Last news in Fakti

28 Май, 2017 04:30 4 879 0

Откриха вкаменен варан в Гърция

  • варан-
  • гърция-
  • вкаменен
Откриха вкаменен варан в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Отдавна изгубен роднина на днешния Комодски варан е живял в Европа преди 800 000 години. Този вид влечуго е бил много по-дребен от хищните Комодски варани, които живеят в днешни времена в Индонезия.

Откриването на вкаменелости при разкопки в Гърция обаче е изненада, защото вараните се смятат за изчезнали по европейските земи преди около 2,5 милиона години, заради постепенната промяна на климатичните условия, пише в. "Български новини".

„Да кажем, че този вид е оцеляващ“, коментира Георгиос Георгалис, кандидат на докторските науки по палеонтология в Университета на Фрайбург в Швейцария и Университета в Торино, Италия. Семейство Варани в наши дни са най-малко 70 вида, като живеят в Африка, Австралия и Азия.

Най-големият сред тях – Комодския варан (Varanus komodoensis), достига 3 метра дължина. Варани е имало и в Европа, но те са смятани за изчезнали от фосилните записи по времето на Плиоцена (преди 5 до 2,6 милиона години), когато климатът станал сух и хладен. Новият вид вкаменелст, открит край Атина, е дори още по-скорошен от това, датиран от по-малко от 1 милион години.

„Вече ни е известно, че Варанови са оцелели поне до средата на Плиоцена“, коментира Георгалис. Новият вид варан се разпознава само от няколко парчета от черепа и челюстта. За радост тези екземпляри са добра основа за идентифициране на представители на Варанови, защото зъбите и челюстите им варират обширно между различните видове гущери. Новата вкаменелост е открита преди почти 30 години край Атина. Сега е преоткрит наново в колекция, получена като заем в Университета в Торино.

„Бях много, много изненадан, щастливо изненадан, когато видях този материал, защото се разпознаваше отдалече“, коментира Георгалис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА