Last news in Fakti

10 Януари, 2017 13:03 2 214 0

Жилищата в Швейцария поевтиняват

  • швейцария-
  • жилища-
  • цени-
  • наем

След 15-годишно непрекъснато поскъпване на недвижимите имоти в Швейцария, усилията на властите за охлаждане на пазара се увенчаха с успех. С 1.15% са се понижили наемните нива на апартаментите в страната през третото тримесечие на 2016 г., сочат данните на Швейцарската национална банка (SNB). Тенденцията на спад продължи и през последното тримесечие на миналата година, макар и със значително по-бавни темпове. За периода октомври-декември понижението е 0.13%. При рентата на жилища от вторичния пазар се отчита поевтиняване в рамките на 1.07%, а при новите то е 3.33%.

Относно цените, на които се продават жилищата, там тенденцията към повишаване се запазва. Увеличението е 1.51% през третото тримесечие на 2016 г. в сравнение със същия период година по-рано. За сравнение, от 2009 г. до 2012 г. средногодишният темп на увеличение е бил 5.4%. За същия период къщите отчетоха 1.49% поскъпване на година.

„Забавянето на темпа на поскъпване се дължи предимно на мерките предприети от държавата за охлаждане на пазара. По-високи станаха изискванията за получаване на ипотечен заем. SNB отмени тавана за обмяна на курса на швейцарския франк към еврото, което направи швейцарските имоти по-скъпи за чужденците и съответно доведе до спад в търсенето”, коментират анализатори на компанията Wueest & Partner AG.

През третото тримесечие на 2016 г. най-много поевтиняха жилищата в района около Женевското езеро – 5% на годишна база. За същия период стойността на квадратен метър жилищна площ в Цюрих падна с 1.8%, а в южна Швейцария – с 1.6%. В централната и източната част на страната също имаше спад от 1.2%. Ръст от 1.2% се отчете в западна Швейцария.

Спадът на цените на недвижимите имоти в Швейцария ще продължи и през 2017 г., като причините са слаба икономика и неопределеността, предизвикана от Brexit.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА