Last news in Fakti

9 Януари, 2017 21:01 1 749 0

Отношенията между Китай и Тайван остават сложни и несигурни през 2017 г.

  • тайван-
  • китай-
  • пролив-
  • отношения-
  • обмен-
  • суверенитет-
  • "консенсус 1992"-
  • "един китай"

Това заяви Джан Джиджун в интервю за CCTV News

Директорът на китайския офис, отговарящ за отношенията с Тайван – Джан Джиджун, заяви, че отношенията между двете страни ще останат сложни и несигурни през 2017 г., криещи редица потенциални рискове.

Континентален Китай ще продължи стриктно да се придържа към „Консенсус 1992“ и да се противопоставя на усилията от страна на Тайван за постигане на независимост, вярвайки, че териториалната цялост и суверенитета на нацията трябва да се уважават. Това заяви Джан Джиджун в интервю за CCTV News.

„Китай ще продължи да насърчава отношенията през пролива, особено що се отнася до взаимния обмен в различни области, подобрявайки благосъстоянието на тайванци“, заяви Джан, допълвайки, че Китай работи усилено за създаване на мерки, от които да се възползват тайванците, които учат, работят и живеят в континенталната част.

„Ние вярваме, че хората от двете страни на пролива имат способността и мъдростта съвместно да преодолеят настоящите трудности и да премахнат пречките, за да могат отношенията между страните да продължат да се развиват в правилната посока“, каза още той.

Джан Джиджун наблегна още и на важността на приемането на „Консенсус 1992“, което ще гарантира мира в региона. В противен случай отношенията между двете страни могат да се влошат значително. Той подчерта, че политическата основа, на която се гради мирът в междупроливните връзки и взаимното политическо доверие от 2008 г. насам, е била сериозно подкопана през изминалата 2016 г.

„„Консенсус 1992“ се отнася до мълчаливото приемане на постигнатото през 1992 г. между Китай и Тайван, който по това време бе управляван от Гоминдана, а именно, че съществува само един Китай, като двете страни могат свободно да интерпретират смисъла на това твърдение. От встъпването в длъжност на президент Цай Ин-уен от Демократическата прогресивна партия през май 2016 г. отношенията между двете страни рязко охладняха, най-вече поради факта, че Цай отказва да се вслуша в призива на Пекин за приемане на „Консенсус 1992“ като политическа основа на междупроливния обмен“, каза още Джан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА