Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 15:33 2 473 5

Двуцифрен ръст в цените на жилищата в Чехия

  • чехия-
  • жилища-
  • цени
Двуцифрен ръст в цените на жилищата в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

С 12% са поскъпнали жилищата в Чехия през 2016 г., сочат данните на Националния статистически институт на страната (CZSO). Сред основните причини за ръста са по-ниските лихви при ипотечното кредитиране, ръста в икономиката и повишаването на заплатите.

В Прага жилищата отчитат поскъпване от 7.73%, докато в останалата част на Чехия средното увеличение е 12.42%. По-високо поскъпване има при новостроящите се жилища – 5.39%. При имотите от вторичния пазар то е в рамките на 4.13%.

Още през първото полугодие на 2016 г. на чешкия имотен пазар се отчете високо търсене. То беше с 11% по-силно от това през първите шест месеца на 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Либен

    8 0 Отговор
    Чехите заслужават адмирации. Там няма риск - съдебната система работи перфектно. В бг-ъо не е добре. Много стрес и напрежение - трябва да с пазиш да се 'озърташ'. В Чехия хората са усмихнати и приветливи, а тук се опитват, но ситуацията не им позволява. Доста години трябва да минат за да се похвалим и ние с двуцифрен ръст :-)
  • 2 бай Гочо

    4 1 Отговор
    при нас и без да се хвалим се отчита двуцифрен ръст от около 15 20 процента в големите градове в последно време,така че очаквайте нов балон в най скоро време !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Ghost

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай Гочо":

    Бай Гочо, какво ти най-скоро време - балона е факт от месеци вече! Дано като се спука да издави всички мазни брокерчета, които го надуха!
  • 4 maldini

    3 0 Отговор
    А в Лихтенщайн и Андора как са?
  • 5 Чичо Гошо

    6 0 Отговор
    Тук поне се борят за двуцифрен ръст от купувача зависи дали ще мине номера. Статистиката която водя за определен квартал в София показва 22% скок от ноември в обявите за зарибявка. Вече даже научих снимките, за да не звъня за лудо :)