11 Ноември, 2016 12:38 1 703 1

Тръмп и американското политическо гниене

  • доналд тръмп-
  • икономика-
  • сащ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Впечатляваща победа на Доналд Тръмп над Хилъри Клинтън на 8 ноември показва, че американската демокрация все още работи в един важен смисъл. Тръмп блестящо успя да мобилизира пренебрегван и слабо представен отрязък от електората - бялата работническа класа, и избута своя дневен ред на върха на приоритетите на страната, пише американският анализатор Франсис Фукуяма в статия за Foreign Affairs.

Това сега ще трябва да се достави, макар че и това е мястото, където се крие проблемът. Той определя два много реални проблема в американската политика: увеличаване на неравенството, което удари много здраво по старата работническата класа, и залавянето на политическата система чрез добре организирани групи по интереси. За съжаление, той не разполага с план за решаване на всеки проблем.

Неравенството се задвижва първо и преди всичко от напредъка в технологиите и, второ, от глобализацията. Това излага работниците в САЩ на конкуренция от стотици милиони хора от други страни. Тръмп направи екстравагантни обещания, че ще донесе работни места обратно в Съединените щати, в сектори като производство и въгледобива, просто чрез предоговаряне на съществуващите търговски сделки, като НАФТА, или ще предоговори екологичните правила, смята Фукуяма.

Той изглежда няма да признае, че производственият сектор в САЩ в действителност се разширява след рецесията от 2008 г., както и че безработицата е намаляла. Проблемът е, че новата по вид работа се извършва в силно автоматизирани заводи. В същото време въглищата остават все повече на заден план не толкова от екологичните политики на досегашния президент Барак Обама, колкото от революцията на природния газ, предизвикана от фракинга.

Какви политики може да приложи администрацията на Тръмп, за да обърне тези тенденции? Дали той ще регулира приемането на нови технологии в корпоративна Америка? Дали ще се опита да забрани на американските мултинационални компании да инвестират в заводи в чужбина, когато голяма част от приходите на тези компании "идват от чужди пазари?“, пита Фукуяма от страниците на Foreign Affairs.

Единствената реална политика и инструмент, които Тръмп ще има на свое разположение, са наказателните тарифи. За тях има вероятност да започне търговска война, която ще струва работни места в сектора на компаниите, които работят за износ, начело с Apple, Boeing и Gеneral Electric.

Франсис Фукуяма за Foreign Affairs


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    0 0 Отговор
    Абе, Франсис?! Какво стана с "Краят на историята"?!:) Май не и се вижда края!:) Не е лошо да си прочетеш отново книжката и да пуснеш втора част:"Историята на края"!:)