18 Май, 2017 10:35 11 751 5

Volvo се отказва от дизела

  • volvo-
  • drive-e-
  • дизел-
  • вредни емисии-
  • въглероден двуокис
Volvo се отказва от дизела - 1

Дизеловите двигатели от семейството Drive-E ще бъдат последните агрегати на такова гориво, разработени от Volvo, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирайки шефа на шведската марка Хакан Самуелсон. Причината са вземането на толкова радикално решение са огромните инвестиции, които изисква приспособяването на нафтовите мотори към съвременните изисквания за емисии на въглероден двуокис.

Европейското законодателство задължава производителите да намалят средното равнище на изхвърляния CO2 от моделната гама от 130 на 95 грама на изминат километър до 2021 г. 90% от продаваните на Стария континент всъдеходи Volvo XC90 са оборудвани с дизелови двигатели. Общият дял на нафтовите автомобили в ЕС пък достига 50 на сто.

Според Самуелсон Volvo ще продължи да усъвършенства дизеловите двигатели от семейството Drive-E, но през 2023 г. и те ще бъдат снети от производство. Вместо в нафтови мотори шведите смятат да инвестират в разработката на електрически и хибридни силови установки.

Първото изцяло електрическо Volvo ще излезе на пазара през 2019 г. То ще бъде построено на нова модулна платформа, която ще позволява монтажа на акумулаторни блокове с капацитет до 100 киловатчаса и двигатели с мощност от 100 до 450 кВт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    20 12 Отговор
    Крайно време беше. Дано и другите да ги последват по-скоро!
  • 2 до Иван

    15 17 Отговор
    немците само тракащ дизел могат да правят.Никога няма да се откажат.
  • 3 NSA

    5 0 Отговор
    Да, ама не съвсем:
    https://www.carthrottle.com/post/volvo-issues-statement-saying-diesel-isnt-dead-yet/
  • 4 ала бала

    15 1 Отговор
    Какви глупости.
    А кога ще забранят дизела при всички тежкотоварни и земекопни машини , а? НИКОГА!!
    Ами емисиите от заводи , изгарянето на автомобилни гуми , стърнища , дърва и въглища. Тях няма ли да забранят идиотите от ЕС. Ами той токът за електромобилите откъде идва тия хубостници не мислят ли колко вредни емисии се отделят по света за производството на тока ,който ще е необходим за тия ел. сапунерки.
    Един бензин с газов инжекцион е 1000000 пъти по- екологичен от една ел. сапунерка на Тесла примерно.
    Манипулация на масите , ето това целят с тия електромобили.
  • 5 Vasik Atanasova

    4 3 Отговор
    браво да спрем болестите предизвикани от мръсния въздух