17 Май, 2017 17:35 12 500 19

Гърция пламна! Напрежението ескалира

  • гърция-
  • пламна-
  • протести-
  • напрежение-
  • мерки-
  • кредитори

Недоволство в южната ни съседка от приетия пакет реформи

Гърция пламна! Напрежението ескалира - 1
Снимка: БТА/ AP

Последната вълна от протести в Гърция ескалира. По улиците на южната ни съседка се стигна до сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност.

Недоволството в страната бе породено от решението на управляващите да приемат условията на кредиторите, за да бъде отпуснат следващия транш.

Пакетът реформи включва намаляване на пенсиите, повишаване на някои данъци и реформи в трудовия и енергиен сектор.

Хиляди излязоха по улиците на столицата Атина, където се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите. Цивилните хвърлиха камъни и други предмети по униформените, пишат местните медии. Полицията от своя страна използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите.

„Ако тези мерки минат, то нещата ще станат много трудни. Растежът няма да е за нас или нашите деца, а за капиталистите“, заяви протестиращ, цитиран от „Евронюз“.

Друг заяви, че плячкосването от джоба на пенсионерите и работническата класа е продължило твърде дълго.

Очаква се парламентът да приеме и черно на бяло желанието на кредиторите на 18 май. Поради тази причина хиляди гърци излязоха по улиците в опит да разубедят властимащите от реформите, които ще орежат финансите им.

Няколко хиляди души излязоха и по улиците на Солун, за да изразят възмущението си от сделката между управляващите и кредиторите. Протестите доведоха и до блокиране на част от градския транспорт и публичните услуги.

Гърция пламна! Напрежението ескалира
Снимка: БТА/ AP

Гърция пламна! Напрежението ескалира
Снимка: БТА/ AP

Гърция пламна! Напрежението ескалира
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    46 55 Отговор
    Нагли мързеливи гърчоля, ако не им отпускат толкоз много милиарди помощ досега да бяха умряли от глад, на всичкото отгоре реват.
  • 3 Смолата

    29 27 Отговор
    Много ме кефят комшиите! За да им отпуснат една още една България пари на цело искат в замяна гаранция, че няма да ги профукат за няколко месеца, а ония протестиеат. Ми да не им ги отпускат, ко толко, ще ходим на море на гръцко с четвърт заплата, тогава барем и наще се усетят и смъкнат цените.....

    Коментиран от #5

  • 4 Дядо поп

    80 18 Отговор
    С тези заеми,който ни набута Боко след фалита на гърците
    ние сме наред.Само,че не знам,какво ще намалява след,като
    у нас почти не дават пенсии.
  • 5 Атина

    71 13 Отговор

    До коментар #3 от "Смолата":

    Ами не им дават истински пари, а само едни такива електронни, които се записват в сметката на Гърция като задължение и веднага отиват за "погасяване" на стари заеми и лихви. Заеми от същия тип, които взема в последно време и България:) И след някоя годинка ще дойде време да ги връщаме. Или нашите деца?! Тогава те ще проклинат и ще питат кой изпапка парите, които ние сега трябва да връщаме и да живеем в робство и мизерия. Питам №1"гост" и №2"смолата": Вие папкате ли сега от парите, които България взе като заеми? Ако да - то тогава кажете на децата си, че е справедливо да ги връщат без да "реват" и "протестират"! Моля! Ако пък не папкате - помислете си колко несправедливо ще е да се връщат едни безкрайни, неясни и омразни заеми и живота да си отиде марцина.
    Моят прочит на коментарите Ви е злорадство и завист към един страдащ народ , върху който сте проектирали собствената си житейска неудовлетвореност.

    Коментиран от #10

  • 6 кудкудяк

    12 2 Отговор
    За да снесеш, квото си снесъл има две възможни причини: или си финансова акула от световна величина с бизнесинтереси към гърция, или си просто средностатистически гладкомозъчен злобар.
  • 7 кудкудяк

    4 2 Отговор
    коментар #6 се отнася за коментар #2 от "гост"
  • 8 Хаджи Папурко

    34 20 Отговор
    Браво на гръците. За разлика от овчето Ганьовско стадо, тея мързели знаят какво правят.
    Щото ние вече 28 години правим реформи и все сме в л...ната.
    А тези ще изплуват, за разлика от нас.
    .аси, тия калъфи до преди 35 години живееха в землянки.

    Коментиран от #12

  • 9 Барчо

    10 14 Отговор
    Трябваше когато имаше възможност да се махнат от еврото, а не да продължават да живеят на шията. Сега вече ще са принудени да си плащат гяволъка. Пак ще се завърнат към землянките дето пише един тук, че са били преди 35 години. Ще бъде бавно и мъчително. Хитрата сврака, с двата крака. За кинти на заем няма опрощаване, а само договаряне за разсрочване във времето, но има и още лихви и още лихви.
  • 10 Барчо

    19 22 Отговор

    До коментар #5 от "Атина":

    Византиеца винаги е бил гад и е ял само на аванта. Свърши тая. Надявам се да дойде времето да си ближат х--- за сол, което и заслужават.

    Коментиран от #19

  • 11 Диди

    19 26 Отговор
    Гърците от дълги години живееха на гърба на други.Преди при тях властта се даваше от баща на син,като наследство.Тогава не търсиха къде са отишли парите.Да не обсъждаме и това,че фалшифицираха си ,,,числата,,за да влязат в ЕС.Гърция трябваше да излезе от евро зоната,и след около 5 години да влезе.Това беше предложено от Финансовият министър на Германия,Волфганг Шойбле.В Гърция живота е скъп,но и за съжаление не са много работливи.Те искат да живеят от заеми,които не искат до връщат.Дълговите им са около 310 млрд. Когато България приеме ,,еврото,,,то тогава всичко ще стане скъпо,и заплатите ще се пресмятат наполовина.Мисля,че за България ще е добре още няколко години да си остане с ,,лева,,,за да бъде не толкова трудно за в бъдеще.
  • 12 НЕразбирач

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хаджи Папурко":

    Благодаря, че си ми спестил писането на изброеното от теб!
    Което е така - така си е!
    Можем отново само да гледаме! (щото ако можехме и да се научим - досега да сме се научили)
  • 13 Петър

    5 4 Отговор
    Живеят 1000 пъти по добре от бай ганьо
  • 14 Везувий

    5 1 Отговор
    В ЕС задължително правило е държавите да взимат кредит.
  • 15 Васил

    3 20 Отговор
    Има народна поговорка: Три дни яли, пили и се веселили, а кога плащали - плакали! Историята на гърците е подобна.

    Коментиран от #16

  • 16 Yorkishev

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Васил":

    Заслужили са си да са яли и пили. Това кпмунистическо робско мислене типично за нас... Гърците са люлка на европейската и световна култура. И когато те са създавали света, тези геове плоски които се определиха за управляващи и решаващи съдбите на народите, точно тези не са съществували. Така, че напълно с правото ще вземат техните си пари и ще си ги пият и ядат!

    Коментиран от #18

  • 17 ЕДИН БЪЛГАРИН

    12 0 Отговор
    НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ СИЛНИ НА МАСАТА И В КОМЕНТАРИТЕ И СПИМ КАТО ОВЧИЦИ НО ГЪРЦИТЕ СА ДРУГА РАБОТА!!!!
  • 18 ДГочев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Yorkishev":

    Е, ако трябва да се обосноваваме исторически кой има право да живее на чужд гръб и да харчи чужди пари, мисля, че това сме ние- нали тук е имало тракийска цивилизация. Също някой от живущите в Ирак - нали са наследници на древен Шумер. Също не трябва да забравяме и някое друго канибалско племе, което може да се счита за наследник на потъналата древна цивилизация- Атлантида.
  • 19 барунчо

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Барчо":

    Гърците не считат себе си за византийци. Те обичат гордо да изтъкват факта, че в рамките на източната римска империя(от която се формира Византия), са били един от многото поробени народи. И понеже са били най-развити в културно отношение, техния език и науки са се наложили по естествен начин в цялата империя. В резултат на това болшинството хора по света приемат, че византиец=грък, което е много опростенческо и не е много коректно.
Новини по държави: