13 Декември, 2016 08:00 8 734 3

Има ли ръст на световните богатства през 2016 г.

  • пиб-
  • световните богатства-
  • ръст
Има ли ръст на световните богатства през 2016 г. - 1

Въпреки голямото значение за икономическата активност, точна и изчерпателна информация за нивата на глобално разпределение на богатства, детайлите остават оскъдни.

В разгара на лятото, Ви разказахме какво се случва с Частното банкиране в световен мащаб. Сега е ред на по-обстоен преглед за цялата 2016 г.

Зададения през пролетта на 2016 г. курс на относително слаб световен растеж на богатствата остава и към края на годината. През 2016 година, световното богатство се е повишило само с 3.3 трилиона евро до малко над 240 трилиона евро, което представлява увеличение с 1.4% на годишна база. Въпреки това, тази тенденция върви в крак с нарастването на населението. Като резултат на това през 2016 г., осредненото богатство в световен мащаб, остава непроменено за първи път от 2008 г. насам, като приблизителната сума на човек е 49 600 евро. Това коментира за Факти.бг Румен Стамов, директор „Частно банкиране” към ПИБ.

Смятам, че „ножицата” в дела на богатството на най-богатия 1% и богатството на следващите 10% най-богати от населението в света, продължава да се „разтваря”. Нещо повече – докато половината от хората в света колективно притежават по-малко от 1% от общите световни богатства, най-богатите 10% притежават близо 89% от всички глобални активи. Всъщност още от началото на века, нововъзникващите икономики са значително повлияни от глобалното разпределение на богатствата.

През първите години от новото хилядолетие, когато световното богатство се увеличаваше с двуцифрени проценти, от някъде рязко се появи световната финансова криза и всичко спря. Сякаш фигурите за домино, бяха свалени до една. А надеждите на всички бяха големи. Много известни финансисти, икономисти и социолози отговорно заявяваха, че растежът отново ще дойде и то съвсем скоро след 2008 г. Разбира се и през 2016 г. пред много хора възникваха нови предизвикателства, а някои от по-старите биваха решавани.

Докато почти всички световни икономики бележеха или различен ръст или боксуваха на едно място, определено Обединеното кралство беше основният губещ (и продължава да бъде), изтривайки над 1.2 трилиона британски паунда в резултат на гласуването с „YES”, да напусне Европейския съюз. Делът на финансови активи в UK падна за първи път от много години, но все още е рано да се каже дали това ще бъде края или тенденцията ще се обърне.

Междувръзките на различните региони в света също са очевидни и са отражение на валутните курсове. Именно неблагоприятните валутни движения са причина възходът на световното богатство да има по-нисък ръст във всички икономики, с изключение на високите нива в Азия (между другото точно това бях прогнозирал в анализа си в броя на Fibank News от 12.08.2016 г.). В Азиатско-тихоокеанския регион, богатството през 2016 г. нарастна с цели 6.5%.

Паралелно с това отчитам и покачване на задлъжнялостта на домакинствата и това особенно чувствително се забелязва в Индия (+16%).

В притежанието на богатства, географския дисбаланс е очевиден, особенно когато сравняваме делът на нетната стойност за всяка област с нейната част от възрастното население. Северна Америка и Европа заедно представляват 65% от общото богатство на домакинствата, но държат само 18% от възрастното население. В миналото, общото световно богатство в двата региона често е била сходна.

На други места, несъответствието между население и богатство е доста поразително. Въпреки огромните си печалби през този век, богатствата на възрастното население в Китай са 21% от общите за страната, но представляват само 9% от световното богатство. Съотношението е подобно и в Латинска Америка.

Предвид големия интерес към братушките, ще спомена, че Русия успя да отвърти един хубав шамар на неприятелите на Путин и дори отбеляза ръст от близо 2%, с което леко намигна на общата мантра в европейската общност, че в Русия нещата са изключително зле. Напомням, че този ръст идва при продължаващи икономически санкции срещу тях. Въпреки това сигурно няма да сгрешим ако кажем, че в края на тази година рублата е леко надценена и се търгува далеч по-силно, отколкото би трябвало. Особенно предвид факта, че днешните цени на добиваните там енергийни ресурси са далеч от това, което е необходимо за дългосрочно стабилизиране на финансите в Русия. Роля за този ръст има и намаляването на свръхкапацитета на Китай, което от своя страна отвори един страничен прозорец, през който руските стоки влизаха като на поточна линия. Струва ми се обаче, че на този етап това за Русия е максимума.

С това мисля отново „да сложим на масата” фокус върху Азия и ОАЕ. Определено най-богатите нации, с богатство на възрастен над 100 000 щатски долара, откриваме в Северна Америка и Западна Европа, а ултра богатите „шефчета” изглежда отново стоят в Азиатско-тихоокеанските региони и най-богатите страни от Близкия изток. Този кратък и непретендиращ за изчерпаемост списък на богати световни региони, определено има тенденция да бъде доста стабилен във времето.

Предвид непредсказуемия за сега резултат от предстоящите избори в големи икономики на Европа – Франция, Германия, Холандия, както и в резултат на референдума в Италия, който ще определи дали поне 8 италиански банки ще бъдат спасени или не (за радост от тях няма представени в България), излизането от 2016 г., може да се окаже нежелателно, но ... календара отброява дните безкомпромисно, а януари 2017 г. вече е до вратата и всеки момент ще я отвори.

Частно банкиране – Повече (от)лично

*Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение.

КОНТАКТ С ДИРЕКЦИЯ ЧАСТНО БАНКИРАНЕ

Адрес: 1408, гр. София, ул. "Енос" №2, ет. 8-9

/ъгъла на бул. „Акад. Ив. Ес. Гешов” и бул. „България”/

E-mail: [email protected]

Web: www.privatefibank.bg

Web: www.fibank.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин на България

    0 0 Отговор
    Все по-явно става, че капиталистическият начин на производство и разпределение на благата не работи.
  • 2 Сашо

    2 0 Отговор
    БРАВО, Факти.бг!...Страхотен анализ и много забавни коментари е направил Румен Стамов от ПИБ. Но какво ни показва този аналитичен поглед? Че над 50% от населението (да не кажа 90%), работи всъщност за най-богатите 10 процента от света. И това особенно ярко важи за азиатско-тихоокеанския регион. Ами това е положението и май винаги е било така.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.