12 Декември, 2016 12:05 3 390 10

Румяна Бетова: Трябва да се научим да застраховаме и имуществото

  • хитрино-
  • имущество-
  • апартаменти-
  • къщи-
  • застраховки
Румяна Бетова: Трябва да се научим да застраховаме и имуществото - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли българинът навици да застрахова дома си? Този въпрос коментира пред Факти.бг Румяна Бетова, изпълнителен директор на Евроинс.

- Г-жо Бетова, защо и след трагедията за Хитрино пак говорим за липсата на застраховки за частните сгради?

- Трагедията в Хитрино за пореден път постави въпроса за застрахователната култура на българина. Все още ние се отнасяме по традиция - „да чукнем на дърво“, към своето лично имущество. Има разрушени къщи, които ако нямат застраховки, на нас, като общество, ще ни се наложи да правим акции за събиране на средства за тяхното възстановяване. През последните 20 години българинът свикна, че при бедствие държавата ще помогне. Но, нужно е сами да помислим за рисковете.

- Бихте ли посочили примерно колко ще струва застраховането на стандартен двустаен апартамент в София или къща в провинцията?

- Всяка компания, която работи на българския пазар, има разнообразни схеми за застраховане. За по-голяма яснота може да се каже, че срещу 100 лв. на година можем да застраховаме имущество за 100 000 лв. За съжаление българинът смята, че природни катаклизми като градушка или бедствието като Хитрино няма да го засегнат.

- Каква е ситуацията в другите страни?

- Мога за пример да Ви дам Чехия и Унгария. Там близо 70 – 80 % от имуществото е застраховано. У нас този процент е под 10%. Преди промените у нас тези застраховки се събираха от държавата и това най - вероятно е наложило мисленето на българина, че не той, а държавата трябва да се грижи за неговото имущество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ромео

    6 0 Отговор
    Аз преди 2 години си застраховах къщата в Алианц и при една буря и дъжд голям отвя керемиди и наводни салона изгоряха трансформатори и крушки и други поражения по окачения таван виках ги тези от алианц казаха аз да изготвя протокол и да викна група, фирма, ел техници и те да направят протокол и тогава да им представя тези протоколи, аа и снимки да направя на щетите, нали се сещате че който и да извикам той иска пари за мило драго няма и да дойде, а и живея в малък град където такива фирми и лица няма, ето защо не си хвърлям парите вече на вятъра
  • 2 ТИКВОЧА

    9 0 Отговор
    ТИ ЛИЧНО КАКВО СИ ЗАСТРАХОВАЛА МА В ТАЗИ ДЪРЖАВА КОЕ ПО НАПРЕД ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗА ХЛЯБ И ЛЕКАРСВА КАМО ЛИ ДА ПЛАЩАТ НА ЗАСРАХОВАТЕЛИ ИЗМАМНИЦИ. ИНАЧЕ КАТО СЛУШАМ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО В ОСТАВКА СА ГОЛЕМАТА РАБОТА РАЗТИЧАХА СЕ ДА НАПРЯВЯТ ВПЕЧАТРЕНИЕ - ДЕМАГОЗИ СВИРЕПИ.
  • 3 Герберасите на власта

    7 0 Отговор
    Трябва да се застрахова ме имуществото колата,и нас самите, като стане беля вещото лице казва има овехтяване и не ти изплащат пълната сума,трябва да плаща ме винетки и да си ремонтира ме колите попадна ли в дупките ,трябва да плащаме здравна вноска и да направим дарение на болницата за да влезем на операция ,трябва да се храним здравословно но не с сланина ,а с други храни пълни с е-та ,трябва да си купуваме ракия с бандерол домашната била вредна ,много неща ни подсещат че трябва ,а когато си получава ме заплатите от 500 лева трябва и да оцелеем ,е нека някой от тези дето дават съвети да поживее месец два с тези пари пък тогава и ние да му казва ме какво "трябва".
  • 4 Незастрахован

    5 0 Отговор
    А ма, патко заспала, а тоя свръхопасен, убийствен товар кой го е пуснал без застраховка за щети на трети лица тип ГО, а?
    Това в Хитрино не е природно бедствие, както ми го описваш, а катастрофа, предизвикана от транспортно средство, превозващо опасен товар, и законодателството точно казва кой е виновният и кой трябва да плаща щетите, ясно?
    Гнусни йезуити, как започват да извъртат нещата - хорицата били виновни, че не си направили застраховка срещу "природно" бедствие! Природно бедствие са демагози като теб!
  • 5 бббббб

    4 0 Отговор
    Почват да манипулират хората ,и който се върже -върже.А,като трябва да плащат ще измислят хиляди причини.Не съм чул застраховател да застрахова срещу атентат ,взривна вълна и др.щети , които не са предизвикани от природно бедствие.
  • 6 ААА

    5 0 Отговор
    Какво общо има в този случай застраховането на дома. Когато плащам застраховка ГО. на колата от моите пари отиват за покриването на щетите които съм причинил на трети лица с автомобила. Тоест от застраховката на този влак или опасен товар ,парите да отидат за пострадалите от Хитрино. Застрахователя да не се прави на луд ,а да плаща. Нима хората в случая са виновни. Разбирам да си си строил къщата калпаво,на опасно място,със заложен в нея риск ,от наводнения,пожари и бури. Защо едни сгради ги трошат земетресения. Палят се от ел.инсталации, Гръмотевици ,кумини на печки, и вентилации. За всяко нещо си има норматив. И като знаеш ,че си далеч от нормативите,поне си застраховай имота. Или инвестирай в неговата безопасност. Че не се знае застрахователя, я ти плати я не.Нали знаете там за написаното със ситният шрифт.А тези дето превозват " бомби" ,и печелят милиони ,те да застраховат дебело ,и да плащат при катастрофи. Не хвърляйте вината на тези бедни и отрудени, а вече и мъртви хорица. Виновни били,щото не били се застраховали. Утре пак ще се скъса някой язовир , ще гръмне склад за боеприпаси, пак ли незастрахованите ще са виновни,бездомни ,или мъртви, или безхаберниците с власт. Хората струват повече от сгънатата в джоба ви банкнота.
  • 7 Криминале

    5 0 Отговор
    В началото на прехода пуснахте мутрите от затворите, да трепят да трошат и крадат коли ,и да рекетират,и разбиват.За да научите населението да застрахова магазини ,имоти ,коли.Всичко да мине под лепенка с три букви. Много ви побеляха якичките от тогава.
  • 8 Ко каза

    0 3 Отговор
    Аз съм си застраховал апартаментчето и ме боли ... А вие си злобейте колкото искате- само си съкращавате живота- доказано е.
  • 9 Баткото

    2 0 Отговор
    Наглост и безочие...
  • 10 Баткото

    2 0 Отговор
    Преди промените, уважаема госпожо , доходите в България бяха като тези в Чехия и Унгария. Мисля ,че е коректно да се каже и този факт за да не се чудят по-младите от къде идва разликата в процентите и защо адже-ба българина е с ниска застрахователна култура...Понеже се стигна до там ,че заради гражданска отговорност ще се лежи в затвор...