9 Февруари, 2017 22:03 1 285 0

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ)

  • берлинале-
  • фестивал-
  • кино

Престижната награда "Златна мечка" и петте "Сребърна мечка" си оспорват 18 филма

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Международният филмов фестивал в Берлин беше открит с прожекция на филма "Джанго" - режисьорски дебют на французина Етиен Комар, съобщиха световните информационни агенции.
Филмът е за известния музикант Джанго Рейнхард, който е преследван от нацистите, защото е от циганско потекло. В главната роля е френският актьор Реда Катеб. Филмът е включен и в конкурсната програма.

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР

Престижната награда "Златна мечка" и петте награди "Сребърна мечка" си оспорват 18 филма. Сред тях преобладават европейски продукции - от Великобритания, Финландия, Франция, Португалия, Централна Европа, но са включени също филми от Китай, Бразилия, Япония, Чили. Сред претендентите за награди са нови филми на известни режисьори, като финландеца Аки Каурисмаки, американеца Орън Мувърман и британката Сали Потър.

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ)

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ)

Председател на журито на "Берлинале" е холандският режисьор Пол Верховен, заснел филмите "Робокоп", "Зов за завръщане" и "Първичен инстинкт".

В състава на журито на "Берлинале" влизат също режисьорът Ван Цюанан, продуцентът Дора Фурати, художникът Олафур Елиасон и актрисата Юлия Йенч.

На Берлинале ще е световната премиера на "Лоугън", третия филм за героя на Хю Джакман Върколака, на режисьора Джеймс Манголд. Извън конкурсната програма ще бъде представени също филмът "Последен портрет" на Стенли Тучи, "Акушерката" на Мартен Провост с Катрин Деньов, "Т2 Трейнспотинг" на Дани Бойл, "Къщата на вицекраля" на Гюриндер Чадха.

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ)

Италианската дизайнерка на костюми Милена Канонеро ще получи почетна награда "Златна мечка" за дългогодишен принос в развитието на киното. Специалната награда "Берлинале камера" ще бъде връчена на китайския продуцент Нансун Шъ, на австралийския актьор Джефри Ръш, както и на писателя и кинокритик от Египет Самир Фарид.

Филмов блясък от "Берлинале" (СНИМКИ)

По червения килим на "Берлинале" ще преминат мегазвездите Ричърд Гиър, Итън Хоук, Джефри Ръш, Пенелопе Крус, Хю Джакман, Робърт Патинсън, Катрин Деньов и други.

България ще участва на Берлинале с балканската копродукция "Реквием за г-жа Й" на сценариста и режисьор Боян Булетич (копродукция между Сърбия, България и Македония), която е селектирана в програмата "Панорама". Актрисата Анджела Недялкова е сред звездите на "Т2 Трейнспотинг". Кристо ще изнесе лекция в програма за обучение на млади таланти.

Много от филмите в програмата на "Берлинале" са на теми за мигрантите, правата на малцинствата, промените в климата, чувството за неуспех за водещи политически движения в света. Много засягат спорната позиция на президента Тръмп, който призова да не се допускат мюсюлмани в САЩ по време на предизборната си кампания, заяви, че промените в климата са измама, и се хвалеше, че е опипвал жени.

Журито ще връчи престижните награди "Златна мечка" и "Сребърна мечка" на бляскава церемония в холивудски стил на 18 февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА