10 Януари, 2017 15:40 859 0

Нови стимули за единния европейски пазар в сектора на услугите

  • нови-
  • стимули-
  • единния-
  • европейски пазар-
  • сектора-
  • услугите
Нови стимули за единния европейски пазар в сектора на услугите - 1

Европейската комисия представи днес пакет от мерки, благодарение на които предприятията и специалистите ще могат по-лесно да предоставят услуги на потенциален пазар от 500 милиона души в Европейския съюз (ЕС). С предложените мерки доставчиците на услуги ще могат по-лесно да се справят с административните формалности, а държавите членки ще могат да преценят кои изисквания са излишно обременяващи.

Без да въвежда изменения в съществуващите разпоредби на ЕС в сектора на услугите, Комисията си поставя за цел да обезпечи по-доброто им прилагане, тъй като според натрупаните данни пълноценното им прилагане би дало значителен тласък на икономиката в Съюза.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: "Всичко, което възпрепятства търговията с услуги, възпрепятства конкурентоспособността в ЕС. Ако успеем по-добре да използваме единния пазар в сектора на услугите, европейските предприятия ще могат да разкриват работни места и да разширяват дейността си през граница. Така те ще предлагат по-богат избор от услуги на по-изгодни цени, без да отстъпват от високите стандарти за защита на европейските потребители и работници. Днес предлагаме опростени процедури за доставчиците на трансгранични услуги, както и нов, по-съвременен начин държавите членки да работят заедно, за да регламентират сектора на услугите."

Приетите от Комисията инициативи включват:

- Нова европейска електронна карта за услуги;

- Оценка на пропорционалността на националните разпоредби, свързани с професионалните услуги;

- Насоки за реформи на национално равнище при регламентирането на професиите;

- Усъвършенствана процедура за уведомяване за национални проектозакони в областта на услугите.

Представените днес предложения са част от пътната карта, залегнала в стратегията за единния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА