20 Юни, 2017 00:30 14 999 16

Пансексуални ли сте?

  • секс-
  • пансексуалност-
  • бисексуалност
Пансексуални ли сте? - 1
Снимка: Shutterstock

Все по-често срещаме термина „пансексуалност”. Какво представлява той и каква е разликата между пансексуалните хора и бисексуалните хора?

Пансексуалността, известна още като омнисексуалност, се изразява в това човек да обича или да е привлечен към всички хора – без значение от тяхната полова идентичност. Пансексуалният човек може да изпитва влечение към жени, мъже, транссексуални, травестити, хермафродити или пък интерсексуални (хора, които не желаят да определят своя пол).

„Пан” произлиза от древногръцки термин, означаващ „всеки” или „всичко”, докато „омни” идва от латински език и отново означава „всичко”. Пансексуалността произлиза от думата пансексуализъм, която датира още от 1917 г.

Все по-често обаче се говори открито за пансексуалността. Дори певицата Майли Сайръс преди време призна в свое интервю, че е пансексуална.

Пансексуалните хора смятат, че полът е без значение, когато става въпрос за сексуално или емоционално привличане. За тях няма граници в любовта. Те не се ограничават само с представителите на срещуположиния пол, нито пък сред тези със същия пол. Това обаче не означава, че пансексуалните хора са привлечени от всички, а че могат да бъдат.

Не бива също така да се бърка пансексуалността с бисексуалността. Бисексуалните хора са привлечени само от жени и мъже. Именно тази „преграда” я няма при пансексуалните. Те са отворени към връзки с всякакви хора, защото най-важното за тях е личността на даден човек, а не неговия пол или сексуална ориентация.

Смята се, че на пансексуалността се дава все по-голяма гласност, тъй като през 21-ви век много сексуални табута отпадат. По тази причина голям брой млади хора са готови открито да говорят за своята сексуалност – без значение каква точно е тя. Те имат и възможността да „изследват” своята същност и сексуални влечения, без да се притесняват от общественото мнение.

Пансексуалността дори има свое собствено знаме, чиято цел е да даде по-голяма гласност и по-голямо признание на тази общност. Флагът е с три хоризонтални ленти в розово, жълто и синьо, пише rozali.com. Синият цвят олицетворява хората, които се идентифицират с мъжки пол (независимо от биологичния им пол), розовият цвят е за тези, които определят себе си за жени (отново без значение от биологичния пол), а жълтият е за всички останали (двуполови, транссексуални, интерсексуални и други).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    89 7 Отговор
    Хората се делят само на мъже и жени, всичко извън тази рамка са хора психично и хормонално болни а болния не може да се самоопределя защото преценката му е повлияна от болестта.

    Коментиран от #15

  • 2 Къртев

    58 6 Отговор
    Абе, хора, спрете се! Какво му е лошото на хетеросексулното? Та, нали хората от това сме хора? Не може постоянно да пишете и да казвате, кое, какво е. Всичко, което има дупка може да се е.. и всичко, което стърчи може да си го наденеш. Но сме създадени, мъже и жени. Мъж + жена + любов = деца, бъдеще, вечност. Всичко останало е разврат и перверзия. Да, нека има свобода, нека бъдем толерантни. Но да възпитаваме децата си, че това не е нормално, не е правилно и не е добре прието.

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Извинявай

    23 6 Отговор
    Тъпо,тъпо
  • 4 Шаран БГ

    25 3 Отговор
    Най-добре определят сексуалността на даден индивид две неща: кирката в ръцете и камшика по гърба !!Ако и това не помага - в крематориума !!
  • 5 Джон Смит

    24 1 Отговор
    Реклама на Содом и Гомор! Боже!
  • 6 Избирател

    11 0 Отговор
    А депутатите какви са....???

    Коментиран от #14

  • 7 аижа

    13 3 Отговор
    Пансексуалните имат ли отношение към земноводните и членестоногите? През лятото за разнообразие.
  • 8 Искам анкета

    13 0 Отговор
    До екипа на факти - може ли да направите една анкета, да видим какво е мнението на хората

    Коментиран от #16

  • 9 Атака

    20 3 Отговор
    Тази масирана атака - облъчване от страна на всякакви извратеняци в последно време нещо започва да ми идва в повече!!! То не бяха педераси, гей бракове, травестити, бисексуални... Май само педофилите, от всички индивиди с отклонения, за сега не са официално на мода, но като гледам май и това ще стане.
  • 10 МАНИ БЕ

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Къртев":

    Стига ми дрънка глупости "нека има свобода" Европа е станала педерастия, преди България беше нормална, откакто влезе в тая ш*бана европа всичко се изпедерасти. Какво значи нека има свобода? Психично болни мъже да ми се обличат като жени да се гримират и да ми се разхождат по улиците децата ни да ги гледат? Има МЪЖЕ и ЖЕНИ приеми такъв какъвто си, като си пхисично болен и си падаш по твоя пол си прави в стаята си каквото искаш, но на улицата да се обличат нормално, не да ми парадират с това какви са. Нека има свобода, за това тука има "гейски празник" което е НАЙ-ГОЛЯМАТА идиотщина и не мога да проумея, е така им се дава свобода за това си правят каквото си искат. Като им се лепне един бой, ще ги е страх да парадират, фрашкано да и в фейсбук ми пишат на мен, не знам за вас
  • 11 Paca

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Къртев":

    Статията не я намирам за реклама на пансексуалността, а чисто информативна. В този смисъл няма защо да се нахвърляте със злоба върху различните, а само да повишите образоваността си!
  • 12 МАНИ БЕ

    8 4 Отговор
    И какво значи "нека има свобода" ем щом е така дай кой квото иска да си прави? Да си ходим голи, абе кой квото му хрумне...Не съм "човека на законите" напротив, но докато живееш сред общество трябва да се държиш така както се счита за нормално, не против природата. Като искаш свобода отиди в гората живей като волна птица даже и дрехи не носи. Не трябва да се дава толкова свобода на тия хомо психопати, като е гей нищо не може да се направи, какво ще прави и с кой си е негова работа ама това парадиране ми идва вповече, направо са за бой всички до един
  • 13 БЪЛГАРИН

    13 3 Отговор
    Ей, то бива слободия и толерантност, ама все си мисля, че толкова чак не бива. Хората съвсем изтрещяха...
    Пансексуални идиотщини!
    Никой ли вече не се интересува от доброто старо ч.кане между мъж и жена вече? Накъде върви този свят?
  • 14 Къртев

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Избирател":

    Айде да не ти казвам, че п...лите са обидчиви, та депутатите да не се обидят.
  • 15 ТАД

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпион29":

    Винаги съм го твърдял. Браво. Да видя и аз един разумен коментар , че аман от тулерасти.
  • 16 гледащ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Искам анкета":

    Съдейки по плюсовете и минусите на коментарите на Рут-ка срещу Радева 25-250. Самото гласуване в конфликти изглежда доста манипулирано. От налаганата толерастия грубо се дискриминират 10 пъти повече хора, отколкото се пишат дискриминирани "различните", дето на никой не му пука за тяхното "различие", та ти го навират с кампании и с паради, че да ги забележат, че не били обикновени п.