Last news in Fakti

2 Ноември, 2016 17:29 1 427 1

Наши ученици с награди от олимпиадата по френски език

  • ученици-
  • олимпиада-
  • френски език
Наши ученици с награди от олимпиадата по френски език - 1

Две втори и едно трето място заеха българските участници на втората Международна олимпиада по френски език за страните членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ) и на нейния Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа в София. Това съобщиха министерството на образованието и науката.

Състезанието се проведе в последните два дни от октомври в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. В него участваха 32 ученици от X до XII клас от Албания, Армения, България, Република Македония, Република Молдова и Румъния. Те се състезаваха в два етапа – писмен индивидуален и устен по екипи с представители от всяка страна. По регламент учениците имаха предварителна подготовка в тематичните области мода, здраве и здравословен начин на живот, пътуване и писане, младите хора в съвременното общество.

Ученичката от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София Константина Кирилова се представи най-добре от нашия отбор в писмения етап за ниво B1 и зае второто място в класирането. В устния екипен етап тя се нареди на трета позиция. Другата наша ученичка, която се класира на призова позиция, беше Димана Стоянова от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна. Тя се нареди на второ място с екипа си на устния етап на олимпиадата.

Останалите членове на българския отбор бяха Христина Митева от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна, Ивайло Антонов от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново, Веселина Василева от ГРЕ „Г. Ст. Раковски“ в Бургас и Ани Спасова от 23. СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в София. Международно жури с представители от всяка участваща срана оценяваха учениците. Българският член на журито беше дългогодишният учител по френски и бивш зам.-директор на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ Аглая Ангелова.

Преди началото на олимпиадата зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри два нови кабинета - по романски езици и по информатика в училището домакин на олимпиадата. Той приветства участниците и заяви, че в основата на франкофонията са универсалните ценности като толерантност и достойнство. Стаматов пожела мечтите да погълнат живота им, а не животът да погълне мечтите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кйх

    0 0 Отговор
    Стаматов пожела мечтите да погълнат живота им...... хубаво би било да се види, колко от тях след две-три години ще останат в БГ да си мечтаят....