Last news in Fakti

26 Януари, 2017 06:50 73 957 42

Подвигът на 300 спартанци – мит или реалност?

  • 300-
  • спартанци-
  • спарта-
  • битка-
  • подвиг-
  • термопили-
  • персийци-
  • леонид-
  • ксеркс

Спартанците се изправят срещу армия, която е в пъти по-многобройна

Подвигът на 300 спартанци – мит или реалност? - 1
Снимки: shutterstock

Един от най-великите подвизи в историята на човечеството е защитата на Термопилите от 300 спартанци, които удържат няколко дни набега на многохилядна персийска армия. 299 от тях загиват, а единственият оцелял разказва историята и увековечава завинаги легендата. Дори в наше време се говори за битката при Термопилите, а през 2006 година бе заснет филма „300“ с участието на Джерард Бътлър.

Дали обаче всичко това е реалност, или е мит, доукрасен от историците? Битката при Термопилите се води през август 480 г. пр. Хр. Три дни проходът е удържан, но пада след офанзивата на персийската армия, която е в пъти по-голяма от защитата.

Тактиката и саможертвата на спартанците и техните съюзници се използват като пример за саможертва и важни стратегически военни решения. Въпреки че 300 спартанци участват в защитата на Термопилите, то има най-малко 4000 техни съюзници, които им помагат в първите два дни, както и най-малко 1500 мъже, участвали в третия ден на отбраната.

Броят на войската на Ксеркс е в пъти по-голям от гръцките бойци. Персийците събират армията си в продължение на четири години. Царят на Персия е твърдо решен да не пести сили и да събере армия, която като океан да залее гръцките територии. Въпреки че историците не са сигурни в точния брой на армията (Херодот споменава за над 2 милиона, но според някои историци това е преувеличено), то всички се обединяват около тезата, че персийците са в пъти повече от гърците. Въпреки че в редиците на армията им има и роби и наемници, то това не очерня мощта на завоевателите.

Леонид взима със себе си 300 спартанци, които се отправят към мястото на битката. Проходът е от ключово значение и е окупиран от спартанците, които искат да изненадат персийците и да окажат яростна съпротива. Ксеркс не вярва, че толкова малка войска може да му се противопостави и изчаква тя да се разпръсне. Когато обаче вижда, че това няма да се случи, той атакува.

Спартанците формират фаланга, причаквайки мидийската войска в тесен проход между скалите, след което ги избутват в морето. Близо 10 000 мидийци са убити, а според Херодот нито един от гърците не е ранен (Ктесий споменава за двама убити). Ксеркс изпраща нова многохилядна войска, но отново без резултат. Спартанците са добре въоръжени и обучени и се справят с набега. Персите предлагат богатства на Леонид. След отказа пратеник предупреждава спартанците, че стрелите на армията ще са толкова многобройни, че ще закрият слънцето. „Добре, тогава ще се бием на сянка“, отвръщат спартанците. Срещу тях се изправят пехота, стрелци, конници и дори слонове.

Подвигът на 300 спартанци – мит или реалност?

На втория ден от офанзивата Ксеркс изпраща елитни войски, измежду които и „безсмъртните“ - корпус, предвождан от добре подготвени персийски воини. Прозвището им идва от това, че броят им винаги се запазва 10 000 – местата на убитите са запълнени от нови единици. Спартанците и техните съюзници отново успяват да отблъснат офанзивата и демотивират персийската армия. В редиците й дори има бунт, а според историците Ксеркс дори обмисля да се откаже от мечтата си да завладее гръцката земя. Неочаквано събитие променя хода на битката. Предателят Ефиалт от Трахина (Трахиниецът) разкрива на персите тайна планинска пътека, която ще ги отведе до гърба на спартанската защита и ще съкруши отбраната на прохода. Научавайки за предателството и тръгването по пътеката на част от елитните бойци, Леонид нарежда на всичките си съюзници да си вървят, а в края той остава със спартанците да брани Термопилите.

На третия ден от защитата Леонид казва на своите войници, че „ще вечерят в подземното царство“. При пристигането на персите спартанците минават в настъпление, като целта им е да убият колкото се може повече персийци. Спартанците – знаейки, че ще загинат – се сражават свирепо. В продължение на няколко часа удържат защитата, убивайки хиляди от враговете си. Според Херодот Леонид дори успява да рани царя-бог с хвърленото си копие, доказвайки, че даже и той може да кърви, и не е повече от смъртен човек. Спартанците са заобиколени, но дори тогава отхвърлят поредното предложение да се предадат.

Саможертвата на спартанците на Леонид въодушевява гърците, които отблъскват Ксеркс, който напуска Гърция завинаги след Саламинската битка. Десетки години след това гърците се споразумяват с персите да върнат тялото на Леонид и да го погребат като герой, заедно с всички други загинали в защита на родината си. Тристате спартанци и Леонид са познати в цял свят като символ на отчаяна смелост – в лицето на непосилно превъзходство на противника.

Спартанците на Леонид, 300 на брой, бранят прохода с помощта на свои съюзници и подкрепление, но това по никакъв начин не омаловажава техния подвиг и саможертва. Мит е, че са били сами срещу многохилядната персийска армия, но е реалност, че са се сражавали като легендарни войници.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    43 9 Отговор
    Филма е много як!!!!!!!
  • 2 misli posle govori

    37 10 Отговор
    Ами в общи линии добра статия.
    Толкова 4000 съюзници и 300 спартанци и срещу тях 1млн. армия на персийците. Това са ме учили в университета преди 6-7 години.
    При отбраната спартанците завардват прохода във формация "костенурка" всеки един войник защитава другия с щита си, планирано отстъпват назад и когато войските на Ксеркс влизат в прохода, започва настъпление напред на тези 300 елитни бойци-спартанци, а от върховете на прохода са засипвани със стрели и камъни от 4000 им хиляди съюзници и така са били изтласквани персийците надолу в пропастта.
  • 3 misli posle govori

    30 5 Отговор
    За животът на спартанеца си спомям някои неща.
    Още от малки са ги държали буквално голи.Облеклото им се състояло от кожи, които обличали, а краката са им били боси.
    С тов облекло са карали и зимата и лятото.
    На 16-18 годишна възраст, когато е трябвало да извършат първото си "бойно кръщение" всеки един от тези младежи е бил пускан от казармите по полетата, където работели робите.
    Буквално е устройвано клане, над тези нещастни хора и се калявала психиката и изобщо психологията им към смъртта.
  • 4 bai dragni

    26 15 Отговор
    Освен всичко друго,се е насърчавал сексът между спартанците.Така те са се били още по-всеотдайно и са защитавали до смърт бойното(сексуалното) си другарче.
  • 5 Бай хой

    18 19 Отговор
    Преди година 4-5 хиляди опълченци удържаха атаките на сто хилядната усраинско фашистка орда.

    А това за п...растията е измислено от хамитата. Те не само историята за Александър, спартанците и ВСВ пренаписват. Виждаме как всичко се обръща с главата надолу да останат само те хероите.
  • 6 ключаря

    43 6 Отговор
    Нека да бъде истината!
    Като всичко гръцко и това е "мегало".Една многолика нация - основно с африкански произход - данайците, настанила се по нашите земи около 1200 г. пр. н. ера и успяла с европеиска намеса през 18 век на конференция да бъде "избелена" и да изземе историята на местното население/ защото точно през това време сме под ятагана/.
    Невероятна небивалица, а всъщност легенда ни се пробутва за истина.Дори хроникьорите си противоречат - според Херодот елините са 4000, а според Диодор Сицилиански 7200. Сега най-интересното - според над 30 историци обработили хиляди исторически документи армията на персите е или 40 000 или 55 000, на-много и то само един историк допуска 280 000.А сега Херодот - 2 300 000 - какво да го правиш - елин.Холивуд довършва всичко - и всичко е бетонирано 300 срещу милиони.То и за Христос се твърди, че е възкръснал - който иска да вярва, но не допринасяйте за неистини, защото тази вече е повторена няколко хиляди пъти.

    Коментиран от #13

  • 7 ШАРАН БГ

    91 3 Отговор
    На мене ми стига да се върна само 140 години назад на онзи "див,чутовен връх" -- Шипка. И казаното от г-л лейтенант Ф. Радецки пред кореспондента на френския вестник "L,Estafette" : " Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение,които, нямайки боеприпаси,отблъскваха турските атаки с камъни" А след 23.08 г-л майор Николай Столетов в телеграма до н-к Полевия щаб г-л Лейтенант А.Непокочицки донася : " Що се отнася до българите, то не ще се уплашат, дори ако ги изразходваме до последния човек!!!" Е-е-е, защо да се дивя на Леонид и неговите Термопили ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ключаря

    18 7 Отговор
    Леонидус - нека бъде истината.Напомняш ми нашите български депутати, които като ги питаха преди три седмици защо не гласуват декларацията за признаване за геноцид времето и безчинствата на турците по време на турското робство отговаряха, че не било сега времето.Те, след като обясниха на журналистите, че не им се занимава с този геноцид може наистина да са отишли на кръчма със сръбска музика да разпуснат милите и то, както казваш в интерес на истината.
    Божидар Димитров обясни - перефразирам, че другите народи дори да имат една троха истина се вкопчват в нея и правят история, а пък ние от нашата история - това е мое мнение - храним много други.
    В случая с елините нас ни няма, но ти ни намеси.Аз само написах, че гърците пак от мухата са сътворили слон - както винаги между впрочем.
  • 10 гост

    16 5 Отговор
    Още един факт - справка, брой хора Европа, Африка и Азия в радиус 1000 км. 5 век пр.н.е. - между 1 800 000 и 2 000 000.Интересно, ако Херодот е прав то и Леонид и компания са перси.
  • 11 Кики

    28 1 Отговор
    Не вярвайте сляпо на всичко, само заради това, че е напечатано.Филма "300"е добър като зрелище, но е далеч от реалността.
  • 12 Татяна

    30 4 Отговор
    Абе, уважете хората. Били са се за земята си. Има ли значение колко точно са били. Важното е, че са постигнали целта с цената на живота си. Колко от вас биха го направили. Замисляли ли сте се ще тръгнете ли утре ако някой ни нападне или ще вземете парите за да кажете от къде да ни прецакат????

    Коментиран от #25, #38

  • 13 mediator37

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "ключаря":

    Си в заблуда нещо. Древните гърци са арийци. Особено тези, за които иде реч. За днешните гърци, след робства и кланета , не мога да кажа доколко са арийци, но онези - определено и категорично да, и това е всеизвестно.

    Коментиран от #17

  • 14 ключаря

    19 5 Отговор
    Татяна, има въпрос, и той е - мит или реалност?
    Да, мит е, не е реалност.Това е.Въпрос - отговор и подкрепа -фактите.Защо съвременните гърци правят от това капитал? - много просто - изнася им.Друг е въпросът кой им се хваща.Без значение от подбудите.Ако питате самите съвременни гръцки историци - те са били само 300, аз съм говорил с грък и той твърди, че в училище са ги учили, че са били само 300 и срещу тях е имало 2 500 000.И го питам просто - как така 300 ще победят 2 500 000, а отговорът е изумяващ - ние гърците сме полубогове.Е, така ако те учат в училище/ между другото нас така надъхано, но много по реално ни възпитаваха в казармата през комунизма/, как мислиш, защо се подкрепят гърците в чужбина/ и другите нации също/?
  • 15 Диоген

    4 0 Отговор
    Г-н Джанбазов, мидия е била част от пресийската империя.
    Затова не е правилно да се пише мидийска войска.
  • 16 ключаря

    7 2 Отговор
    до медиатор 37
    Е га ти знанията, дето имаш.Древни гърци - и това е от онази конференция, където избелва съвременните гърци - няма такова животно - древен грък.Ако изобщо 7 век пр.н.е. е древност - то тогава за първи път се споменава от поета Архилох определението - елин, не грък.А, колко са "бели" съди сам през фактите - двамата братя Даний и Египт се заселват съответно - Данай в земите на днешна Либия, а Египт в Арабия.Данай има много дъщери - според легендите около 50, а Египт много синове.Според легендата, но все едно заради какво Данай се качва на кораби и акостира в земите на остров Родос.Вече не според легендата, а според историята това е точно датирано - 1511 г. пр.н.е.Какви гърци, каква гръцка нация те "пере" в главата не знам.Благодарение на хилядите лъжи има гръцка нация.А истината е проста - новодошли племена и заварени местни основават полиси и воюват помежду си в периода 15 -7 век пр.н.е..Каквото могат плячкосват от историята и културата на Египет - не случайно основен израз в езика им е бил, когато някой започне много да умува да му кажат - "какво ми се правиш на еиптянин , т.е. на умен.Не забравяй - те са боготворели египтяните.
  • 17 Д'Мин

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Си нещо ти в заблуда! Пеласги и минойци не са арийци, предполага се, че са дошли от сегашна Либия. Ахейци и дорийци се предполага,че са индоевропейци сродни с тракийци, келти и дори скити. А те арийци ли са?
  • 18 апостол

    7 1 Отговор
    пълен т...к е филма така както е създаден.С тея филми Холивуд , а знаем кои го финансира американците манипулират света...........отговора на въпроса е МИТ. Реалността е друга .Да вярно е, че 300 спартанци за зашитавали прохода, но манипулативно не се споменава за 10 000 гръцка армия зад гърба им. По точно встрани от тях в някакъв проход успоеден на глажния.............
  • 19 misli posle govori

    10 1 Отговор
    Това понятие арийци се появява за първи път през периода 2500-1500г. пр.Хр.Когато нашественици от севорозапад завладяват местниите цветнокожи и тъмнокожо население, което се приема, че местно за територията на Индия.Та на по-късен етап се формират четири касти от цялата Индия и най-отгоре са представителите на на тези нашественици от бялата раса.
    Онова нещо пречупеният кръст, който ползват нацистите пък се появява именно в Персия при основателя на учението на Зердуш(религията Зороастризъм или огнепоклонниците).Та това е то соларния знак символ на вечността, но хората го занят, като нацистки символ, макар да означава съвсем други неща
  • 20 апостол

    18 0 Отговор
    и в същия дух скоро пак гледах филма Язон и Аргонавтите и там има една сцена с Орфей ................един опален черен мангал........та все се питам така ли е изглеждал Орфеи в деиствителност?................
  • 21 ключаря

    10 2 Отговор
    Нека да бъде истината!
    Херодот4 пише:"аегис"- гръцката /данайската/дреха е африканска по произход.
    Пак той:Облеклото и щита на Атина Палада гърците взеха от либийците.
    Пак той:Погребалните обичаи на /данайците/гърците са същите като на африканските номади.
    Съвременните гръцки училища още учат децата си, че египетската култура е елементарна в сравнение с египетската.Нъцки - Питагор и Платон са завършили в "елементарен" Египет и са научили всичко, което после са писали там.
    И точно тук е коренчето на всичко, разберете- това е мое мнение, но мисля, че е така - писмената, нейероглифната форма, по-лесната и разбираема за нас форма на предаване на знанията е поставила философите и учените от онези времена там, където са сега.Знанията ги е имало преди гърците, но понеже те ги пишат във вид в който Европа лесно може да ги прочете през 18 век се налага /не без гръцки натиск/ мнението, че това са гръцки знания и гръцки науки.Това е кражба на история, присвояване на история и това е правено от всички, само че гърците /с помощтта на европейски клакьори/ са особено виновни, защото твърдят все още, че това са техни постижения.Да, да опишеш нещо е постижение, нещо повече-като българите да оформиш език, който да пасва най-добре на народа ти и да описваш на него и дори да извоюваш правото да "славиш бога" в ония смътни времена е постижения, но нагло да лъжеш, че ти си измислил и сътворил всичко- това е престъпление.
  • 22 onq s konq

    1 10 Отговор
    Спорет мене това е измислица !
  • 23 Фен

    8 4 Отговор
    Така и не разбрах какво иска да ми каже това момче Денис. Май нищо важно. Дрън -дрън чи пляс. 3000-4000 срещу 300000-800000 кой ги е броил- никой. Пробвал ли е някой очи в очи да се бие с трима или повече врагове. Никога няма да успее - само Спартанците са можели затова остават в историята, защото със саможертва са дали време на другите да се организират и са демотивирали и забавили противника, в крайна сметка победили.
  • 24 ключаря

    15 3 Отговор
    Какво пишеше в математическата литература в европейските училища през 1970 г. за "питагоровата" теорема - Питагор първи е доказал, че ... и следва теоремата.А сега - започнаха да си спомнят, че ... 2300 гт.пр.н.е. по времето на Аменхотеп1 съгл. папирус 6619 и намиращ се в Берлинския музей - теоремата е била позната и вече използвана в практиката.Но това е само 2-3 век пр.н.е.А в Китай 5 век пр.н.е.А в Индия просто си признават 18 век пр.н.е.
    И какво излиза -защо да я наричам аз Питагорова теорема?В света на науката е прието изобретенията да се именува на създателят им.Теорията на Айнщайн се нарича така защото той я е създал - доказано, факт.
    Сега за да се измъкнат /понеже вече са допуснали несправедливост/ европейските историци - философи и "пишман" математици се измъкват така:"заслугата на първите гръцки математици, такива като Талес, Питагор и ..., не е откриването на математиката, а нейната систематизация и обосноваване." - Ван-Дер-Варден, холандски математик.
    Всички факти до тук автоматично водят до едно - Питагор няма особена заслуга за теоремата, носеща неговото име.Само, че на гърците не им изнася.Я само им споменете за нещо такова - ще чуете легенди, митове и злоба.

    Коментиран от #27

  • 25 Варна

    11 7 Отговор

    До коментар #12 от "Татяна":

    Важно е да знаете, че Гърците да пришълци. Тоест тази земя не е била тяхна. Отнета е от Българите. Поради тази причина уважението към тях е точно толкова голямо, колкото към турците
  • 26 име

    8 1 Отговор
    в историята има много легенди. особено в елинската история.
  • 27 до ключаря

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "ключаря":

    много си настървен срещу гърците нещо.....да не си ял гръцката хурка че така злобно???
  • 28 Симо

    18 1 Отговор
    Нямало турко робство, нямало 300 спартанци, нямало геноцид над арменците... Имало обаче холокост...
  • 29 Смях

    25 0 Отговор
    Някой чел ли е "Сътворението" на Гор Видал?
    Както и да е... Яд ме е, че американците в действителност правят хубави филми, а не направиха нито един от нашата история, която е наситена с истински, реални подвизи, доказани и с чужди исторически хроники... Много бих се радвал да гледам филм за Тервел с бюджета на 300... 300 също е хубав филм. Просто ме е яд, че за нас няма нищо! Представете си големия град (Константинопол) обграден от араби и изведнъж се изсипват безброй стрели върху тях, а после конницата помита всичко... Е, гледали сме подобна сцена във Властелина на пръстените - Завръщането на краля, когато Теоден пристига с армията си... Само че нашият Тервел е съвсем реална личност...
  • 30 Скорпион

    3 4 Отговор
    Не е важно да ли е истина или лъжа важното е да бъде оплут,омаловажен подвига на едни истински и смели мъже живели преди 2500г.българи никога няма да се осъзнаете
  • 31 ключаря

    10 3 Отговор
    до 27 гост
    Аз я ям всеки ден - гръцката хурка и го знам.Но ти, гост, или имаш нещо гръцко в жилката си или ядеш гръцката хурка без да го знаеш.Запомни три народа от мене - еврейски, гръцки, цигански етнос.Дори да си грък - понеже знаеш добре български - нещо си попил от нас - стой далече от тези народи.В твоя полза е.С най-искрени чувсава - който и да си/ която и да си/.
  • 32 ключаря

    4 1 Отговор
    Скорпионе, казваш дори и да е лъжа -, че как, ако е лъжа/ ато е/ - какво да величая или да омаловажавам?300 срещу 2 500 000.Сещам се за руските мужици - старците/старейшините/ в селото слушат всякакви небивалици за подвизи на съселяни и винаги казвали - можно, можно, все бивает.Но когато един съселянин твърдял, че в цялото сел не се намерила отварачка за бутилка водка, те погалили брадите и признесли - ето невозможно!
  • 33 Реално

    1 1 Отговор
    Четете Стефан Гайд и Тракийските Хроники, ако ви стиска да не сте задръстени до края на дните си.
  • 34 1111111111

    12 0 Отговор
    ДА така е описано на всякъде, 300 спартанци и 4500 др. Персите не са били нито 2 милиона нито един а 200 хиляди. То едва ли е имало в цялата персийска империя и един милион мъже а какво остава армията му да е наброявала толкова. А и няма начин да изхранва такава огромна армия ежедневно в продължение на година и кусур. Поне толкова се бие с Гърците, защото след като убиват спартанците Персите нахлуват в гръцките територии и ги превземат като воюват цяла година и чак на края гърците година по-късно успяват да ги отбълснат при Платея. Милионна армия пи поглъщала огромни количества храна ежедневно а от къде толкова храна и то на вражеска територия.. не става с превземане на село със 100 овце, за никъде не стигат, нужни са ти десетки хиляди овце ежедневно. стотици тонове жито ежедневно, от къде ще го мъкнеш? А и едва ли по това време цялото население на земята е превишавало 4-5 милиона, половината от които жени.
  • 35 ключаря

    8 1 Отговор
    До 1....1
    Там е работата, че не е описано така навсякъде, както пишеш - "мисли, после говори" пише, че преди 6-7 години са го учили в университета, представи си, че персите са 1 000 000 милион.Самият Херодот пише, пише, че са 2 300 000, нещо повече - уточнява, че са 2 317 610 - ще кажеш, че ги е броил човек по човек - ама какво да го правиш - елин.Ако не изкара всичко елинско "мегало", не може да спи спокойно.
  • 36 гошко

    8 0 Отговор
    Автора преразказа филма и е вметнал 2-3 внушаващи истинност имена.
  • 37 Истината

    6 1 Отговор
    Ами да днешните гърци са измет която от муха прави слон..а че спартанците са били супер войници на фона на другите е така..а днешните гърци един голям ама голям процент са погърчени чужденци.албанци и едно 200 000 нови българи
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 митолог

    1 0 Отговор
    Тази история е измислена от гърците след мегали идеята 1821г. когато вел. сили освобождават гърция. т.е. всичко е митология.
Новини по държави: