15 Юни, 2017 08:25 14 757 26

Кметъл, колко струва един фест?

  • цонко цонев-
  • кметъл-
  • каварна-
  • рок-
  • бсп
Кметъл, колко струва един фест? - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рокът в Каварна заглъхна. Но скандалът с провала на станалия традиционен фестивал още не е отшумял. По всичко изглежда, че БСП ще излезе основен виновник за тишината на скалистия бряг. Вината си е и на столетницата, а политизирането на казуса бе неизбежно. Не, политическите сили не взеха отношение по въпроса. Това направиха феновете на рока, свикнали с летните жици край Калиакра. Отприщеният им гняв се насочи към "комунистическата кметица" и "враговете на рока - комунистите, от които нищо друго не може да се очаква, освен да провалят и пречат". А по-възрастните се върнаха към печатите по бедрата, рязането на чарлстони, стригането на дълги коси и неизбежното Белене.

Клетвите и хулите по адрес на кмета на общината Нина Ставрева стартираха с прословутия търг за колата с подписите на рок-величията, минали през морския фест. И възможно най-нелепото обяснение, което Ставрева даде - че те увреждали общинско имущество. Тогава стана ясно и че фест тази година няма да има. И никой от феновете не вярва, че ще има отново. Мнозина пък се зарекоха повече да не стъпят в Каварна. Според т.нар. кметъл Цонко Цонев, Ставрева обещала през април, че през май ще бъдат обявени датите и групите. Това така и не се случи, а "врагинята на рока" развя белия байрак и призна, че фестът е пропаднал. И отново, както с увреденото от подписи на вокалисти и китаристи имущество, поднесе нелепо оправдание. Не могла да се свърже с промоутъри, които да го организират. А общината нямала пари.

Извънземни ли са организирали досегашните 11 издания на феста? В своя публикация депутатът от БСП Александър Симов твърди, че по време на кметуването си Цонко Цонев е разпродавал общински терени, за да обезпечава всяка година музикалната проява. Накрая вече не останало нищо за продан, хазната била празна и Цонев, въпреки славата си сред софийските метъли, се измъкнал безславно от общината. Като не се кандидатира за изборите през 2015 г. след 12-годишно кметуване.

Ставрева не е длъжна да обича тежкия рок и от неподписаната й кола постоянно да дъни жица. Не е беля, че не е чувала името на Брус Дикинсън. Може и китара да не е виждала. Чудо голямо. Но се омота в несъстоятелни обяснения. БСП можеше да окаже по-сериозна подкрепа на своя човек. Кметовете на социалистите не са никак много и от "Позитано" трябва да си ги обгрижват по-всеотдайно. Не просто да замазват гафовете им, а да ги предотвратяват. Защото накрая неизбежно се стига до "всички комунисти са такива" и контрата остава в партийната централа. Да обяснят какво са заварили след цонковото владичество.

Навремето много се говореше за "бели книги", в които новата власт уж трябваше да опише какво е заварила. Но това или не се случваше, или тези книги не бяха показвани на никого. Нека разберем, как една морска община може да стигне до настоящото си плачевно състояние. Къде завършва отговорността на Цонев и започва тази на Ставрева. Но не когато единият е в студиото, а другият се включва по телефона. Така не става. Кметъла е хубаво да каже какъв е бил масрафът, та да има ежегоден фест.

Феновете може да не се интересуват от сухите цифри, но в края на краищата нещата опират до това. Не звучи много куул, но това е положението...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даката

    66 22 Отговор
    основният виновник са гласувалите за бсп

    Коментиран от #20

  • 2 а помните ли едно време

    85 11 Отговор
    E поне светът научи къде е Каварна и България, тоест за известно време тва малко градче влезе с нещо хубаво в историята, с което да се запомни и отличава от стотиците малки западнали градчета все повече запълващи се с "тъмнозелени българи"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 чичо

    33 45 Отговор

    До коментар #3 от "Шивач":

    Само за сведение-кметицата на Каварна е обща кандидатура на БСП и ГЕРБ. И още нещо - това с рокфеста е добра идея, но заради нея, Цонко загроби града за години напред. Един тротоар няма, една улица не бе асфалтирана. Да не говорим, че заради хобито и мераците му града остана без общинска собственост. Не че тая е по-стока, но поне се опитва нещичко да направи и за хората.

    Коментиран от #5

  • 5 123d

    36 12 Отговор

    До коментар #4 от "чичо":

    чичка герб си имаха кандидат кмет на изборите, който не спечели . Каква обща кандидатура сънуваш.

    Коментиран от #8

  • 6 Morgoth

    66 11 Отговор
    Рокфеста съживяваше града макар и само за няколко дена. Освен това напълваше хотелите в целия регион, аз ходих два пъти и спах в Балчик понеже не съм фен на палактовите лагери.
    Огромното количество хора, всеки от които си е платил билета и още по-голямото количество изпита бира и изядени кебапчета със сигурност са избивали парите за самия фест. Дори и да не е имала финансова печалба общината е печелила име, а за местните е било ден-година-храни с квартирите.
  • 7 Иво

    47 13 Отговор
    Тази ситуация малко ми прилича на вица за дявола и българския казан - нали знаете, него никой не го пази, щото я някой надигнал глава и другите до дърпат обратно. А колкото и да се твърди , че фестът е вредил на общината - само като се има предвид, че го казват комунисти и е ясно колко може да им се вярва...
  • 8 чичо

    22 13 Отговор

    До коментар #5 от "123d":

    Глупости приказваш ти! Явно не си от нашия град! ГЕРБ подкрепиха кметицата на въпреки, че беше издигната от БСП, та....Чичковото, когато не си в час не се напиняй!
  • 9 фенът

    53 6 Отговор
    ей,аз от 2007г идвам всяка година.Сега пак ще дойда,дори и без фест-ей така,щото поне за 2-3 дена да се почувствам човек и отново млад...Но това беше голяма грешка да се прекрати феста.Каварна ще си потъне отново в небитието,в което беше докъм 2005година.Жалко,с този фест се беше издигнала поне до европейски висоти откъм музиката поне.Сори,пиша това като фен,но не вярвам и сега местните жители да са прокопсали.Държавата трябваше да направи всичко възможно,включително и като някакъв бюджет да отпусне,дори и по-скромни групи да бяха дошли...Но не!Рокът и метъла не са чалга и т.н.Rock n roll for everyone!
  • 10 Не фен

    13 56 Отговор
    Пфу, добре, че няма да се провежда повече тая глупост рок-фест. Шум, мръсотия, силна музика. А Каварна е прекрасно малко морско градче, което трябва да си остане спокоен курорт, а не да се превръща в Уудсток.

    Коментиран от #18

  • 11 991

    37 10 Отговор
    И малкото хубави неща ги пращаме по дяволите тук в България!

    Този рок фест беше не само хубаво и приятно събитие, но и събитие , което съживяваше целия регион от социална и икономическа гледна точка! Сега града ще обезлюдее още повече, както всички останали малки хубави градчета в България и там няма да се случва абсолютно НИЩО!

    Всичко това, заради егоцентризма на една кметица, която заслепена от себе си, бърза да унищожи всяко наследство от предшественика си, защото видиш ли тя сега е номер едно и не може така!
  • 12 Jack Bauer

    24 6 Отговор
    По стара българска традиция, като гледам коментарите, само се мрънка и се търсят виновни за да се "накажат". След като рок-феста в Каварна има толкова положителни страни - социални и икономически, как не се намериха един двама поне частни предприемачи в града да организират и тази година събитието, че даже и да спечелят някой лев.
  • 13 гост

    30 4 Отговор
    Каварна стана известна с този фест. Каварна не е известна като туристически обект, нито с плажове. Има си счетоводство, да се провери колко излиза, как се е правило, кой го е промотирал и срещу колко пари. Трудно се излиза на загуба с популярен фест, не знам как го описват, но силно се съмнявам да са били на минус, изключвам корупцията естественно. Чалга в центъра на София може, рок в Каварна не може. Добро послание.
  • 14 Тони Найка

    17 1 Отговор
    ма хората там са си избрали тази кметица. Не извънземните.
  • 15 mediator37

    40 7 Отговор
    Чета лъжите на червените кхмери, че Ц.Цонев бил разпродавал общински имоти за да има рок-фест и им се възхищавам на дарбата им да лъжат.
    И в Каварна съм ходил редовно на феста и сега на Мидалидаре рок-фест бях три дни на палатка в зона "Язовира".
    Въпросът ми към червените кхмери е следния:
    Как бедната Община Чирпан, където се намира село Могилово с винарната Мидалидаре намери пари да организира тридневния рок-фест с огромна частна охрана на "Делта" и полицейска такава, с душ-кабини, мивки, безплатен транспорт от зоните за къмпингуване и от хотелите, със заря, рекламни безплатни велотурове и пр. и пр. гъдели за народа?
    И си отговарям сам. Просто общината няма никакъв паричен ангажимент към рок-феста. Всичко се поема и заплаща от спонсори, каквито новата кметица на Каварна е некадърна да осигури. Също така е некадърна да осигури и групите.
    7000 души са посетили смаяното и пред саморазрушаване никому неизвестно село Могилово. Между другото най-близкото място където се продават цигари е самият Чирпан. В Могилово и съседното Винарово даже цигари няма откъде да се купят. Сега село Могилово ще стане известно и популярно, а Каварна ще си остане на Цонко-Цоневото ниво без да мръдне.
    Това е голата истина.
  • 16 дсх

    17 2 Отговор
    Нищо де, сега ще всички ще научат къде е Могилово, там се получи прекрасен фест преди няколко дни. А е и доста по-близо!
  • 17 mf2

    9 5 Отговор
    Този фест не беше крайно лошо събитие, но обективността иска да се посочи, че последната година - когато Цоню го нямаше - беше най-добре организиран!
    Но като цяло е тъпо да правиш фест на градски стадион. Такива неща се правят извън града. Като Вакен например. Цоню беше лаком - феста беше скъп, а за да продаваш кебапчета около стадиона трябваше да се отчетеш подобаващо на кметъла.
    Не ми е жал въобще - из Европа има десетки фестивали - отлично организирани, с големи имена и на по-малко пари.
    В Снина - Словакия в началото на август има фест на цена 40 евро за 3 дни. Ето ви линк: http://www.rockpodkamenom.sk/en/news/
    На Цоню билета беше 100 кинта за 2 дни.
  • 18 Amg 12345

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Не фен":

    добре беше а сега ко стана по добре ли така варвете на село
  • 19 Маурчи IV

    7 3 Отговор
    Тези сме ги слушали вече. Хайде да обърнете плочата, че вече се изтърка и дори и на отявлените мурзилки им писна вече.

    Този фест без пари ли му беше входа?
  • 20 Лангостата

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "даката":

    Епа материал за материал гласува
  • 21 Stefan farashev

    3 3 Отговор
    това е една реклама на България. Сигорно за всичките си сезо и не е колкото 10% от субсидиите на партийте за една година. А поне това е хем реклама хем радва хората за разлика от депутати те ни крадливи
  • 22 Heavy Metal

    4 2 Отговор
    Съсипва се всичко в България,едно хубаво нещо да се направи и ще се намери някой да го развали заради лични интереси.Освен добро за феновете на рока и метала и за местните жители на приличащата на изостанало село каварна се беше погрижил човека защото посещението на много хора влияеше пряко на икономиката колкото и много от местните да не го осъзнават,но там почти всички даваха квартири под наем по време на фестивала пазаруваше се 3 пъти повече от магазини, кръчмите бяха пълни.Сега в Мидалидаре ще ходим и местните хора ще имат полза и метала и рока никога няма да бъдат спрени.
  • 23 Senatus populus que Bulgarus

    6 2 Отговор
    Смях... Колкото и да очерняте Цонко, колкото и да се опитвате да го изкарате мръсен печалбар и крадец, факт е - хора от всички краища на Европа идваха да си похарчат парите в Каварна. Не са само кебапчетата и бирата. Легловата база в града се увеличи многократно. Каварна никога не е била туристическа дестинация... Е при Цонко стана такава. Крадял бил, разпродавал бил. Само толкова ли можете бе, мурзилки? Прозирате. Смешни сте. Махайте се. Вместо световно известни и признати музиканти си слушайте чалгата.Вие сте срам за България.
  • 24 Бургас бг

    6 2 Отговор
    Абе хора,ако имаше гнило и някви схеми около организацията на това уникално за Бг събитие, мислите ли,че червената кметица нямаше да е обиколила вече всички телевизии,и да покаже какъв "крадец" е кмета на герб,а!!!
  • 25 mf2

    1 5 Отговор
    Ми ходете си на тъпото Мидалидаре - белким Цоню на 10-тото издание докара някоя нова група. Щото тия дето докара тази година сме ги гледали 100 пъти. Развитие 0. Абе рок за начинаещи!
  • 26 А стига бе!

    1 0 Отговор
    Тая "КАВАРНЕНСКА СЕЛЯНКА" отново ВЪРНА ВРЕМЕТО НАЗАД!
    Това - добруджанската завистливост, колебливост, свидливост и е.ливост не за първи път "изяда" главите на добруджанци!
    Каварна беше СЕЛО! Цонко я направи ВЕЛИЧИНА и ГРАД!
    Е, отново стана СЕЛО...