19 Юни, 2017 23:31 1 737 3

Световният ядрен елит се събра в Москва

  • атом-
  • енергетика-
  • атомекспо-
  • москва

В руската столица се откри „Атомекспо 2017“

Световният ядрен елит се събра в Москва - 1

Световният ядрен елит и 33 официални правителствени делегации от цял свят се събраха в Москва за най-престижния ядрен форум „АТОМЕКСПО“. На официалната церемония по откриването на „АТОМЕКСПО 2017“ присъстваха генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, председателят на Световната асоциация на ядрените операторите Жак Регалдо, Михаил Чудаков – заместник - генерален директор на МААЕ и Уилям Магууд – генерален директор на Агенцията по ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Атомното енергопроизводство в световен мащаб продължава да расте. През 2016 г. то е нараснало до 10 гигавата електроенергия, което е двойно увеличение спрямо последните 25 години“, заяви в официалната си реч Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация. По думите й, осигуряването на достъпна, надеждна и безопасна енергия е цел на ООН. Дългосрочните цели са ядрената енергетика на глобално ниво до 2050 г. тя да осигурява 25% от цялото енергопоризводство. „Впечатляващо е, че днес тук в Москва „Росатом“ успява да привлече делегати от 64 страни“, каза още Ризинг.

Няма какво да се заблуждаваме - за намаляване изпускането на въглеродни газове в атмосферата ядрената енергия е една от основните опции, заяви в приветствената си реч председателят на Световната асоциация на ядрените операторите Жак Регалдо. Трябва да помним, че ядрената безопасност е основният ни приоритет. Наша задача е повишаването на стандартите за безопасност и това е основното условие за съществуването и развитието на ядрената енергетика, каза още Регалдо.

149 атомни реактора работят днес в света. 392 гигавата е общата установена ядрена мощност в момента, заяви в словото си по време на официалната церемония за откриване на „АТОМЕКСПО 2017“ Михаил Чудаков – заместник - генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За последните 2 години в света са изградени и са в процес на изграждане 20 нови енергоблока. По думите на Чудаков, Русия е единствената страна, която има флот от ядрени ледоразбивачи и е сред трите страни в света, които активно разработват малки модулни реактори – като например РИТМ 200.

На откритото днес Девето меуждунардно изложение „АТОМЕКСПО 2017“ има представители на 33 официални правителствени делегации. За пръв път на изложението участват Судан, Етиопия, Колубмия и Шри Ланка, заяви в речта си Алексей Лихачов, генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“.

Щастлив съм, че днес в Москва сме привлекли повече от 6500 делегати от 650 различни компании. Близо 100 от тях имат представителни щандове на изложението, каза още Лихачов, след което представи на официалните си гости някои от щандовете на компании от структурата на „Росатом“.

Изложението „АТОМЕКСПО 2017“ продължава до 21 юни 2017 г. Официални срещи по време на „АТОМЕКСПО 2017“ ще проведе и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    6 1 Отговор
    Хората говорят с перспектива до 2050 година за ядрената енергетика, а ние не искаме да строим АЕЦ Белене ! Досега щеше да е построена и да ни вади от калта в която затъвъме, след спирането на някои тецове. ЕС не иска независима БЪЛГАРИЯ ! Ние ТРЯБВА да сме зависими от тях, това искат те !
  • 2 Ленин говори

    0 1 Отговор
    хахах хората вече пускат безплатна слънчева енергия в дните в който имат излишък, ние ще пълним гушите на великите бл.дове

    Коментиран от #3

  • 3 Дедо ви

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ленин говори":

    Довечера си пусни от безплатната слънчева енергия от която имаш излишък. И през зимата също