Last news in Fakti

20 Април, 2017 05:43 5 872 1

Калоричните, но здравословни храни, от които не трябва да страните

  • калории-
  • здравословно-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезни

Вманиачаването по калориите не е добра идея

Калоричните, но здравословни храни, от които не трябва да страните - 1
Снимка Архив shutterstock

Всеки, отдал се на здравословно хранене и диети, рано или късно започва да брои калориите, които се съдържат в храната му.

Според общоприетите здравни стандарти, човек би трябвало да поема до около 2000 калории на ден чрез храната, която консумира. Но независимо колко внимава и колко стриктно следи калоричността на продуктите, човек невинаги (да не кажем никога) успява да се вмести в тази норма. Учени са изчислили, че човек приема средно по около 3000 калории на ден.

Това означава ли, че храните с много калории са нездравословни? Абсолютно не. Дори напротив. Много от най-здравословните храни са с висококалорични.

Ето 5 калорични храни, чиято хранителна стойност определено си заслужава.

Сьомга
Тази скъпа риба е доста калорична. За около 100 грама месо, вие „печелите” 150 калории. Сьомгата обаче, е една от храните, които са изключително богати на Омега 3 мастни киселини. Освен това в месото ѝ се съдържат много протеини, аминокиселини и полезни витамини като А, В и D. Сьомгата е бедна е на наситени мазнини, което я прави подходяща за хора с висок холестерол и сърдечни проблеми.

Шамфъстък
Ядките имат лоша слава, заради високото съдържание на мазнини. Но в случая е важно качеството, а не количеството на мазнините. Почти 90% от мазнините, които се съдържат в шамфъстъка, идват от ненаситени мазнини, което ги прави една от най-нискокалоричните ядки. Той е богат на фибри и протеини, което помага за поддържане на чувството на ситост. 30 грама шамфъстък на ден помагат за понижаване нивата на лошия холестерол и редуцират риска от инфаркт.

Стафиди
Някои хора не консумират сушени плодове, защото смятат, че са пълни с калории и захар. Те обаче, са естествено сладки и напълно натурални. Съдържат фруктоза и глюкоза и зареждат с много енергия. Някои диетолози ги препоръчват на хора, страдащи от диабет тип 2. Редовната консумация на стафиди поддържа нивата на кръвната захар, както и кръвното налягане в граници. Количеството, което може да се похапва на ден, е до 2 чаени лъжички.

Кокосово брашно
Сравнено с останалите брашна, то е по-богато на калории, но четвърт чаша съдържа 4 гр протеини и 10 гр. фибри, което означава, че то помага за контрола на кръвната захар. Тези вещества, наред с мазнините, помагат за по-лесното засищане.

Зехтин
Висококалоричен, но здравословен, зехтинът съдържа много мононаситени мазнини и е извор на антиоксиданти. Добавянето на зехтин към храните спомага и за усвояването на някои хранителни вещества, като витамини А и D.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    7 2 Отговор
    Това за калориите не е вярно калориите трябва да се броят.По повод 2000 калории на ден човек трябва да поема толкова калории колкото може да изгори приблизително за Денонощие.Ако седиш цял ден на бюро 2 Хил.к са много ако по цял ден разнасяш съобщения от врата на врата ок.може 2 Хил.к.цял ден ако чукаш камъни на кариерата 2хил. К. са малко.Общо взето според работата и калориите.500 калории се изгарят за 50-60 минути тежко физическо натоварване.Имайте предвид че обмяната на веществата е свързана и с възраста на човек.Калорите се броят задължително за да не се превърнем в енергиен склад.