10 Май, 2017 10:26, обновена 26 Май, 2017 13:52 9 288 5

Иванка Черната на съд за иманярство

  • 49-годишна-
  • иманярство-
  • съд-
  • антики-
  • античност-
  • варна-
  • прокуратура-
  • ангел папалезов

49-годишната жена е една от най-известните иманяри във Варненско

Иванка Черната на съд за иманярство - 1

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 49-годишната Иванка И. за иманярство, търсила, държала и укрила стотици артефакти от античността и Средновековието.

Дейността на Иванка, която била сред най-известните иманяри не само във Варна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома ѝ във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия ѝ съпруг. Той също бил „име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г.

По неотложност били извършени претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти – медни и сребърни монети, датирани основно през османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I – IV век преди Христа. Според назначените експертизи укритите артефакти представлявали систематични колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя. В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от подсъдимата Иванка И., която била известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които са открити доказателства за иманярска дейност.

Ако бъде призната за виновна от Варненския окръжен съд, 49-годишната подсъдима може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и да го лиши от право да заема определена държавна или обществена дейност и от право да упражнява определена професия или дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    20 3 Отговор
    Абе направо разстрел на такива, дет се опитват да изкарат някой лев. Виж ако беше пребила, убила, ограбила някой, да продава наркотици, да се смили съда над нея и да я пусне. Да беше държала незаконно оръжие, че да я оправдаят. Пък тя металотърсачи ще притежава! При това правени, а не заводски. Още повече, че по металотърсачите има следи от иманярска дейност???!?!?!!! Въй въй въй.... Конфискация на всички лопати, конфискация на цялото имущество и доживотен затвор за назидание на останалите!
  • 2 Орка

    16 3 Отговор
    Колекцията била систематизирана и направена от човек с познания!
    За такъв труд трябва да я наградите не да я вкарвате в затвора бе Ганьовци!
    Нестава само с чалга Требва и гниги да се четат!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 mediator37

    5 1 Отговор
    Идиотите написаха преди години едно изречение в закона и всички които притежаваха колекции в един миг станаха престъпници. Ама много опасни. С легализиране на колекциите в кратките срокове на закона се справиха само връзкарите. Останалите имаха основателния страх, че комисията съставена главно от ченгета и чиновници- лапачи ще им конфискува колекциите под претекст "национално културно значение".
    Няма да се оправим.
  • 5 Zebede

    0 2 Отговор
    https://ibb.co/iUEKOQ
    ДОЛНА КРАДЛА! ЗАСЛУЖАВА ЗАТВОР! ИМАНЯРСТВОТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Само държава, която НЕ УВАЖАВА историята си ще позволи така да и се размине на тази твар!