Last news in Fakti

20 Юни, 2017 21:13 1 811 0

Бившият посланик на Панама съжалява за Тайван

  • тайван-
  • панама-
  • китай-
  • дипломация-
  • сътрудничество-
  • посланик
Бившият посланик на Панама съжалява за Тайван - 1

Бившият посланик на Панама в Република Китай Алфредо Мартис Фуентес изрази своето съжаление, че не заяви по-настоятелно своята позиция, когато Панама прекъсна връзките си с Тайван.

Панама обяви своето решение да прехвърли дипломатическото си сътрудничество от Република Китай към Китайската народна република на 13 юни тази година.

Докато Тайван получи съвсем малко предупреждение за този политически ход от страна на Панама, то за последния е имало сериозни признаци, сред които и фактът, че след като Мартис напуска страната на 30 април, за да поеме ръководството на социалната сигурност в Панама, неговото място остава незаето.

В своя профил в Twitter Мартис заявява, че се чувства виновен, че не е изразил твърдо позицията си, когато е научил за прекъсването на дипломатическите връзки между двете страни. Той твърди, че изпитва истинска болка да остави такива щастливи спомени, натрупани през двете и половина години, прекарани там, и да се раздели с прекрасните хора на Тайван. Въпреки това той отказва да осъжда постъпката на своята страна, защото както сам той казва „Това не влиза в задълженията“.

Бившият посланик, отправи свое обръщение и към правителството и народа на Тайван:

„Към народа на Тайван – дълбока признателност и постоянна обич. Към правителството на страната – моят ангажимент към Тайван остава толкова силен, колкото е бил винаги. Ще се превърна в мост и средство за посредничество.“

Решението на панама остави Тайван с 20 дипломатически съюзници, като повече от половината от тях са в Централна и Южна Америка и Карибите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА