10 Януари, 2017 14:55 4 619 9

Когато звездите изпростеят

  • холивуд-
  • мерил стрийп-
  • доналд тръмп

Холивуд не харесва Доналд Тръмп, но така само му помага

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Холивуд не харесва Доналд Тръмп. Това не е новина от вчера. Светът на шоубизнеса в Америка обаче се завря в такава дълбока тиня, в каквато не бе попадал отдавна.

Голямата новина от церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“ не беше кой филм е триумфирал, а речта на Мерил Стрийп, в която тя атакува новия президент на САЩ, буквално зовейки свободните медии да го притискат.

Този призив обаче отдавна вече е факт. В медийно отношение последната президентска кампания в САЩ беше една от най-отвратителните и мръсните. Общо взето всички американски медии се надигнаха да обясняват колко черно и отвратително същество е Доналд Тръмп и да обявяват Хилари Клинтън за „най-великия президент на САЩ“, преди още да бъде избрана. Изключение правиха само Fox News, които макар и да бяха обявили подкрепата си за Тръмп, избягваха да навлизат в спиралата на върлата пристрастност.

Всички останали медии обаче се надпреварваха да канят звезди, които да обясняват колкото отвратителен е Тръмп и колко добра е Клинтън. Ние все си се оплакваме от свободата на нашите медии, но истината е, че ако нашите президентски избори се бяха провели в такава медийна обстановка, щяхме да се надпреварваме да псуваме по еди коя си ТВ.

Отношението на Холивуд обаче беше гротескно. Клинтън беше обградена от цялата любов на актьори и певци, които се изживяваха като защитници на народа, малцинствата, либерализма, гейовете, лесбийките, имигрантите и всичко, което се сетите. Те обаче сякаш не разбираха, че те са част от онова нещо, срещу което американците протестираха с вота си за Тръмп. Ясно е, че те удариха по Клинтън, защото тя беше върховният представител на системата и статуквото. От онези, за които е ясно, че са подкрепяни с парите на Уолстрийт и арабските държави, но които въпреки това пеят песента за равноправие и справедливост.

Звездите, които я подкрепяха обаче, достигнаха до такова отвратително дъно на пошлостта, че на много хора им се отщя да им слушат песните и да им гледат филмите. Първа беше певицата Кейти Пери, която обеща, че ще се снима гола, ако Клинтън спечели. След това Майли Сайръс заяви: „Целунете ме отзад, ако не гласувате за Хилари.“ Посланието и беше подкрепено с надупената й снимка. Връхна точка постави Мадона, която заяви че ще задоволява мъже с уста, ако Клинтън спечели. Когато човек гледа всичко това, в един момент си казва: „Наистина ли тия ще ми четат морал и ще ми казват за кого да гласувам?“

Майли Сайръс и Мадона искаха от американците да направят уж моралния вот. Как обаче точно те ще го искат, след като точно Майли Сайръс форсира кариерата си, пушейки трева по време на телевизионно връчване на награди, ближейки чук в клиповете си и симулирайки маструбация по време на концерти. Примера пък го беше взела точно от Мадона, която проправи пътя за подобен тип изпълнения в музиката.

Робърт Де Ниро нямаше проблем да заснеме клип, в който нарича Тръмп „глупак и тъпак“, заканвайки се да го фрасне. Дженифър Лорънс с удоволствие заяви, „че не се интересува много от политика, ама пратила охраната си да търси Тръмп по време на един концерт, за да му каже „Майната ти“.

Дженифър Лорънс до скоро беше любимката на млади и стари, но бързо си навлече омраза, след като започна поход за равно плащане на актьорите и актрисите. Това щеше да е много мило, ако самата тя не получаваше по $ 20 млн, на филм и не се славеше като най-скъпата актриса в света. За обикновения човек това изглеждаше като смешен плач. „Не може Джеиска Бийл да получава по само $ 5 млн. на филм. Тя трябва да взима поне по $ 10 млн, защото Крис Прат взима толкова.“ В едно общество, в което милиони живеят в каравани, спорове за това по колко милиона трябва да взимат водещите актьори, определено не са музика за ушите.

Нищо против печалбите на тези хора. Те са талантливи и си изкарват парите честно. В техните думи обаче имаше едно отвратително лицемерие. Лицемерие, в което те от своите луксозни имения и яхти, даваха акъл на бедните американците как да взимат морални решения. Вотът за Тръмп, беше вот срещу системата. Системата, която Клинтън символизираше. Системата, която символизираше и Холивуд. Идеята за краен либерализъм беше прехвърлила границите, които нормалните хора не искаха да бъдат прехвърляни.

През последните години лицемерието в самото кино е отвратително. Започна се през 90-те години, когато древногръцкият герой Орфей бе изигран от цветнокож. Стигна се до римейка на „Великолепната седморка“. В оригинала тя се се състои от 7 бели каубои, спасяващи село от бандити. В новата версия, в бандата има мексиканец, индианец, китаец, а техният лидер е цветнокож. Със сигурност през 19 в. в Америка, малко след гражданската война, е била честа гледка негър -шериф да кръстосва щатите и да избива бели престъпници. Естествено накрая оцеляват негърът, индианецът и мексиканецът.

Наградите „Оскар“ през миналата година пък бяха белязани от грандиозния скандал, защо сред номинираните актьори няма цветнокожи. Уил Смит и съпругата му Джейда Смит бойкотираха церемонията, защото журито било съставено от расисти. Всъщност голямата им болка беше, че Уил не получи номинация, но успяха да я замаскират под идеята за равноправие. Появиха се срамни идеи като това да бъдат въведени квоти за цветнокожи в номинациите. Тоест няма значение как си играл, поне един цветнокож трябва да бъде номиниран.

Абсурдите продължават по всякакъв начин. Дори имаше идеи за цветнокож Джеймс Бонд. В Холивуд назрява един нов вид расизъм и хората го виждат. Нищо против цветнокожите актьори. Никой не оспорва таланта на хора като Дензъл Уошингтън или Джейми Фокс. Когато ролята е за бял човек обаче, тя е за бял човек. И е абсурдно да я дадеш на цветнокож, просто защото така било „морално“.

Две седмици преди изборите новия си документален филм представи режисьора Майкъл Мур. Той естествено трябваше да представи Тръмп като абсолютен изрод и да подпечата победата на Хилари. Мур е известен като абсолютно краен привърженик на Демократическата партия. Голяма част от филмите му целят да нанесат колкото се може по-голям удар по консерваторите и често излизат преди изборите. Този път обаче не се получи, защото точно в онзи момент гореше скандала с новото разследване на ФБР върху имейлите на Клинтън и провокациите срещу конкурента не минаваха толкова лесно.

Още по-голям рев настана, след като се разбра, че Тръмп е спечелил изборите. Всички шоута в Америка започнаха с едва ли не траурни монолози. Говореше за „удара на белите“ и края на САЩ. Имаше шеги за това, че на Тръмп трябва да му се предложи троен хонорар като водещ на „Стажанта“, за да не поема поста на президент. В сериозни предавания водещи буквално плачеха от изхода на изборите. Човек можеше да реши, че Сталин влиза във Вашингтон.

Актрисата Ейми Шумър обиди всички избиратели на Тръмп, наричайки ги „кресливи бебета“. Подобни прояви бяха много. Холивуд буквално обиждаше всеки гласувал за Тръмп, настоявайки колко прекрасна е била Хилари. Така стигаме и до речта на Мерил Стрийп, която като послание беше добра, но показваше и онзи краен либерализъм, загнездил се в Холивуд.

Точно след изборите пък Кейти Пери - оная, дето щеше да се съблича ако Хилари спечели, призна, че майка й и баща й са гласували за Тръмп. Общо взето в света на шоубизнеса си има някакви правила, едно от което гласи, че задължително трябва да си либерал и привърженик на Демократическата партия. Ако не си, просто си трай. Скрита тайна е, че в Холивуд е буквално срамно да подкрепиш Републиканската партия. В предизборната кампания единствено Клинт Истууд призна, че никога не би гласувал за Клинтън и че има някакви симпатии към Тръмп.

Други актьори намекват, че са републиканци, но ги е срам да го признаят. Стивън Тайлър от "Аеросмит" забрани на Тръмп да използва песните му по време на кампанията си. Между другото леко срамежливо призна и че е републиканец, ама проблемът бил с авторските права.

В същото време Чарли Шийн пожела на Тръмп да умре. Много мило от човек, който си признава, че е знаел, че има ХИВ, но въпреки това плющял жени на воля, без да ги осведоми.

Общо взето ни се чете морал, който самите американци започнаха да разбират колко е смешен. Пример за това са закриващите кампаниите на Тръмп и Клинтън събития. Хилари направи много скъп концерт, на който пееха милиардерите Бионсе и Джей Зи, определящи Клинтън като „кандидата на народа“. Нищо, че нейната кампания беше многократно по-скъпа от тази на милиардера Доналд Тръмп. Той от своя страна закри кампанията си сам, отбелязвайки я само с реч и без излишни концерти.

Винаги ме е било яд на българските певци и актьори, че в много случаи ги е било страх да коментират политически проблеми или да показват пристрастия. Сега обаче ги разбирам. Хората предпочитат да не се излагат излишно и в повечето случаи признават, че пеят на концерта на някоя друга партия основно за пари.

Холивуд обаче ни продава морала, чиято връхна точка като нищо ще бъде втори мандат за Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалата

    21 1 Отговор
    Мачкай, чичо Дони, пращай ги на тръстиката!
  • 2 Немупукащия

    14 1 Отговор
    Сит не вярва на гладен
  • 3 случаен 123

    29 1 Отговор
    Хубав анализ. Би могъл да бъде и по-изчерпателен, но предполагам съществуват някакви ограничения.
    Подкрепям напълно!
  • 4 goni

    16 1 Отговор
    Брей! Росене! Направо за отличен! Да се не надява човек да прочете подобна статия във Факти! Е! Ама, времената се менят! То, и DW си позволява да побликуват нещо, ама къде ти ! Вярно че сте партньори, ама те са по-верни! Шега! Те са от тия дето биха се били за Берлин нищо че работата е обречена! Нищо че са притиснати не от две, а от много страни! Доживях ме интересни времена!
  • 5 Бай хой

    15 1 Отговор
    Росене браво за находката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дон Курлеоне

    3 0 Отговор
    Жалко,че тая надупената не се дупи пред мене.
  • 8 стоян георгиев

    0 10 Отговор
    статия балсам за българските путиновисти.как гадните пе.али и ку.ви от холивуд били против хубавия тръмп.лицемери с лицемери.били за хилари,негрите и въобще не харесвали републиканците.смях,смях,смях...ами нека видим мнението на американските интелектуалци ,бизнесмени и дори на политиците от републиканската партия в сащ,нека видим как гласуват бившите президенти на тази партия .всъщност не е проблема с хората от шоубизнеса ,а с тръмп.прецедента е с него и избирането му първо за фаворит на републиканците ,а после и за президент.рискован и недaлновиден ход на американския избирател толкова нелеп такъв не е правил никога в историята на сащ.
  • 9 ПитБрат

    2 0 Отговор
    Много яка статия.Поне веднъж някой да каже и друго мнение различно от "напудрените мозъци".