Last news in Fakti

2 Декември, 2011 12:58 2 584 1

Московски моли Дянков да плати мотрисите „Сименс", той отказа

  • московски-
  • мотриси

Министърът на транспорта договори в Берлин намаляване на дълга на БДЖ

Министърът на транспорта Ивайло Московски договори отсрочване на половината от дължимата сума на БДЖ към Германската кредитна банка за възстановяване за тази година на срещата в Берлин. „Колегите от Германия не са склонни на никаква отсрочка в сроковете, но се съгласиха сумата да се намали на половина", обясни транспортният министър, цитиран от БНР.

С въпросния заем от Германската банка кредитна банка за възстановяване БДЖ купи 50 електрически мотриси “Сименс Дезиро”. Заемът от 2005 г. е за 190 млн. евро, а вноски по него не са плащани повече от година. Банката заплаши, че ще си прибере половината от мотрисите, с които се обслужват най-натоварените крайградски линии.

„Разговорът премина доста конструктивно. По отношение на срока не успяхме да получим отсрочка, но по отношение на сумата успяхме да я намалим на половина. Просрочените задължения, които трябва да се платят до края на годината, са в размер на 24 млн. евро“, обясни Московски.

По думите му дружеството няма от къде да осигури парите. Министърът на транспорта ще води разговори по въпроса с премиера и финансовия министър Симеон Дянков.

Финансовият министър определи договорката на Московски като "добра сделка", но заяви, че парите за изплащането на дълга няма да дойдат от държавата. БДЖ още по-бързо трябва да помисли откъде да извади тези пари, защото те няма да дойдат от държавата, заяви Дянков. "Нямаме правна форма да ги дадем, защото това ще е държавна помощ и глобата ще е двойна – това беше смисълът на писмото, което Еврокомисията ни прати преди около месец", коментира той.

Експертите в София и Берлин ще трябва да разработят нов план за погасяване на дълга към Германската кредитна банка за възстановяване.

Според Московски България ще трябва да плати 15 милиона евро до края на годината, за да не бъдат запорирани мотрисите. Опасността въпросните електрически мотриси да бъдат запориран все още не е отминала, стана ясно след срещата на Московски със заместник-министъра на икономиката на Германия.

Московски замина за Германия с намерение да преговора за отсрочка до февруари 2012 г., като предлага два варианта за плащане на дължимото. „До февруари месец ние считаме, че ще предложим на кредиторите поне два варианта за погасяване на тези задължения. Първият вариант: ще очакваме резултата от бърза стартирана процедура по приватизация на БДЖ  "Товарни превози", вторият вариант е: очакваме да подпишем заемното споразумение със Световна банка”, каза Московски.

“Бих искал да успокоя кредиторите, да им дам гаранция, че всички тези непопулярни, болезнени мерки, които провеждаме в момента, са с цел оздравяване на компанията и довеждането й до състояние, в което да може да започне да си изплаща задълженията”, каза още Московски.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    И как ще навиете г-н Дянков да ги плати? След като при една последваща приватизация цената им ще падне поне двойно? Ще му обещаете процент ли?