Last news in Fakti

9 Април, 2017 19:37 10 692 64

Кой живееше добре в НРБ?

  • българия-
  • социализъм-
  • нрб-
  • тодор живков-
  • бкп
Кой живееше добре в НРБ? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десетки хиляди левове за дрехи, нови вили и автомобили, прислуги: висшата номенклатура на комунистическия режим се е радвала на безброй привилегии. Николай Цеков припомня ключови факти от битието на "правоимащите".

Едно от първите достъпни за широката публика автентични свидетелства за сладкия живот на комунистическата номенклатура по времето на Тодор Живков са мемоарите "По коридорите на властта" на Георги Милушев. В продължение на три години той е бил началник на Пето управление на ДС (1986-1989), известно повече като Управление за безопасност и охрана (УБО). Впрочем, както разказва генералът от ДС, кръгът от задачите, които трябва да изпълнява многохилядният персонал на УБО, е разширен още през 1956 - годината, в която Тодор Живков оглавява БКП. Тогава от служба за осигуряване на личната безопасност на висши партийни и правителствени членове УБО се превръща във военно-чиновнически архипелаг с многобройни служби за всестранно жилищно, транспортно, стоково, ресторантско и прочие обслужване на членовете на висшата партийна и управленска каста в НРБ и, разбира се, и на техните семейства.

60 000 лева за храна?

Всъщност, началото на тайната система с огромните привилегии е положено още през 1951 година. Още тогава на членовете и кандидат-членовете на Политбюро е било позволено да ползват всяко тримесечие текстилни стоки за 60 хиляди лева, както и хранителни продукти за същата сума. За сравнение: в началото на 1950-те средната месечна заплата в НРБ е 540 лева.

В своята книга Георги Милушев описва как през 1958 петима висши апаратчици начело с Тодор Живков дават зелена светлина пред използването на т.нар. безотчетни фондове от бюджета на ЦК на БКП. От тях първият секретар на БКП годишно вече можел да прибира без обяснения 20 хиляди лева. Зад грифа "Строго секретно" в ДС започва да кипи трескава дейност за "развитие и обогатяване на управляващите и всесилните", както пише Милушев.

С решения на ЦК на БКП се регламентират една след друга все нови и нови привилегии – за предоставянето на жилища и вили, за командировки зад граница, за покупки на западни коли и за персонално изхранване на висшата номенклатура. Обслужването ѝ е поето от две бази за специално снабдяване. Базата на столичния "Панорамен път" е достъпна за елитния отбор "А" - обкръжението на Живков и шефовете на ключови институции. Базата в софийския хотел "Рила" пък поема отбор "Б" - членовете на Политбюро и вождовете на БЗНС. Георги Милушев си спомня: "В УБО вече трайно съществуваха службата за "домоуправление" (на жилищата, вилите и 42-те резиденции на правоимащите – б.а.), за перални, стопанско-производствени обекти, дърводелска работилница, гараж, (служба) за охрана и поддържане на ловните стопанства [на ЦК], звено за строителство, ремонт и поддръжка (…) УБО се превърна в държава в държавата." С бюджета на управлението се финансират, впрочем, и пътуванията на Владимир Живков до Япония, Филипините, Индия, Сингапур, Малайзия и Тайланд, подбират се апартаменти за родата на Живков, ремонтират се личните коли на членовете на Политбюро и им се купуват нови возила направо от щандовете на Пловдивския панаир. Годишно се раздават десетки хиляди левове на калпак за "изхранване" и за "протокол". Три от най-горните етажи на номенклатурата са обгрижвани и с екстрата "безплатна прислуга". Някои от новите членове на ЦК на БКП са смаяни от чантите с огромните суми, които разните служби на УБО започват да им носят веднага след заемане на поста, свидетелства Георги Милушев.

Безграничната алчност на "правоимащите"

Повествованието в книгата "По коридорите на властта" е изпълнено с примери за безгранична, а в редица случаи и нагла алчност за нови безплатни придобивки от страна на партизаните на БКП и техните близки. "Хората от народа" въобще не си поплюват, когато по някакъв начин се почувстват "ощетени" от липсата на някоя от полагащите или неполагащите им се екстри. "Една от големите ми грижи бе как да се въведе някакъв ред във валутата, която теглеха от УБО Владимир и Евгения (Живкови) и (внукът на Живков) Тодор Славков. (...) Понякога даже не си правеха труда да ходят при валутния касиер. Позвъняваше някоя от управителките на вилите им и казваше: "На Тошко да се донесат толкова и толкова долара." Генерали и полковници изпълняваха заповеди на камериерките. А децата харчеха нашироко. Почти всичко се купуваше с валута. Подменяха обзавеждане. Вещите бързо им омръзваха. Между 1985 и 1989 Евгения Живкова бе направила покупки в магазина в (хотел) "Рила" за около 70 хиляди лева, значителна част от които с валута. Претенциите на Владимир и Евгения (Живкови) към завършените им вили нямаха край (…) Тодор Славков беше едва 15 годишен, но искаше значителни суми (100-150 долара) без да пита дядо си. "Виж там" – беше цялата резолюция на Тодор Живков. "Виж там" означаваше децата да вършат каквото им е угодно", пише Георги Милушев.

Правилото, че рибата се вмирисва откъм главата, важи за почти всички "правоимащи". Милушев посочва, че много дори от формално неовластените с "правата" на най-висшата номенклатура апаратчици правят каквото си искат. Величия на соца като Любомир Левчев, Георги Джагаров, Стоян Стоименов, Пантелей Зарев, Ярослав Радев, Димитър Методиев, Георги Божинов и други ползват луксозни държавни вили срещу наем от 12 лева месечно, а само отоплението, токът и телефонът във всяка от придобивките струва на данъкоплатците 600-700 лева месечно. Но някои от тях, като Георги Джагаров, отказват да плащат дори смешните сметки за наем с мотива "Имам право!", се казва още в книгата на Георги Милушев.

УБО – оркестър за сватби и погребения

По време на едно от посещенията на Фидел Кастро в България предшественикът на Милушев на поста началник на УБО - ген. Илия Кашев, се разплаква от злоба, защото кубинската делегация е поискала да ѝ се доставят "леки жени", твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел (!) на УБО Димитър Георгиев. ЦК на БКП е съпричастна не само към веселбите, но и към тъжните мигове в братските партии и терористични движения. През 1986 чрез бюджета на УБО ЦК на БКП отпуска 25 хиляди лева за закупуване на колбаси, вино и шампанско за погребението на вожда на Мозамбик Самора Машел. Но това е минималната щета, която велможите на Партията нанасят на събирания с труда на редовите български "труженици" държавен бюджет. Само в Мозамбик до края на 1989 управниците на НРБ вече са успели да закопаят като "перспективни инвестиции" 72 млн. долара, взети назаем от западни банки, както ставя ясно от изследването за външния дълг при комунизма на историка Мартин Иванов.

Георги Милушев, "По коридорите на властта", издателска къща "INTRA book", 1991 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТАЛИН

    64 42 Отговор
    Е И СЕГА ВСИЧКИ КОИТО СА НА ВЛАСТ ЖИВКОВ ГИ БЕШЕ ВКАРАЛ В ЗАТВОРИ И ЛАГЕРИ ЕВАЛА НА ЖИВКОВ ЩЕ ИМА ДА ГО ТЪРСИТЕ МИЗЕРНИЦИ СЛУГИ НА БОРИСОВ НЯМА ДА РЕВЕТЕ ЧЕ НЯМАТЕ ПАРИ ВИЕ СИ ГИ ИЗБИРАТЕ ЗАТОВА ЩЕ МИЗЕРСТВАТЕ
  • 2 Иван

    76 27 Отговор
    Като чета и като съпоставя със сегашното положение, разлика при управляващите няма. Само дето народът е много по-зле.
  • 3 БКП

    79 34 Отговор
    Да припомним някои цени от времето на „тоталитаризма“: Парното струваше за 60 кв. жилище 18 лева, сега е между 100 и 180 лв. Здравните услуги не струваха абсолютно нищо, така че няма как да се преценят в „пъти“. На лекар и на зъболекар, както и в болница, ходехме без да плащаме абсолютно нищо. Хлябът беше по килограм и цената му беше 18, 20, 26, 32 стотинки, в зависимост от различните видове. Сиренето беше 1.80 кравето и 2.40 лева овчето.

    САЛАМИТЕ БЯХА С ТВЪРДИ ЦЕНИ, КАКТО И ХЛЯБЪТ И СИРЕНЕТО, БЯХА АБСОЛЮТНО ИСТИНСКИ И ВАРИРАХА ОТ 2 ДО 4 ЛЕВА. ОКОЛО 3 ЛЕВА БЕШЕ КИЛОГРАМ СУДЖУК — ПОДКОВА.
    Кучешката радост беше стотинки, но беше от месо. Бирата — 32 стотинки, швепсът — 15 стотинки, лимонадата — 5 стотинки, чистата сода — 1 стотинка.Цигарите — 55 стотинки стюардеса и 60 стотинки БТ. После стана 90 стотинки и беше страшно… Билетче за градския транспорт — 6 стотинки.
    Помня и време, когато в трамвая беше 3 стотинки.
    Костюм струваше около 100 лева, обувки около 30 лева.
    Ризи — от 12 до 18 лева — хубави. Почивка — най малко 2 седмици — с пари, които в значителна част после се връщаха на почиващите от профсъюзите — разкош! О, минало незабравимо…!!!

    Коментиран от #13

  • 4 ГОСТ 1

    28 39 Отговор
    ДОБРЕ, ЧЕ ТЕЗИ МРАЧНИ ВРЕМЕНА ОТМИНАХА И СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ ИНТЕЛИГЕНТНИ, ЧЕСТНИ И ОБРАЗОВАНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, КОИТО ДЕНОНОЩНО РАБОТЯТ ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 5 ддд

    9 5 Отговор
    на фона на живота сега
    маи всички
  • 6 некойси

    36 10 Отговор
    Дежавю, само че сега живеем с огризки, много по-големия избор на стоки и услуги пак остава недостъпен за тези извън партията.
  • 7 Гост

    43 20 Отговор
    Всички живяхме добре тогава,а сега Запада ни осмука държавата до сушка.

    Коментиран от #9

  • 8 Казано е подолъ

    46 4 Отговор
    Трябва да се доваби и следното. Миналата година статистиката написа, че брутния продукт е по-висок от този преди 1989. Т.е. сега изкарваме доста над тогава. Но живеем много по-зле. Улиците са осеяни с дупки, а тогава не беше така. Тогава се чистеха и миеха улуците най-редовно. Сега по един път годишно и преди избори. Политическата клика сега е много по-кръвожадна от преди 89-та. Нищо по-добро не е станало. Просто бившите управляващи са овладели демокрацията до такава степен, че не допускат хора от вън и си ограбват хората като никога досега. Може да му викате и мафия. Така че ДС или партията си изпълниха плана: да овладеята икономиката и политиката и да не допускат никой да си подаде носа нагоре. Недоволните бяха принудени да избягат и това реши проблема със съпротивата.
  • 9 Не е запада

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Нашата си партийна система е тази, която ни изсмуква до шушка. Много е лесно да обвиним някой външен, но не обяснява мафията в България.

    Коментиран от #53

  • 10 Архивар

    6 21 Отговор
    Добре е да се проверява информацията, преди да ди пишат ПЪЛНИ глупости.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 по добре

    38 9 Отговор
    По-добре двайсетина перманентни пиявици, които са доживот и го знаят, отколкото 240 кръвопийци гладни, които се сменят на 4 годинии лапат като запоследно. По-добре Живково.
  • 13 долу БКП

    27 32 Отговор

    До коментар #3 от "БКП":

    Само дето не каза , че при тези цени заплатите бяха около 120-130лв. масовите , че по селата нямаха пенсии или пренебрежимо малки , че за тези колбаси , сирена и бири трябваше да се редиш с часове на опашки , че за всичко трябваха връзки , че "безплатния зъболекар" въртеше пломбите с чъкрък и без упойка , че "евтината почивка " на море беше в бунгала без санитарен възел и душегубки , за свобода и пътуване в чужбина няма дори смисъл да говорим !
  • 14 Било

    15 29 Отговор
    Само като чета коментарите на БКП ми става лошо .Чудя се да ли и интернета щтеше да бъде левче или две.Това си беше много лошо време и който го помни знае за какво става дума
  • 15 Киро

    22 23 Отговор
    Значи Запада осмукал България, а не бившите комунисти и техните синчета, станали "демократи" след 89-та, а??

    То бива да имаш вакуум между ушите, ама на падащите се по соца е сериозен!

    Скотове, блянуващи по мизерията на соца и радващи се на парче салам Камчия, за което да седели 4 часа на опашка и чакащи все някой да им дава и да ги храни!

    При който и да било строй такива, като вас, все ще са мижитурки!

    Коментиран от #17, #22

  • 16 стоян георгиев

    15 4 Отговор
    оставаме черната дупка в европа и в другите соц страни ги е имало тези простотии,но днес са далеч пред нас в политическите си порядки.както казва един не много умен ,но познаващ и ползващ системата наш политик -лош материял!
  • 17 кроко

    26 6 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Киро, принципно си прав че нашите комуняги са преките извършители, обаче в началото на 90-те селското стопанство се разби именно по западни инструкции. Ако запада ни мислеше хубавото, нямаше да ни дава акъл да си ликвидираме ТКЗС-тата, а как да ги запазим. Хубаво или лошо, то е било част от нещо общо и е можело всеки селянин да си получава дивиденти като в АД на базата на това, което е дал за да се създаде ТКЗС-то. А тези, които искат да пробват да развиват самостоятелно земеделие, да им се даде възможност и то реална, вкл. с техника, вместо да се връща земята в реални граници, което беше живата глупост пак по инструкции от запада. Това беше т.нар. реформа , земята в реал и граници. Вярно е че пак ние сме си виновни, но не е без любезното съдействия от запада.

    Коментиран от #44

  • 18 Скорпион29

    35 12 Отговор
    Заплатата в хладилния завод А.Иванов на конвейера е била 360 лв.на шофьор в гр.транспорт 440 лв.и за стаж това и онова 600лв. на миньор 900лв. Парното до дупка за 3 стаен 20 лв.безплатно здравеопазване безплатно образование България 9000 000 милиона население, армия 130 000.Е нямаше банани и стари европейски коли ама пенсионерите не бъркаха по боклука и не умираха от студ.Нямаше и дънки но нямаше наркомани и момичета които си продаваха тялото за пари.Не ходехме по чужбина като втора ръка хора ама имахме ДОСТОЙНСТВО
  • 19 Киро

    14 29 Отговор
    Заплатата на инженер през първите години след дипломирането е била 130 лева, кой си тръгнал да лъжеш с 900 лева, бе?!
    А кило луканка 16 лева през последните години на соца!

    А сега да си прав и здрав и да гладуваш е единствено признак на мързел или чутовна некадърност!
  • 20 Било

    11 21 Отговор
    Аз съм израснал при баба и дядо 80те гонини.Пенсии 120лв хората се чудеха как да ме облечат тежко си беше а баба ми работеше за 1.5лв на ден и тава е самата истина да не погазваме душите им.А бабето беше на 70

    Коментиран от #24

  • 21 Киро

    11 24 Отговор
    Кроко, от никакъв Запад не са дошли инструкциите за "разбиването на икономиката" , това са глупости.

    Първо, повечето предприятия си бяха построени на соц принцип, работейки без печалба и не можейки да предложат качество и продукти, които да ги държат живи при пазарна икономика и затова си умряха и фалираха сами.
    Читавите предприятия ги преразпределиха между соц върхушката, я виж къде отидоха те, дали не са при руснаци или близки до руснаци-кагебейци "бизнесмени"!

    Коментиран от #30, #35

  • 22 кроко

    19 5 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    А нещата не опират просто до едно земеделие. След него са заводите за преработка, които добавят стойност към земеделската продукция, а не като сега да изнасяме само суровини, които други преработват. Те пък са свързани с фирмите, които произвеждат машини за хранително-вкусовата промишленост; тя винаги е на ниво, разработват се и се ползват най-нови технологии, и в леката промишленост още тогава са с електроника и автоматизация. Самото селско стопанство пък се подпомага от други фирми, които му осигуряват част от земеделския инвентар и някои машини и т.н. Нещата са взаимосвързани и като унищожиш основата - организираното земеделие, се унищожават или поставят в много трудна ситуация още няколко отрасъла. Всичко това не просто измества България от някои пазари, а убива развитието, постигнато до тогава, обрича на крах цели отрасли и хората, работещи в тях на мизерия и беднотия, която се шири сега. А това е начина да ги контролираш - масово да са бедни и прости. И както виждаш, запада иска тук да има удобни управляващи и не го интересува какво правят те и как живее народа. Така че тази схема е подадена от вън и нашите са само изпълнители, носят вина, но изпълняват чужди нареждания.
  • 23 Скорпион29

    21 3 Отговор
    Абе Кирчо роден съм 75г. И с тия приказки лъжи децата си не мен ...Ко миньорите в Бобов дол взимаха 900лв. По времето на соца на тия с ръчичките в джобовете не взимаха пари айде пали новия Опел от 1993 г.
  • 24 стоян георгиев

    8 13 Отговор

    До коментар #20 от "Било":

    да и заради това баба ти и дядо ти да вземали ,сега ти нямаш .дано си го разбрал.парата на следващите поколения я затриха в онези хубави години от 1975- 1985.когато доиде твоето време наследи държава с огромни дългове и недоимък.лошото е че вместо да разбереш от къде е дошъл проблема продължаваш да си я сакаш 85 година,когато никои не бачкаше ,а всеки можеше да си открадне от държавното .статията обяснява и защо се е прецакала работата ама на теб не ти пука .та истината е проста като боб ,комунистите създадоха държава чиято политика и икономика бяха неадекватни с времето си и заради това се разпаднаха и колкото и да искате да се върне онова време няма как да се получи работата,а ако стане съм сигурен че горчиво ще съжалявате за това което сте си пожелали!
  • 25 Киро

    11 22 Отговор
    Скорпионче гладкомозъчесто, осъзнаваш ли, че това е още един признак на слабоумието на соца - миньор, копаещ въглища, да взима 7 ПЪТИ по-висока заплата от инженер??!

    Коментиран от #33

  • 26 гостът

    32 6 Отговор
    Заглавието на статията трябва да бъде Всички живееха добре в НРБ.
  • 27 Скорпион29

    24 3 Отговор
    Принципа на соца който не работи няма да яде

    Коментиран от #31

  • 28 Скорпион29

    25 7 Отговор
    Миньора копае въглища за да ти е топло на 500 метра под земята а инженерите по цял ден си бъркат в носа
  • 29 до скорпион и другите червени

    11 22 Отговор
    Е България освен ,че заплатите бяха ниски,сравнени даже с другите соц. страни, но и нямаше какво да купиш.България беше един голям затвор.Ако искаш да отидеш в Петрич, ти трябваше открит лист, но не взеки го получаваше.Същото беше и за съборите на границата с Югославия (Сърбия) открит лист.В корекомите периодично правеха хайки за незаконна валута, а то законната беше малко.Хората хвърляха долари и марки на пода само да не ги намерят в тях.Голяма хубост беше.За комунистическите носталгици еднопосочен билет за Сеул и лек полет за комунизма.
  • 30 кроко

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Киро":

    Това е много обширна тема, но като цяло мисля че преминаването от един в друг икономически ред не се е извършило както трябва, а после и раздържавяването. Няма как всички управители да имат опита да си търсят работа в новите условия, че дори и на вън да си търсят. Това са го можели само тези, които са били по външнотърговските фирми, някои от тях и сега се занимават със същата дейност като тогава, и не всички са крали и разсипвали. Алчните и некадърните крадяха и разпарчетосваха за да дават под наем или продават на безценица. Няма и как да си внесем голям брой мениджъри с опит, които да работят за тези фирми и те да носят печалба под формата на данъци за държавата. Виж например онзи завод за тръби за газ, за който писаха скоро: имат патенти, машини, кадри, опит, успехи, но не само на управителите, а и на държавата-собственик не и пука за производството и не се мъчинда го запази. Затова идва раздържавяването, което пак е правено от корумпирани некадърници и в много случаи умишлено не се защитава интереса нито на работещите, нито на отрасъла, нито на свързаните фирми. Турция е една от държавите, които спечелиха много от разбиването на българската промишленост и земеделие, много обучени турци отидоха там, а и много машини изнесоха за без пари. И не мисля че това е случайно, а стана с помощта на новия ни американски брат, които отпреди това е партньор на Турция и в началото на демокрацията именно те гледаха да ни „сдобрят”.
  • 31 стоян георгиев

    7 17 Отговор

    До коментар #27 от "Скорпион29":

    принципа на комунизма,на на соца е че никои не работи ,но всички искат да ядат .през комунизма никои не работеше ни миниора ни инжинера .мързела прецака българина тотално и ни е основната болест и сега.за 45 години потентния и работлив селянин бе превърнат в мързелив и импотентен номенклатурчик.лесно може да си направиш сметката като сравниш баба си и дядо си родени след 1910 с родителите си.може да сравниш колко деца са имали какво е било отношението им към труда,пиенето и семеиството и броя на децата им,после да го направиш с родителите си ,а накрая с теб.регреса ще ти покаже кво ти е донесъл соца.а тва за труда дето си го писал е пълна лъжа!

    Коментиран от #36

  • 32 пълна глупост!

    5 8 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: За сравнение: в началото на 1950-те средната месечна заплата в НРБ е 540 лева." -пълна глупост!
  • 33 от глупав, по-глупав

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Киро":

    Я провери каква е разликата в заплащането на един водопроводчик в Мелбърн и един "инженер", не това не го е измислил "соц-а". А ти си наистина от глупав, по-глупав.
  • 34 до кроко

    11 8 Отговор
    Еи, ако не бяха направили ТКЗС, нямаше да го развалят.В тях освен бабички и бригадири(ученици,студенти и войници)друг на полето да прибира домати, чушки и т.н.нямаше. Хората като им взеха земята работеха в многобройните фабрики и заводи . В другите соц. страни земята и малките магазини не са национализорани.А в България колко народ са пребили и убили да им вземат земята явно идея си нямаш. Хората правят кооперативи имало е и в Царство България но доброволно.
  • 35 кроко

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Киро":

    Мисълта ми е че за някои неща си бяхме насочени директно от вън, но повечето, както и нежеланието да се направи нещо смислено, са дела на нашите тъпи и алчни комунисти и шефчета от комунизма. Явно така е трябвало да бъде и в дългосрочен план мисля че всичко станало е за добро, но лошото е че се извърши по най-пагубния начин и не знам колко време ще е нужно да се оправи. Не съм привърженик че всички трябва да сме равни, но всички трябва да имаме равен старт и да се борим при равни условия за да надделеят най-добрите идеи. Вместо това, у нас се унищожи дори основата, която беше направена през комунизма и сега всичко е за пари. А като нямаш пари, как децата ти ще имат равен старт в сегашната образователна система, или още по-страшно, в сегашното здравеопазване?

    Между другото, това което се опитва да инициира президента като дискусия за промени в изборния кодекс, е хубаво и смятам че трябва вместо да се плюем, всички да вземем отношение. Дори да са нужни промени в конституцията, ако се вкара образователен ценз или тест за интелигентност, така ще се ограничи не само турското влияние, а всяко влияние, щото като се отреже купения вот, на политиците ще им се наложи реално да бачкат. Това е начин да се повлияе на работата на парламента, а и начин да се премахнат пречките пред мажоритарния вот, щото те мисля че идват именно от купените гласове.
  • 36 кроко

    24 3 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Айде спри се малко с глупостите! Никой не бил работил, всичко било неефективно.... тогава от къде дойде това развитие в образованието и здравеопазването, от къде дойдоха тези сгради, машини, градове, пътища, увеличено население и т.н. в онази затворена икономическа общност? По твои приказки, никъде в комунистическия свят никой не е работил и не е изкарвал пари, всички са били мързеливи и некадърни! Тогава всичкото това технологично и материално развитие от извънземните ли дойде, бе тролчик лъжлив? Имало е недостатъци, ама стига си дрънак лъжи и поне признай за положителните страни, няма да ти спрат премията от Козяк 16!

    Тоя нихилизъм в стил „всичко започва от нас” и „след нас и потоп” хич не го разбирам. Помисли как да надградиш нещо, не как да опюеш или разрушиш нещо.

    Коментиран от #37

  • 37 стоян георгиев

    5 20 Отговор

    До коментар #36 от "кроко":

    кво развитие в образованието и здравеопазването?кво можеше един български вишист?що няма и е нямал реализация след калотина или кулата?същото е и със здравеопазването.подобна бе работата с жилища,коли дрехи и т.н.лафа като знам къв съм инжинер и не ми се ходи на лекар сигурно си го чувал!истината е че държавата даде огромни средства за въпросните деиности ,но тези средства бяха на заем от следващото поколение и сега ти ги плащаш ,а за теб няма.неприятно ,но факт.само че онези дето ги профукаха вместо да ти кажат че са го сторили ти припомнят колко е било хубаво като са ги харчили:)!технологично и материално развитие-ха,ха,ха...хо,хо ,хо.кое е тва развитие-дънките панака или маратонките ромика или панелките,трабанта и въздуха на русе с мирис на хлор!!!имаше една песен на васко кръпката по темата :)!нека леко ти припомня ,кво толкова си имал тогава .на 6-7 семеиства по една развита технологично кола ,вземаща софия бургаз за два дни с лек ремонт в чирпан.дрехи ,панталон с ръб два броя от кварталния шивач,евтин анцунг един брои носен 15 години като чисто нов,обувки плетени от гърция много модерни купени с долари от някои далавераджия,панелка или къща на село с мукавена дограма ,варова замазка и мебели от наи-евтиния възможен материал с един и съш дизаин за всички в селото или квартала,грамофон и веф.в късните години телевизор електрон или софия 85 ако си връзкар велико търново,кремвиши рядко,луканка на празници,основно домашно и хляб и мляко до обед.ако сега

    Коментиран от #43

  • 38 стоян георгиев

    6 13 Отговор
    ако сега те вкарат в онзи сюжет съм сигурен че ще изкопаш с 2000 към първата граница ,но тогава границата я пазиха предвидливо от мераклии и на стреснатите воиничета им се обясняваше как трябва да стрелят по бягащите от българия диверсанти.та тва от козяк като леко разяснение.

    Коментиран от #40

  • 39 Скорпион29

    18 5 Отговор
    Никой не отрича че социализма има свои голями миноси а ма на фона на тая ,,демокрация" дето народа мре от мизерия и с всеки изминал ден вървим към червената книга някакви крадливи селянчета да ми се показват по телевизията всяка вечер и да ми разправят колко е добре наркоманки на 12 години работещи дето мизеруват да е.....а и пропадналия капитализъм.
  • 40 камбур

    15 3 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    много си зле...ама много, мозъка ти е промит ли, чел си само по книгите какво е било. Не те знам на колко години си..не са много като ти чета коментарите, затова ще ти припомня някои неща. Наука, спорт, селско стопанство - държавна политика (кажи ми сега каква е държавната политика, че не мога да се сетя). Безработица клоняща към нулата. Овладяна престъпност. И най-доброто нещо - възродителния процес, жалко че не се докара докрай - ясно е, че сме следващата Македония - ще ни асимират отвътре. Не съм можел да пътувам в чужбина - сега като може половината народ се изнесе, другата половина не може да си го позволи. Да не говорим, че всеки можеше да се сдобие с жилище, за здравеопазването няма какво да говорим и остави ги тея митове за инженера и за лекаря - приказвай ги на пъпчиви тинейджъри - образованието ни беше на световно ниво - не случайно когато стана възможно, всички "некадърни" според теб се реализираха на запад. Ако си мислиш, че и сега държавния апарат не живее по начина описан в книгата на Георги Милушев, значи си по-заблуден отколкото съм си мислел. Не ме разбирай погрешно - не ми липсва онова време, беше пълно с абсурди, но да плюеш всичко и да говориш пълни глупости не е коректно.

    Коментиран от #50

  • 41 Бай ви Курти

    21 2 Отговор
    Всички живееха добре в НРБ, а тия отгоре - най-добре. А сега тия отгоре пак са си най-добре, но народът е зле, това е разликата.
  • 42 ТРОШАЧА

    16 2 Отговор
    Тато беше злато в сравнение със сегашните лешпери които по принцип би трябвало да бъдат осъдени за геноцид присвояване на суми и средства в особено големи размери злоупотреба с власт и служебно положение ползване на наркотични вещества и проститутки ! Тато добре се справяше с такива ! Във вестника се публикуваше съвсем малък абзац който гласеше следното : ЛИЦЕТО ( трите имена се цитират) ОСЪДЕНО НА ЕДИ КОЯ СИ ДАТА ПОРАДИ ЕДИ КАКВО СИ ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА СМЪРТ ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛ . ПРИСЪДАТА ИЗПЪЛНЕНА . - и толкова ... кратко ясно и просто ... !

    Коментиран от #48

  • 43 кроко

    12 3 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Стояне, ти си един оганичен лъжлив трол, който дори не съобразява че си противоречи в собствените лъжи. Нямало развито здравеопазване - тогава защо бългаски мед. лица работеха в чужбина още през комунизма. Защо през демокрацията същите отиват на запад да работят и са търсени, като те са продукт на същата образователна и здравеопазваща система?

    Израза "като знам какъв инженер съм, как да отида на доктор" се роди през демокрацията.

    А нещата, които изборяваш че сме правели тогава и считаш за нищо, сега дори не ги правим. Т.е. имало е развитие, но то се унищожи от демокрцията. Да не говоря че на запад не са били по-богати или по-развити в материално отношение.

    А сега дори не си пазим границата и хората напускат страната заради глямото "развитие" през демокрацията.

    Коментиран от #52

  • 44 AAAAAAAAA

    4 12 Отговор

    До коментар #17 от "кроко":

    земята тебе чака, отивай да копаеш като много си замилял за ткзс,
    селското стопанство са го унищожили комунистите като са откраднали земята на селяните, а сега им е мъчно че няма откъде да се краде

    Коментиран от #45

  • 45 БББББББ

    11 3 Отговор

    До коментар #44 от "AAAAAAAAA":

    "селското стопанство са го унищожили комунистите като са откраднали земята на селяните" ... трябва много да си необразован, промит мозък и прост, за да напишеш и вярваш в това изречение. Ти се справяш мнооого добре. БРАВО! Предполагам, същото твърдиш и за горите, нали?
    Вероятно затова, след като са откраднали земята от "селяните" всичко е потънало в разруха, упадък, разсипия и т.н. от 44 та чаааак до 89, нали? .... когато дойде демокрацията и наследниците на добрите селяни си върнаха обратно откраднатите земи, но не за да ги работят, а да ги продадат за смешни пари, паднали наготово или отдадат под аренда и да си живеят спокойно, като не работещи.
    "сега им е мъчно че няма откъде да се краде "?! На кого да му е мъчно? Че те тези, които цитираш са точно сегашните реални собственици на земята?
    Ама вярно си много умен! Благодарен съм на възможността да се докосна до мъдрите ти мисли. ;)
  • 46 пеев

    8 10 Отговор
    докато има комунисти българия няма да се оправи.
  • 47 Шляхтиц

    6 2 Отговор
    На писанията и думите на бивши ченгета не вярвам. Всички уродливи ченгета и
    Доносници след промените станаха демократи, патриоти, дисиденти и какви ли не, само и само да извлекат ползи и пари от близостта си с бившите комунистически величия. Никак не уважавам, бог да го прости, писателя Георги Марков. До като е в България написва стойностни произведения и е на една маса и на лов с Тодор Живков. След като имигрира само плюе върху онова, от което до вчера е живял. Власт имащите ползваха много привилегии, но много привилегии имаха и обикновените хора, безплатна медицинска помощ, безплатно МНОГО ДОБРО, ПЕРФЕКТНО ОБРАЗОВАНИЕ, работа и санаториуми за всички. Този автор е написал книгата си само да се облагодетелства от демокрацията. При комунизма е слугувал и се е кланял на величията, върху които сега плюе. Тогава се е ползвал от привилегиите, сега ще получи хонорар за написаното против комунистите. Тогавашните комунисти бяха патриоти. Днешните социалисти са предатели, продажници и измамници.
  • 48 факт

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "ТРОШАЧА":

    Демокрацията ни отне бай Тошо, но ни даде неговия охранител - бат Бойко. Сега той ще ни управлява демократично следващите 30 години. О нещастни, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее?!
  • 49 майната

    7 0 Отговор
    ...СТИГА СТЕ ПИСА ЛИ САМО ВЕ ХОРА...АМИ ХВАЩАЙ ТЕ СОПАТА...И КЪМ СОФИЯ....
  • 50 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #40 от "камбур":

    всичките ти твърдения и хипотези са не само неверни ,но и смешни.живял съм около 20 години в соца.помня много добре режима на тока постоянната липса на квото се сетиш,като почнеш от маратонки и свършиш с информация.вярно безработицата бе нулева щото ,никаде реално не се работеше.в държавните институции квито бяха и заводите никои нищо не правеше.отчитаха се там някви планове за производство на някакви неща и се хвалеха един на друг по вестници и телевизия как взели петилетката за 3 вместо 5 години.вярно битова престъпност почти нямаше щото държавата така беше бръкнала в гърлото на всеки индивид,че никои не смееше дори виц срещу партията да каже камо ли да кривне по сериозно.огромна мрежа от доносници и милиционери покриваше цялата страна.тва не значи че нямаше престъпления и че хората не страдаха от тях.случая с чернобил,възродителните процеси,македонизацията на българите в пиринско ,както и ограбването на селяните чрез национализацията са само малка част от престъпленията извършени от кликата наречена комунистическа власт.
    като прочетох малко от писаното ми става ясно и с кво си имам работа.възродителния процес ни спасил от асимилация!!!!бравоооо!значи след като те накараха да не вярваш в Бог и ти взеха земята ,след като те научиха да си импотентен мързелак ,те спасиха като изгониха част от мюсулманите от българия!!!!ха,ха,ха....ти с едното дете инжинерче и без мюсулмани си загинал бе пич,а преди да те спасят комунягите българина винаги е имал повече
  • 51 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    !ха,ха,ха....ти с едното дете инжинерче и без мюсулмани си загинал бе пич,а преди да те спасят комунягите българина винаги е имал повече и по-силни деца от разни цигани или турци и не му се е налагало да го спасяват ,но тва няма как да го разбереш с кубичния си мозък,дето си мисли че геноцида е великото спасение на извършващия го.всеки можеше да се сдобие не със жилище ,а с панелка или коптор,нека направим лека разлика от жилище.панелка с мукавени мебели 65 квадрата или четириъгълна къща с варова мазилка ,обзаведена по руски тертип ,демек мизерно.въпросна къща може сега да си купиш във всяка част на българия за около 10-20000 ,тва значи заем за около 10 години от 230-450 лева,постижим за всеки.и не лъжи няма масова реализация на български вишисти завършили в българия в чужбина.тва ти може да го разправяш на тиновете .освен това въпросните и тук нищо не измислиха дето да е на ниво.рационализаторските отдели по заводите не откриха и не въведоха нищо през времето на въпросните заводи.и ти не ме разбираи погрешно,но днешните управляващи са функция на тези от преди 90 година.затова и правят същите порочни грешки.
  • 52 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #43 от "кроко":

    хибрид,българските лекари работеха в либия или ирак ,там ли е развитото здравеопазване бе?като доиде чирков в края на 80 те и тук мастите хирурзи го глдаха като природно изкопаемо.да за сирия нашите лекари са били супер ,но после като се пробваха в европа и им отказваха с отговора че са на ниво фелшери.имаше достъп до медицински услуги ,но ниво е нямало нито в технологии нито в медикаменти.днешните ни лекари не са продукт на същата система само да поясня.образованието в медицината прогресира,а и въпросните преди да почнат да работят на запад държат сериозна специализация ,която е близка до второ висше.днес в българия наи-малко има инфо за новите технологии и апарати ,а и на много места има такива.същото е и когато става въпрос за препарати и медикаменти.демокрацията в българия кроко все още не е дошла ,така че няма кво да е унищожила.унищожи се в икономиката тва дето нямаше пазарна стоиност,квато бе огромна част от индустрията ни,а и поради безотговорност и голяма част от земеделските ни активи.другата ти лъжа че българина е имал някаква близка позиция до европееца в икономически план през соца.
    българина хибридчо,през соца бе по-беден дори от другите соц страни.за нас с нашите доходи бе немислимо да пием дори едно кафе в съседна гърция .през соца българина не притежаваше нищо освен коптора дето живееше малко дрехи на гърба си и на няколко семеиства по една трошка.напиши средна класа в европа и виж кво са имали европеиците в онзи период
  • 53 гостуващ

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не е запада":

    Напротив, точно запада възпроизведе себеподобни копия на нашата територия. Дано платените нпо-драскачи из нета осъзнаят, че войните между идеологии, между нации и между разни други общности се „посаждат“ и „култивират“ от шайка разбойници, която се самовъзпроизвежда от поколение в поколение само при условията на капитализма. Единствената „истинска“ война е между бедни и богати и ако бедните не спечелят ще изчезнем като вид. Битието определя съзнанието! Всеки, който подуши пари, даващи власт, става античовешко зомби, което не е способно да се грижи нито за себеподобните си, нито за планетата, нито за себе си даж. Просто защото изпада в тежък конфликт на интереси с тези дейности. Докато има възможност да се трупат „законно“ крадени пари, тези пари ще управляват света. Опитайте се да помислите със собствената си глава и да вденете страшната истина: Не хората управляват тези „натрупани пари“, а „натрупаните пари“ управляват хората, включително и шайката идиоти, които се мислят за „велики“ „мозъчни тръстове“, дърпащи конците. Дори и да успеем с магическа пръчка за миг да очистим всичките, скоро ще цъфнат други, може и да не са от тяхната династия, „матрицата“ ще ги създаде веднага същите използвайки тъпия „лош материал“.
  • 54 гостуващ

    7 2 Отговор
    Ако искаме да не сме „материал“ трябва да излезем от състоянието „пази боже, сляпо да прогледа“. Престанете да мелите за соц. олигарси-няма такива, те бяха комунистическа НОМЕНКЛАТУРА, която НЯМАШЕ ЛЕГАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ свободно да си харчи заграбеното от работещите, в ОЛИГАРСИ ГИ ПРЕВЪРНА ТОЧНО КАПИТАЛИЗМА, КОЙТО ХВАЛИТЕ. Описаните в статията кражби са нищо в сравнение с извратените изцепки на опитните капиталисти. А нашите сега са бледо копие на това, което бяха западните през 30-те г. на миналия век.
  • 55 гостуващ

    6 3 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че гладкомозъчните същества дето коментират недоимъка при соца никога не засягат икономическото състояние от което соца стартира. На никой от тях не им се коментира паралел от типа на: Как се съотнасят запада и изтока през 1918г и как се съотнасят през космическата ера. И тогава да направим сметка кой е направил по-голям скок. Дали сред драскащите има наистина толкова тъпи или просто имат мотив да се правят на тъпи.

    Коментиран от #58

  • 56 гостуващ

    4 0 Отговор
    Абе, fakti.bg! Излагате се! 12 април е МЕЖДУНАРОДЕН! ден на космонавтиката, не е съветски! Какво е това затъмнение! Нито една статия по тоя повод! Че и ние се водим космическа нация!
  • 57 Българин на 55

    7 1 Отговор
    Опа, пак пропаганда от Дойче Веле. Аз съм живял и по онова време и по това- да ви кажа - и тогава и сега пропагандата беше еднакво тъпа- само децата и подрастващите и вярват. Дойче Веле- бъдете спокойни, социализмът няма да се върне.Нема нужда от толкова пропаганда. Вие си гледайте Германия,щото управляващите ви не са психически добре. Бабичката ви е.. м..ката на ЕВропа и вие нямате право да ръсите мозък.

    Коментиран от #63

  • 58 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #55 от "гостуващ":

    еи го и умника пак.може да провериш ква е била чехия 1939 година като стандарт на живот ,унгария и частта на германия в соц блока също.може да прочетеш как поляците са се чудели на съветските мизерници като са дошли в полша да ги освобождават.дори офицерските им жени не са правели разлика между рокля и нощница,та са се излагали с крадени нощници да се явяват на освободителните паради.лесно е да сравниш да речем шкодата от 86 година с wv от същата година или едно ауди с трабанта и варбурга.знаеш ли да речем чехите колко им е било зор да са в космическата ера като руски васали?
    типична логика на ватник,няма кво да яде ама се хвали с големи ракети!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 минувач

    6 1 Отговор
    сега добре живеят реститутите!
  • 61 no name no face no number

    1 1 Отговор
    Стига сте си бърсали краката с комунизма, комунизъм никога не е имало беше в строеж. Както и никога няма да има демокрация тя винаги ще си остане в процес на изграждане. Не пишете глупости а кажете- КОЙ ОТКРАДНА ПЕТОЛЪЧКАТА. ТЯ СТРУВА ДОСТА ПАРИ, А НЯКОЙ Я ОТКРАДНА С ХЕЛИКОПТЕР.
  • 62 no name no face no number

    3 1 Отговор
    Храните по това време бяха храни, а сега ядем химикали и фалшиви продукти на скъпа цена и вредни за здравето. Нямаше и химически следи от самолети и имаше ред и морал.

    Коментиран от #64

  • 63 Гост на 62

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Българин на 55":

    Що се правиш на мотика точно така си беше.Какво значи само подрастващите вярват.Ако беше много хубаво соца нямаше безславно да си отиде.И най хубавото е ,че въпреки комунистическия вой който неколцина надават няма да се върне.Не виждат ли децата на бившите къде са.Живейте си със спомените или сте мързеливи мизерници или съвсем без мозък за да твърдите , че е било хубаво.А и темата на статията е съвсем друга.
  • 64 гост 2

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "no name no face no number":

    Ми не яж стой гладен.Лечебен глад.Прилага се масово в КНДР. Можеш направо там да отидеш.И картофите (когато ги има) били съвзем истински .