20 Март, 2017 21:23 2 543 1

На Балканите все още има риск

  • балкани-
  • европа на две скорости-
  • йоханес хан
На Балканите все още има риск - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупция, етнически конфликти, нестабилни икономики: Западните Балкани все още имат да се борят с много проблеми. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предлага нещо, което би могло да помогне на региона.

Процесът на демократизация на Западните Балкани върви твърде тромаво, икономката се развива твърде бавно. Загриженост будят и зачестилите напрежения между отделните държави и различните етнически групи. През 2014 бе положено началото на т.нар. Берлински процес, с който в рамките на 5 години ЕС иска да демонстрира ангажимента си към страните извън съюза. На последната среща в рамките на Берлинския процес Вие предложихте идеята за изграждането на общ пазар на Западните Балкани. Дали това е правилният път?

Йоханес Хан: Да, това е. Целият Берлински процес следва идеята, на базата на която бе създаден ЕС. Създаването на ЕС допринесе за установяване на траен мир на континента. А единственият регион, където мирът все още не е установен напълно, са Балканите. С помощта на т.нар. Берлински конгрес конфликтите и спорните точки могат да бъдат преодолени. Страните от Западните Балкани могат да си сътрудничат в най-различни области: например при изграждането на автомагистрали и железопътни линии, които свързват страните. Така се засилва взаимната зависимост. Създаването на общ пазар проправя път към помиряване и същевременно към европейската интеграция.

Предложението се натъква обаче на отпор от страна на Черна гора и Косово.

Йоханес Хан: Ние трябва да приведем аргументи, с които да можем да убедим тези две страни преди следващата ни среща на върха, която ще се проведе в Триест. Дотогава всички трябва да са наясно какво означава общият пазар. Тогава и скептичните ще разберат, че създаването на такъв пазар е в техен интерес. Черна гора трябва да е наясно, че това в никакъв случай не би попречило на присъединяването ѝ към ЕС. Точно обратното. Черна гора дори би имала най-много ползи от общия пазар.

Какво означава за Западните Балкани "Европа на различните скорости"?

Йоханес Хан: Лично аз съм против Европа на две или повече скорости. Ако този модел се наложи, впоследствие ще е трудно да се премахне. Ето защо аз съм по-скоро за това да положим усилия, за да помогнем на тези, които изостават. Освен това вече ни е позната формата на интензивното сътрудничество и тъкмо нея бихме могли да използваме в някои случаи.

Икономическото сътрудничество е един аспект. Само че ЕС е и ценностна общност. В това отношение на Западните Балкани все още са налице значителни недостатъци. Критики се отправят особено към управляващите политици.

Йоханес Хан: Вярно е, че в редица страни има политици, които управляват вече от много години. Вярно е също така, че по различни причини те трудно променят стила и методите си. Доколкото знам, всички те искат да продължат да управляват. Но те вече разбраха следното: ако искат да бъдат преизбрани, ще трябва да се променят. Разбират, че за да получат гласовете на хората, трябва да направят нещо, за да се промени ситуацията. А ситуацията е такава, че тъкмо младите, отворени хора напускат страните си. Сред тях безработицата е най-висока и те са отчаяни. Моята теза, приложима не само на Балканите, а и в Източна Европа и южните ни съседки, е следната: че икономическата привлекателност може да се засили само ако се повиши правната сигурност.

Възможни ли са промени без смяна на елитите?

Йоханес Хан: Напоследък разговарях с много млади хора от балканските страни и им казах, че трябва да се ангажират политически. Защото ако те не се ангажират, други ще го сторят. Убеден съм, че тъкмо при младите има някакъв пробив. И много от тях започват да разбират, че не си струва да се ангажират в традиционните структури. Затова търсят нови пътища. Точно на това разчитаме ние и точно това заслужава и подкрепата ни.

В много от страните се забелязва нарастване на руското и на турското влияние, а привлекателността на ЕС намалява.

Йоханес Хан: В Сърбия одобрението за ЕС е 52 на сто, в други страни - 75 на сто, а в Албания - 90%. Проблемът е в това, че ЕС поставя условия. А поставянето на условия и изискването за провеждане на реформи създава и някои неудобства. Ето защо са важни инициативите за общ пазар и за удвояване на бюджета за програмата за студентски стипендии "Еразъм".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    12 4 Отговор
    Преди сто години немците са пращал пияни аристократи за князе и царе сега пращат еврокомисари.. По модерно.. Ама пак немско