Last news in Fakti

18 Юни, 2017 07:59 3 997 63

Руските атаки срещу американската демокрация започнаха преди 80 години

  • русия-
  • демокрация-
  • сащ

Още през 30-те години се създава мрежа за влияние

Руските атаки срещу американската демокрация започнаха преди 80 години - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните няколко месеца медиите са пълни със заглавия за руска намеса в изборите в САЩ чрез хакерски атаки. На 5-ти януари пред комисията в сената вече бившия директор на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клейпър заяви, че „руснаците имат дълга история на опити за намеса в американските избори и изборите на други народи“. Това се е случвало още през 60-те години на миналия век по време на Студената война. Все пак според Клейпър намесата през 2016 г. е безпрецедентна. Все пак обаче можем да си припомним и малко от сагата преди 80 години.

Това пише в свой анализ за War on the Rocks Иан Джонсън.

Намесата от 2016 г. е еманацията на съветските усилия по време на Студената война, когато чрез фалшиви новини и финансиране на опозиционни лидери, упражняваха лостове за влияние над Запада. Те бяха наложени още от Сталинисткия период. Тези методи бяха използвани за пръв път през 30-те години, когато САЩ почти не разполагаха със средства за контраразузнаване. До началото на Сутдената война руснаците бяха наистина способни да влияят на американската политика спрямо Русия и да получават информация. Едва с разширяването на ФБР и реорганизирането на Комитета за неамерикански дейности, съветското влияние над американската държава намаля.

Иронията е, че Комитета за неамерикански дейности беше построен върху основи, положени от някой, свързан със съветското разузнаване. Това беше демократът от Ню Йорк Самюел Дикстейн. Той привлече вниманието на Москва, когато помагаше на съветските агенти да получат фалшиви паспорти и идентичности през 1937 г. Скоро обаче той предложи по-сериозна примамка. Дикстейн беше основател на Комитета за неамерикански дейности. Така, че конгресменът участва активно в разузнавателната дейност на страната. Той предложи да предаде информация за антисъветските дейности на руски имигранти в САЩ. Той работи съвместно с разузнавача Питър Гуджейт, който работи под прикритието на руски дипломат. Гуджейт с нетърпение пише на съветските власти. Според него руснаците ще могат да получат информация за привържениците монахрхистите, нацистите и Леон Троцки.. До 1938 г. съветски служители превеждат на Дикстейн $ 1250 месечно и инвестират сериозна сума в предизборната му кампания.

Да имаше конгресмен на заплата беше голямо постижение, но Гуджейт имаше по-големи планове. Той вижда доста интересни фигури, особено сред демократите, които са влезли в администрацията на Белия дом през 30-те. Според него НКВД трябва да помогне с пари на внимателно подбрани конгресмени за тяхната предизборна кампания.

Така съветското разузнаване щеше да може да определя законодателните действия на САЩ. Реакцията на Москва е положителна. От там предлагат дори в списъка с цели да се добави и закупуването на вестник. Така ще може да се окаже допълнителна подкрепа за избраните кандидати и да се покаже критична гледна точка към американската вътрешна политика. Планът се е забавил заради разходи, оценявани на между половин и един милион долара. През това време обаче Дикстейн изнася няколко забележителни речи, в които атакува разследвания на Комитета за неамерикански дейности.

Въпреки това връзките на Дикстейн с НКВД скоро ще замръзнат. Чистките на Сталин бяха в ход, и основните сподвижници на конгресмена щяха да бъдат отзовани и ликвидирани. До 1940 г. от НКВД щяха напълно да се откажат от Дикстейн, за който бяха похарчили много пари. Той пък и така не им беше предоставил сериозна документация.

Кампанията за изкупуване на вестници щеше да продължи. Това щеше да стане без Гуджейт, който вече беше ликвидиран в чистките на Сталин. Може да се каже, че така се родиха и фалшивите новини. Това са измислени информации, представени като факти, с които се влияе на американската политическа сцена. Руснаците вече бяха изградили добра машина за това, докато се опитваха да прикрият престъпленията в страната през 30-те години.

Това ще си остане любимо съветско оръжие в периода на Студената война. През 1985 г. „Voice of America” ще отбележи, че съветското разузнаване добре осъзнава ролята на американските медии. Съветски агенти, често щяха да използват чуждестранни кореспонеднти за разпространяване на пропагандни статии. Тази практика се разгърна още през 30-те чрез леви симпатизанти.

Така през 1938 г. комунистическият агент успя да закупи изданието „Blue Ridge Herald“. За редактор беше привлечен и Майкъл Стрейт, който беше основател на „The New Republic”. Той използва семейното си състояние, за да субсидира прокомунистически вестник във Великобритания - „Daily Worker“. Изглежда обаче, че той имаше малко влияние в Daily Worker“ по онова време. Вместо това има длъжност в Държавния департамент, където събира информация основно по икономически въпроси. До 1941 г. той губи интерес към международния комунизъм. Съветските представители се опитват да го накарат отново да работи за НКВД. В крайна смета той прекратява отношенията си с организацията.

Усилията на други места се оказват по-успешни. Ким Филби става журналист, след като е бил съветски агент през 1934 г. През 1937 г. получава предложение да отрази Испанската гражданска война за “Times”. Съветските му сътрудници искат той да отрази бойните действия на Франко и вероятно да отразява събитията по съветски начин. Според някои доказателства той дори може да е бил натоварен с мисия да ликвидира Франко, която очевидно не е изпълнил. Филби ще се присъедини към специалния оперативен отдел на британското разузнаване, а след това и към МИ-6 през 1941. Той ще служи вярно на съветските цели до бягството с в Русия през 1963 г.

Филби беше най-известният пример за цяло поколение леви журналисти и редактори, които получиха финансиране и насоки от Москва през 30-те години на миналия век. До 1941 г. НКВД имаше 22 журналисти, които работиха като агенти само в САЩ. Имаше още повече хора, които се движеха в тези кръгове. Техните двойни роли се сблъскваха и с проблеми. Те бяха свързани с покриването на съветския терор и пакта Рибентроп – Молотов от 1939 г. Те обаче действат в подкрепа на съветските интереси с началото на Втората световна война.

Набирането на конгресмени и приятелски журналисти не бяха най-очевидния опит за намеса в американската политика на НКВД. Доналд Тръмп не беше първият кандидат за президент, който получи определена руска помощ в кампанията си. Първият такъв случай е от 1944 г.

Тогава демократите около президента Рузвелт се опитват да отстранят бившия вицепрезидент Хенри Уолъс от предизборната борба. Те правилно го възприемат като твърде симпатичен на комунистите и емоционално нестабилно. Така те убеждават Рузвелт и останалите демократи в това, че Хари Труман е много по-подходящ за тази роля.

Уолъс е огорчен и решава да използва информацията, която е придобил като вицепрезидент. Той веднага търси среща с Анатоли Горски и началника на дирекцията на НКГБ. На срещата той разказва за отношението на администрацията на Труман към СССР. Той разкрива и намерението на президента да покани съветски учени, за да разбере повече за ядрената програма на страната. Говори за политически разногласия, като желанието на Уолъс да предаде ядрения арсенал на САЩ на Съвета за сигурност на ООН. Разбира се за две групи, които търсят влияние над Труман. Едната е не толкова просъветска, а другата е антисъветска.

Разговорът е документиран и изпратен в Москва. От там обаче отказват да финансират Уолъс, който би задал голямо съветско влияние в американската политика, което щеше да е отрази на развитието на Студената война.

Въпреки успехите на руското разузнаване, неговите мечти да купува гласове и американски избори останаха неосъществени. Точната роля на руското разузнаване по време на кампанията през 2016 г. остава неизвестна, но без съмнения тези, които изградиха руските разузнавателни мрежи през 30-те, ще останат горди. Те също имат своята роля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    55 42 Отговор
    Как през 30-те започва руското влияние?Много е късно.Лично Путин праща Колумб да открие Америка през 1492 г. А после изпраща Америго Веспучи да я колонизира.Във ФБР и ЦРУ се пазят копия от заповедите на Путин до Колумб и Веспучи,които в най-скоро време ще бъдат публикувани официално и ще разобличат руската агресия.
    Тия кравари хептен се бъгнаха.
  • 2 Sergiy

    35 21 Отговор
    Какво беше през 30-те, голямо значение сега няма.
    А какво стана 2016г.-има, и много скоро ще стане ясно за путьо-тръмп,(знаещи хора има, но не и за публиката) , а това вече със сигурност- има значение.
  • 3 Kcaniba

    44 42 Отговор
    100г. ВОСР,100г. терор по целия Свят,това беше СССР,това е Русия на КГБ!Империята на злото!Най–агресивната империя,съществувала на Земята,над 100 000 000 жертви на червените терористи по Света!

    Коментиран от #5

  • 4 Вальо

    37 25 Отговор
    И през цялото това време американското разузнаване е спало!?!? Направо ни промиват мозъците с пароструйка!
  • 5 Ало Ало

    26 30 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    ВОСР е финансирана от американските, еврейски банкери - глобалисти и най - големия по въоръжен грабеж в историята на човечеството. Четете история господа коментиращи. Тоталитарната власт е мечта на същите тия банкери.Сценария винаги е един и същ. Повторението е майка на знанието, а бащата е страданието ...нашето. Ама от кухи политиканти!
  • 6 Справедлив

    42 28 Отговор
    И това го казват САЩ--направили преврати в над 35 страни,като при някои превратите се превръщат в граждански войни които са кървави и до днес--Сомалия,Чад,Конго,Украйна,Ирак,Афганистан....и т.н... Интересното е друго-дали наистина ни вземат за такива тъпаци....---та си мислят ,че промиването на мозъци работи ???

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Sergiy

    26 33 Отговор

    До коментар #6 от "Справедлив":

    да си бил в Украйна 2013-2014г. и да видил преврат на "САЩ", ама вие тролове на путьо, само методичките знаете. А и със сигурност си бил и в Чад и Сомали и ..... ;)

    Коментиран от #9

  • 9 Справедлив

    37 24 Отговор

    До коментар #8 от "Sergiy":

    А тия 5 милярда долара за какво бяха докарани от американците в Киев-за курабийки ли...Даже Виктория Нуланд каза-Майдана в Украйна ни струваше 5 милярда....Айде не се пеняви тук-че мога да ти дам хиляди линкове,как учасниците на Майдана си казват че са получавал пари за протестите си...Сенатор МакКейн също каза--кой не е със нас,ще получи своят Майдан..А за другите страни си има документи-чети и мисли-макар че продажниците не им е нужно да мислят....

    Коментиран от #11

  • 10 Хаахха и тъпчовците се радват

    20 28 Отговор
    Соросоидите пак почнаха със плюсовете...хааххахаааа...мислят си че ще изглеждат по-умни...хааххххааахххаааааааааа..
  • 11 Sergiy

    24 20 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    абе, какво кой каза, остави за вкъщи. Прост въпрос, дали си бил там ноевмри 2013г. когато биха студентите, как хора станаха на защита на същите студенти и как таксиджии в Киев без пари ги возиха на Майдан, горворим още ноември 2013г., за другото дори не казвам, абе трол, пълни глупости пишиш. Ясно ми е че, намяш и най-малката представа за какво пишиш, амо това за вас тролове на путьо е ОК, добре нямам време повече. "работи", "войник" на путьо ;)

    Коментиран от #15

  • 12 Kcaniba

    20 14 Отговор
    из Престъпленията по време на комунистическия режим и опитите за тяхното разследване след 10 ноември 1989 т.,
    Христо Христов

    През 60-те и 70-те години България прилага наложената от Москва политика за износ на революция в страни от Третия свят като подпомага безвъзмездно със специална продукция (оръжие, боеприпаси и техника) различни леви терористични режими. Със секретни решения на Политбюро и на Секретариата на ЦК на БКП са отпускани следните "помощи":

    На Национално-освободителното движение в Алжир (Централен партиен архив (ЦПА) - ф. 1Б, оп. 64, а.е. 282 - протокол №6/9.ІІІ.1961 на Политбюро на ЦК на БКП)

    На Куба (ЦПА - ф. 1Б, оп. 64, а.е. 291 - решение №15/2.ХІІ.1961 на Политбюро на ЦК на БКП за безвъзмездно предоставяне на 35 000 карабини и отпускане на кредит в размер на 1, 5 млн. долара)

    На Сирия (ЦПА - ф. 1Б, оп. 64, а.е. 294 - протокол №2/25.І.1962 на Политбюро на ЦК на БКП за оказване на помощ на "Народното движение за освобождение" и за доставяне на специално военно имущество)

    На Република Йемен (ЦПА - ф. 1Б, оп. 64, а.е. 310 - решение №5/10. VІ.1963 на Политбюро на ЦК на БКП за безвъзмездно отпускане на военно имущество по списък)

    На Конгоанското национално-освободително движение (ЦПА - ф. 1Б, оп. 64, а.е. 337 - решение №12/19. VІІІ.1965 на Политбюро на ЦК на БКП за обучение в България, материална помощ и обучение на младежи от КНОД)

    На Зимвабве (ЦПА - ф. 1Б, оп. 64, а.е. 338 - решение №13/19. VІІ.1965 на Политбюро на ЦК н
  • 13 Kcaniba

    24 9 Отговор
    През 70-те години Политбюро и Секретариатът на ЦК на БКП отпуска безвъзмездни оръжейни помощи на партизански революционни движения в страни от Азия, Близкия Изток, Африка и Централна и Латинска Америка.

    В архивите на МВР съществуват доказателства, че по време на комунистическия режим официално София е толерирала някои международни терористи, сред които и терорист № 1 на миналия век Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала. През 2003 г. МВР разсекрети частично по искане на в. "Дневник" делото за оперативна разработка "Рисове" водено от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) срещу Чакала и членове на неговата терористична организация "Световна революция". Секретните архивни материали разкриват, че в началото на 80-те години Карлос Чакала заедно със свои подвижници е оставян да пребивава многократно в България с мълчаливото съгласие на комунистическия режим, въпреки че е принасял в багажа си оръжие и взирви материали за осъществяване на своите терористични набези на Запад. (Изт. - в. "Дневник", 18. ХІ. 2003, "Карлос Чакала харесал София за своя база", публикация) Партийните архиви разкриват, че различни решения Политбюро и Секретариатът на ЦК на БКП са задължавали МВР да обучава групи и лица за водене на партизанска война и извършване на саботажни акции от страни от Близкия Изток, арабския свят, както и от Латинска Америка.

    Коментиран от #14

  • 14 Хахаха

    11 21 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Ксан… , абе така добре ли ти плащат да пишеш идиотщини ????????
    Запомни от мен :
    НЕ .ЕРИ ТАМ , КЪДЕТО СЕ ХРАНИШ !
  • 15 Абе празни кратуни сте

    20 22 Отговор

    До коментар #11 от "Sergiy":

    Охи..нали Нуланд беше там-на Майдана и ви нахрани с курабийки...Така в нахрани,че още ходите като зомбита и останахте без държава-беднотията е смазваща,загубихте Крим,губите и Донбас(най-индустриялната област), поляци и унгарци подадоха искове за реституция на огромно количество имоти-което реално е губене и на Западните области...та добре ви нахраниха америте...А ти искаш да кажеш че твоите господари от САЩ лъжат със своите изявления????Я пак си помисли ????....за 5 милярда си унищожихте държавата--която между другото ви беше създадена от болшевиките...ххааахахааа---каква ирония само--създали са ви Ленин и Троцки...хааахххаххаххххааа...уууууууу
  • 16 Kcaniba

    24 10 Отговор
    По време на 470 дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без „почивен ден“, денем и нощем. Това пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления. Но още по-страшни от статистиката са лицата на разстреляните, така, както са ги фотографирали убийците.

    Големият терор или „голямата чистка“ е връхна фаза на сталинските репресии края на 30-те години на ХХ век. Той не е нито първата, нито последната вълна на терор, която осъществява съветската държава срещу собствените си граждани. Но основна черта на тази фаза е нейната универсалност. Ако дотогава репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то през 1937 година предмет на терора става цялото общество. През 1937-38 година масовите репресии обхващат целия Съветски съюз, в резултат на което са арестувани 1,7 милиона души, от които 750 000 са разстреляни. През следващите години , според оценките на историците, още 350 000 души загиват в лагерите.

    Планираната с такъв размах терористична акция срещу собствения народ е била подготвена в детайли и управлявана лично от Йосиф Сталин и от неколцина от най-близките му сътрудници от Политбюро на комунистическата партия. Тайната заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юли 1937 определя „лимитът на терора", т.е. общия брой на предвидени

    Коментиран от #28

  • 17 Kcaniba

    17 8 Отговор
    за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите.

    Налагало се е фотографите да работят на смени. Но въпреки това и често арестуваните са били снимани непосредствено преди разстрела. Фотографиите са запечатали лицата на различни хора: работници, селяни, интелигенция, ръководни кадри, безработни, военни, включително и високи партийни функционери и дори лица от органите на сигурността.

    Томаш Кижни разказва, че затворническите фотографии на разстреляните са пролежали десетки години в тайните архиви, а когато в началото на 90-те години за първи път били показани на светло, са се превърнали в едно от най-силните визуални свидетелства за престъпленията на съветския комунизъм. Тези фотографии напомнят на „посмъртните маски“, които се вземат от лицето на починалия, за да се съхрани неговия облик, но с тази разлика, че са „снети“ още приживе, само няколко часа преди смъртта. Това са фотографии на хора, които според официалната информация в онези години са „изчезнали завинаги“ или „без право на кореспонденция“.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 глупак

    16 21 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    Това не е нормално.
    ТАКИВА КОМЕНТАРИ НЕ МОЖЕ ДА НЕ СА ПЛАТЕНИ…
    Някакъв си пише ли пише и задушава целия форум през целия ден.
    НЕ СИ ИНТЕРЕСЕН
  • 19 Скорпион29

    9 21 Отговор
    Как през 80те.г. постари са от времето на Александър Македонскиса Руски агенти са скроили шапката дори и на Ашур Банипал пишего на Розетския камък проверете в гугъл
  • 20 Kcaniba

    23 11 Отговор
    Истината задушава само диктатурите !
  • 21 Скорпион29

    11 22 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    Как повече по 1 милион на ден са растрелвани цели 3 месеца накрая даже руснаците са ги записали в Червената книга на изчезващите видове .Нещасник има един къс период от време когато господин Берия и гос.Ягода си позволяват слоеволия общия брой екзекуции е бил 300 хил. На гадни белогвардейци.Сталин като разбира за мащаба на екзекуциите им взима главите и на двамата.
  • 22 ????

    20 16 Отговор
    В САЩ има ли демокрация???
  • 23 onq s konq

    12 8 Отговор
    Доколко си спомням май даже повече от осемдесе години са
  • 24 Kcaniba

    19 11 Отговор
    Розалия Залкинд била изпратена в Крим да въведе “новия ред” като секретар на областния комитет на болшевишката партия. След като се появила там, Черно море почервеняло от кръвта на разстреляните – касапницата продължавала с месеци, смъртоносното тракане на картечниците се чувало до сутринта… “За една нощ в Симферопол разстреляли 1800 души, в Теодосия – 420, в Керч – 1300…” – писал историкът Сергей Мелкунов в книгата си “Червеният терор в Русия. 1918-1923 г.”. Осъдените на смърт били хвърляни в морето със завързани за краката им камъни. Често това се извършвало пред очите на жени и малки деца, които на колене молели за пощада. Но както казал народният комисар на просветата Луначарски: “Долу любовта към ближния! Ние трябва да се научим да мразим.”

    След това излезлите в морето рибари виждали цяла армия от мъртъвци. Розалия не само заповядвала убийствата, но и лично участвала в екзекуциите. В комисарска куртка и с маузер на кръста тя препускала от град в град като “фурия на червения терор”, както я нарекъл А. Солженицин.

    Коментиран от #27

  • 25 Kcaniba

    19 10 Отговор
    Много от подчинените на Розалия, шокирани от нейния садизъм, се опитвали да съобщят в Кремъл, че разстрелват всички подред – лекари, учители, медицински сестри, болни, рибари, пристанищни работници, гимназисти, свещеници. В градовете в Крим дори на уличните фенери и дърветата в парковете висели трупове… Много от осъдените били погребвани живи. През нощите недоубитите припълзявали към жилищните сгради и стенели. Мелгунов разполага с показания на свидетели, които видели разстреляни жени с кърмачета на ръцете.

    Ленин обаче не смятал да прекрати вакханалията на Землячка; нали тя въплъщавала в живота неговата идея за диктатурата, която “е власт, която се опира на насилието, несвързана с никакви закони”. В инструкциите за терора Ленин препоръчвал – “търсете по-твърди хора”.

    Ленин благодарил на Землячка за верността й. Тя била първата жена, наградена с орден “Червено знаме”.

    Истината за кримската трагедия през 20-те години става известна чрез книгата на Иван Шмельов “Слънцето на мъртвите”. Единственият син на писателя Сергей станал една от жертвите на наказателните акции в Крим. Шмельов преживял в Крим и червения терор, и глада; спецотряди влизали в домовете, отмъквали запасите от храна и дрехи… Хората били оставяни голи, боси и гладни. Оцелелите трудно се придвижвали, децата намирали кости от умрели коне и ги гризели като кучета. За “Слънцето на мъртвите” немският писател Томас Ман казал: “Прочетете това, ако ви стига смелост…”

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Скорпион29

    11 18 Отговор

    До коментар #24 от "Kcaniba":

    За да порасне млада и здрава трева трябва да се премахнат бурените от корен
  • 28 Скорпион29

    11 19 Отговор

    До коментар #16 от "Kcaniba":

    Пълен фантазиьор и си съчинява дати,събитя и даже имена
  • 29 555

    14 16 Отговор
    няма да се учудя ако някой ден кажат че руснаците са организирали убийството на кенеди

    Коментиран от #31

  • 30 Kcaniba

    17 11 Отговор
    Истината за ГУЛАГ
    Историята на ГУЛАГ е историята на една война срещу собствения народ. Зловещият експеримент на Сталин отнема живота на милиони хора. Точният брой на жертвите остава неизвестен и до днес.

    Коментиран от #33

  • 31 Скорпион29

    9 14 Отговор

    До коментар #29 от "555":

    Пише според ганджада на която ще попадне
  • 32 tost

    14 20 Отговор
    Боли ме фара ,за американците.

    Нали са „намбър уан“ по въоръжаване,икиномика ,технолигий и демокрация ,пък немогат да се справят с една „фалирала“ Русия.

    Не ме е яд че ръсят простотий,яд ме е че ни мислят за глупави.
    Според американските медий Путин е по черен и от дявола.
  • 33 Скорпион29

    11 19 Отговор

    До коментар #30 от "Kcaniba":

    Истината на тебе ти е чужда,ти не знаеш нищо за истината,истината бяга от теб
  • 34 Открили топлата вода

    9 11 Отговор
    Всяко сериозно разузнаване подпомага израстването на свои хора в политическата система на врага!
  • 35 Kcaniba

    23 14 Отговор
    Сто и четиридесет години изминаха от рождението на дядо Ленин. На същия Ленин, чиито младенчески херувимски образ, с къдриците, бе запечатан на някогашните пионерски значки и чието плешиво кубе ни озарява до днес от мавзолея на Червения площад. Някои демократи от мъка и безсилие все повтарят, че той самият въобще не искал да влезе в Мавзолея, а бил молил да бъде погребан до майка си във Волковското гробище. Появиха се даже аргументи, че Ленин се чувствал неуютно в саркофага. На мен ми се струва, че милионите жертви на Гражданска война, на глада и на ЧеКа са достатъчно основание за потомците да не се ръководят от съображения, свързани с личния комфорт на болшевишкия вожд. Все пак никой не прояви интерес към последното желание на нацистките главатари, екзекутирани в Нюрнберг.

    Защо, прочее, така и не можем да се отървем от мумията на "първия сокол - Ленин" * ? Работата не потръгва и това си е. Не потръгна даже при антикомуниста Елцин, още по-малко ще потръгне сега при чекистите. Мавзолеят - това е гранитният калъф на мита за СССР. Митът за страната, в която все пак имало толкова много хубави неща: печени картофки, пионерски огньове, въздушни балони, Артек, сладолед ескимо и червени байрачета. Митът за това, че "... всяко дете там на училище ходи, и е винаги старецът сит".

    Все още помня баладата за малкото индийско момче, което побягнало от своя зъл господар за да намери убежище при добрия чичко Ленин. "Той живее далеко, далеко, зад снежните планин

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Столтенберг

    23 18 Отговор
    Доктрината за световно господство никога не е преставала да съществува в Русия или съвсем за малко по времето на Горбачов и Елцин.
    Днес обаче тя си е валидна в пълна сила. Не са случайни опитите на Путин за реабилитация на Сталин.Подобно на Сталин ,който е смятал да ползва Националсоциалистическа Германия като предтекст за "освобождение" на Европа - днес тази роля изпълнява ИДИЛ. На срещи с Меркел и други ,Путин е казвал директно ,че има начини терорът да бъде прекратен. Само че си мълчи за цената. А в Западна Европа са наясно каква е цената и не смятат да я плащат.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абе празни кратуни сте

    17 18 Отговор

    До коментар #35 от "Kcaniba":

    А сега напиши нещо и за избитите 100 милиона индианци и че досега живеят в резервати...Напиши и нещо за робството а САЩ--че то е съществувало до 70-те години..--когато бащати се е родил...и накрая ни убеди че в САЩ има демокрация...НПО-лозунгите ги знаем--давай за "великите амери""""""""
  • 39 onq s konq

    21 14 Отговор
    ВИНАГИ когато на червените дупета им се напише истината и те НАМАТ КАКВО ДА КАЖАТ СРЕЩУ НЕЯ,започват едни "ти си луд","гълтай си хапчетата","много си прост","пак си се назобал","смени дилъра","колко цента ти плащат" и т.н.Защото са БЕТОННИ ГЛАВИ ПО РОЖДЕНИЕ И ПРОИЗХОД!Вярно е че с подмамване и насилие чрез желязна диктатура успяха да се задържат цели 45г. на власт/със съветските танкове зад гърба си и всесилната и жестока ДС естествено/,стотици хиляди бяха вкарани както в Белене и Скравена,така и в останалите 98 ЛАГЕРА,психодиспансерите бяха пълни с "инакомислещи",въдворени "доброжелателно за "интензивно лечение",но...СЪЩИТЕ ТИЯ ГАДОВЕ СЕГА-В 21 ВЕК ДА ИСКАТ ПАК ДА УПРАВЛЯВАТ,КОЛЯТ И БЕСЯТ?!!...Че и да вярват че е възможно?!

    Коментиран от #41

  • 40 Гост1

    4 3 Отговор
    Който има време и желание:
    Влизайте през нови прозорци в инкогнито и цъкайте рейтинги.
  • 41 Свободен

    21 3 Отговор

    До коментар #39 от "onq s konq":

    Мда -такива са инструкциите.Да се бяга от действителен спор понеже отсъстват фактите за подкрепа на тезата. И се започва "пий си хапчетата "и 15 -30 + като че кой знае каква умнотия е казана.
    Обаче на лъжата краката винаги са къси и истината излиза на яве.
  • 42 Kcaniba

    13 14 Отговор
    Преди 73 години на 5 септември 1944 г СССР обявява война на Царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия. Под заплахата от настъпващата в Румъния Червена армия правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.СССР обаче не признава обявения от България неутралитет. Същевременно, правителството започва сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, които пропадат поради обявената от страна на Съветския съюз война на България.
    На 5 септември 1944 г. Съветското главно командване утвърждава плана за военно нападение над България. Трети Украински фронт е разположен на румънско-българската граница. Срещу България са насочени 258 000 военнослужещи, 5583 оръдия, 508 танкове и САУ, 1026 самолета и цялата сила на Черноморския флот.
    В 20, 30ч. Съветският съюз обявява война на България и започва окупацията на държавата, без наша страна да има и капчица съпротива или противодействие. Именно със силата и терора на съветския щик се стига до преврата на 9 септември и съставяне на правителство на Отечествения фронт с доминираща роля на партизаните и комунистите.
    Така за почти пет десетилетия България е откъсната от цивилизования демократичен свят и превърната в послушен придатък на тоталитарните режими в Москва.
    Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала оку

    Коментиран от #44

  • 43 Kcaniba

    15 16 Отговор
    Империята на злото,се превърна в империя на лъжата и мизерията!Жалко ,но ето докъде водят методите на НКВД–КГБ и геноцида над собствения си народ !100г.ТЕРОР!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Скорпион29

    12 11 Отговор
    БКП правичистка на фашисти след 1945 г.както правят чиска на фашисти също във Франция,Италия,Испания и др европейски страни а през 1989 децата на фашистите се изкарват репресирани и изкарват дедите си фашисти МЪЧЕНИЦИ + всички престъпници избити през соца
  • 46 Пурко

    13 11 Отговор
    Kcaniba, ТИ НЕ СИ НОРМАЛЕН
    Или пък такива вече са нормални в България ?????
  • 47 Скорпион29

    10 11 Отговор
    Сороса вчера си е взел сребърниците и днес затова е толкова деен

    Коментиран от #49

  • 48 Kcaniba

    10 7 Отговор
    Солженицин: Неограничената власт в ръцете на ограничени хора винаги води до жестокост
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хахаха

    10 8 Отговор
    Дайте контакт, адрес, тел… .
    КОЙ ВИ ПЛАЩА?
    КАКТО ИЗГЛЕЖДА НА ДУМИЧКА… .
    Дайте шанс да изкараме за кафенце
    Ксаниба, коня на оня, гост2, ПОМОГНЕТЕ
    ХАХАХА
  • 55 Kcaniba

    7 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Русия беше привилегирован партньор поради своята роля в света, но през 2014 избра открита агресия и грубо нарушение на международните договори (по които е гарант), обяви НАТО за свой враг, което предизвика мерки за адаптация на Алианса на изток по границите с Русия в отговор на консултации инициирани по чл. 4 от Вашингтонския договор. НАТО и страните от Алианса не говорят за Русия като враг, а като източник на рискове и заплаха за мира и сигурността на базата на действията на Русия в Грузия, Украйна, Молдова и други съседни и по-отдалечени страни, на базата на военните доктрини и програми на сегашното ръководство. НАТО обаче има и развива нови способности, за да се справи с тези нови рискове и заплахи. Това е силата на Пакта - постоянна промяна на способностите и структурите (чл. 9) около неизменни ценности. Свободата има нужда от сила да бъде защитена

    Коментиран от #56

  • 56 Скорпион29

    13 7 Отговор

    До коментар #55 от "Kcaniba":

    Русия е най голямата ядрена сила в света и ще си прави каквото си поиска с нейните законни тиритории като Крим.Крим беше анексиран след референдум- глас народен глас божии. Ти исторически си по зле от5 глуха.ЕС и САЩ не са светът общо като население са около 1 милярд а има още 6 милярда да не го забравят капиталисттите.
  • 57 Kcaniba

    7 13 Отговор
    Жалки както винаги,рашки,яжте си оръжията ,какво ревете само от санкцийте и извъртате нещата както ви е угодно,а референдум под дулата на оръжие не се прави,но там където разумът е безумие а терора образец.....нищо хубаво няма!

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Вальо

    9 3 Отговор
    Защо никой не казва, че 98% от жертвите на сталиновите репресии са ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ /по официална статистика/. Основните палачи са грузинци /Сталин и Орджоникидзе/, евреи /Берия, Маленков и много други/, украинци, литовци, латвийци, естонци - всички те висши функционери на комунистическата партия! Това е ГЕНОЦИТ СПРЯМО ПРАВОСЛАВНИЯ РУСКИ НАРОД, планиран зад граница от могъщи еврейски фамилии и реализиран от представители на малцинствата в СССР. Това е жестоката истина !
    Престанете да плюете Русия и руснаците !!!
  • 60 Вальо

    5 3 Отговор
    На 08.09.1944 г. в България влизат войниците на Трети уккраински фронт /Трета украинска армия/, а морската ни граница е блокирана от кораби на Черноморски флот. Украинците са тези, които извършват арести и ликвидиране без съд и присъда на белогвардейци-бандеровци, украинците извършват всички грабежи и беззакония в България. Преди 1989г. по идеологически причини ни внушаваха, че са ни "освободили" руснаците, след 1989г. отново ни манипулират, че сме окупирани от руснаците, които съответно трябва да намразим силно!!! А истинатае, че и през 1944, и през 1989 сме жертва на еврейските планове!!!

    Коментиран от #61

  • 61 onq s konq

    6 6 Отговор

    До коментар #60 от "Вальо":

    Що за глупости ръсиш,че в БГ на 9 Септ са влези украинци и те са безчинствали ,а не руснаци и КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА ТОВА?И какво значение има дали са били киргизи,чукчи,узбеки или кавказци,след като тия орди СА БИЛИ ПОД ПРЯКОТО РЪКОВОДСТВО НА КРЕМЪЛ?И как ще докажеш твърденията си,сякаш нещастният българин е имал правото да им иска личните документи за самоличност за да знае какви са?А нима Сталин не е използвал в авангарда на Червената армия прясно освободени затворници вместо пушечно месо?И разбери накрая,че ние нямаме принципно лоши чувства към руския народ,А КЪМ МИЛИТАРИСТИЧНАТА УПРАВЛЯВАЩА КЛИКА В КРЕМЪЛ,КОЯТО НИКОГА НЕ Е ИЗПИТВАЛА ТОПЛИ ЧУВСТВА КЪМ БЪЛГАРИЯ ПО РЕД ПРИЧИНИ.

    Коментиран от #62, #63

  • 62 на коня под опашката

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "onq s konq":

    Авангард,прясно освободени,клика...,хихихихи цвилещ ма много си се отворил!
  • 63 Вальо

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "onq s konq":

    От такива като теб, дето не познават историята - наша и чужда, не се интересуват от фактите, а фанатично вярват на официалната пропаганда страда цял народ. Овчия манталитет е грозно нещо.