат

    0 0 Отговор
    Питаха ме, аз съм съгласен