14 Февруари, 2017 06:16 11 185 17

Повишено търсене на земя

  • земя-
  • земеделие-
  • цена-
  • търсене
Повишено търсене на земя - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цената на земеделската земя расте за поредна година - макар и скромно, стойностите през 2016 г. се повишиха, като най-скъпи са нивите в районите на Силистра и Добрич. Там средната цена за декар се движи между 1200 и 1500 лв., съобщиха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), цитирани от в-к „Сега”. В тези региони е най-висока и средната рента - между 65 и 85 лв. за декар.

Малко по-ниски са цените в Северна България, макар че там също нивите се търгуват по-скъпо. В този район сделките са за между 500 и 1000 лв. за декар, а наемите са между 25 и 60 лв. за декар, показва още справката на БАСЗЗ.

В Южна България средната покупна цена е между 500 и 1000 лв., а средна рента е далеч по-малка - между 25 и 60 лв. за декар. Там, където има концентриране на повече от 1000 декара земеделски площи, цените са по-високи, отбелязват експертите. За 2015 г. например средната големина на земеделските парцели в Северна България е около осем декара, а тези в южната част на страната - около пет декара. "Тази раздробеност на обработваемите площи обаче създава проблеми при тяхното управление и обработване", коментира Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ. Той обясни, че е рано да се каже как ще се движи пазарът през тази година, защото активният период за покупка започва след април. "В момента земеделците приключват счетоводството и документите от предходната година и все още търсенето е замряло", коментира той. Все пак обаче Стайков допусна, че раздвижване на пазара ще има, като търсенето ще се повиши с 5-10%. Ще има и места със застой - слабо търсене се очаква при "по-слабите" землища като планинските и полупланинските райони на Странджа и Сакар.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИО ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА

    35 10 Отговор
    РОДНАТА ЗЕМЯ НЯМА ЦЕНА.АКО СОБСТВЕНИК ИСКА ДА ПРОДАВА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА Я ИЗКУПОВА А НЕ ЧУЖДЕНЦИ ПИШМАН ИНВЕСТИТОРИ.
  • 2 гост

    16 2 Отговор
    Щото държавата е доказан инвеститор нали

    Коментиран от #11

  • 3 XYQ

    3 1 Отговор
    PAALNI GLUPOSTI
  • 4 misli posle govori

    8 0 Отговор
    В мояРусенски район цените на рентите са между 50-65лв.
    Цената на рентата се формира, като цената на декар.
    Ряхово, Пиргово, Николово, района около Две могили може да се бори за горната граница.
    Най-високи ренти дават в Балчишко, около Генерал Тошево с цена от 120лв. рента, но и добивите са от порядъка например на житото, от порядъка на 800-850кг за декар.
    В моя край, говорим за нива от порядъка на 550кг/дк максимум в някои парцели, иначе около 450-80кг е в масовия случай добивът
  • 5 ГОСТ

    27 0 Отговор
    Тези цени от куде ги измислихте? в Добрич под 2000 няма никъде. Има и по 2500 и нагоре. като някой няма предства защо заблуждава хората незнам? Или стойм на някое бюро в Софиско и пишем каквото ни хрумне.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Гоуст

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Статистиката така им посочва на книжните плъх.ове!!!
  • 7 misli posle govori

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    За да Ви ги изкупят едрите земеделци на тези по-ниски цени.
    По-късно, те "комасират" Вашите земи и дори си разменят такива парцели самите фермери, основно "зърнарите".
    Държавата трябваше да наложи регулации, а не да допуска няколко такива едри феодали в нашата малка страна, да изкупуват земята на безценица, това промени структурата на българското земеделие.Почти няма млади хора да развиват, например зеленчукопроизводството и производството на плодове.А там, където то се случи, нашите политици, не успяха да договорят по-добри условия и субсидиране, което да ни конкурира с производители от Франция и Полша например.Искам да Ви кажа, че нашата земя има потенциал още да поскъпва, вижте един декар в Холандия е 4000 лева, например.Някъде към 2027г. нашите субсидии ще се приравнят с тези на останалите стари членки на ЕС..... това се казва то, Европа на две скорости, поне в сектор земеделие.
    Силата на нашите деди е идвала от тази свещена земя, само припомням и можеше да се случат хубави неща и тук, ако имахме политици, които да се борят докрай за нашите национални интереси, въпреки че като държава ние отдаваме доброволно националния си суверинитет, както останалите членки на ЕС.НО всяка една от тях има лобита в Брюксел и то силни лобита в защита на собствените си интереси и техните граждани
  • 8 Дядо поп

    18 1 Отговор
    Поръчкова статия,искат да внушат ниски цени да може
    латифундистите да изкупят всичко за жълти стотинки.
  • 9 вас

    16 0 Отговор
    Аз миналата година търсих да купя земя в Гърция и се оказа че никой не продава хубава земя така на декар,както го дават по статистиката по 2000 евро.Продава се земя на квадрат по 10-20евро покрай пътища и тн.Но земеделска земя плодородна за земеделие никой не продава на тези цени статистическите.Та малко ме съмнява в Холандия да има оферти за 2000 евро.В България в някой землища също не може да се купи земя защото там никой не продава земя.Ще дойде време и тук ще стане като в Гърция, никой няма да иска да си продава земята.
  • 10 ХА ХА ХА

    6 3 Отговор
    В Румъния цената на декар е 500-700евро който се интересува мога да дам телефон за връзка.
  • 11 ДЪРЖАВАТА СА КАДРИТЕ

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    АКО ИМА ЧЕСТНИ РЪКОВОДНИ КАДРИ ТИЯ ФИРМАДЖИИ С БЕНТЛИТАТА И ТИЯ ДЕТ ХРАНЯТ ПО ДЕСЕТ К..ВИ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА А ПЕНСИИТЕ ЩЯХА ДА СА ПО ДВА БОНА
  • 12 Лаврентий Берия

    8 0 Отговор
    Абе Богданова, от къде ги измисли тия цени в Толбухинско ?!
    Дай да купя няколко десетки декара по 1200-1300 лв./дка...
    Чувам за такива цени, но те са на места, където нито комбайн, нито трактор може да влезе, или пък са пълни с камъни, които искат разходи за почистване и извозване.

    Имам земеделски имоти под аренда около Тошево, Крушаре и Северци, до сега взимах по 80 лв., от тая година ще взимам по 100 лв. на декар.
  • 13 onq s konq

    4 1 Отговор
    Както по ТВ-то,така и тук инфото е силно неточно.Например това че средната цена в Сс и Добрич била 1200-1500лв/дка е силно подвеждаща,защото 1500лв е долната граница,като разбира се вс зависи от конкретната категория и големина на парцела.За сравнение миналата година се появиха едни 50дк в Тутраканско на цена 2000/дка,видяха ми се много парите,но още на другия ден обявата изчезна от нета.Чух че за миналата година около Балчик са давали по 118лв/дка,но там пък парцелите са по-малки в сравнение с малко по на изток.Лично аз съм на 90лв с договор и съм доволен -плаща се точно на определена дата и наведнъж,а не като на други места 50лв през есента,пък през март-някакво уравнение,което го решава управителния съвет на кооперацията колко да е.
  • 14 пет

    1 0 Отговор
    В някой селища на Х-ска област, за 50дка.общо ниви от 3 категория,може да се вземе рента до 1500лв.общо.Кой плаща рентата в случая,държавата със субсидийте или арендатора който сключва договор за 80 -100кгр.на декар, платени според изкупната цена.?

    Коментиран от #15

  • 15 misli posle govori

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "пет":

    Значи държавата дава 2лв./дк нац доплащане
    27лв./дк от ЕС.
    Почти 30лв. са по програма реално

    Иначе имате разходи от зависи годината какво се прави разходи за да отгледате примерно жито от порядъка на 95-105лв/дк.
    Другото е печалба за арендатора.Там се изваждат по една формула 60% от оборота и разходите на кооперацията/ фермера
    ...Грубо 1/3 амортизация и обновяване на машинния парк/ 1/3 за Вас и 1/3 печели и арендатора от вашите декари.
    Колкото е по-голям арендатора, толкова са му по-малки раходите
    Може на някой и 5лв. да му е пелбата от декар, може и 30, 40 да бъде зависи от доста фактори
  • 16 БАЙ ГАН4О

    5 2 Отговор
    Земя не се продава бе
  • 17 Ivan

    2 1 Отговор
    Elate v obshtina bobov dol da si kupite za po 200 300 lv dekar