10 Юли, 2017 10:36 4 666 2

Еволюцията на масълкарите (ЧАСТ I)

  • масълкари-
  • история-
  • автомобили

Или как са се изменили мускулестите автомобили за 50 години

Еволюцията на масълкарите (ЧАСТ I) - 1

Тези автомобили се появяват през 60-те години на миналия век и много бързо се превръщат в икони на американското автомобилостроене. Навремето всички те са мощни, бързи и трудно управляеми, но с годините съдбата им се променя. Сега ще ви разкажем за някои от най-известните масълкари в историята и тяхната сегашна интерпретация.

Ford Mustang

Еволюцията на масълкарите (ЧАСТ I)


Въпреки, че Mustang се води поникар, а не типичен масълкар, няма как да го пропуснем в този материал. Моделът отдавна се е превърнал в икона, а историята му започва през 1962-а, когато е показан концепта. Серийното производство започва през 1964 година, като тогава най-мощното изпълнение е с двигател V8 Windsor HiPo, работният обем на който е 4.7 литра, а мощността - 275 коня.

Еволюцията на масълкарите (ЧАСТ I)

Mustang живее вече 53 години, през които на бял свят се появяват шест поколения. Някои от тях са по-успешни, други - не съвсем, но последната модификация отново е хит на пазара. Шестото поколение е и първото, което официално се продава извън пазарите на Северна Америка. Най-мощният нов Mustang е GT350, разполагащ с 526 конски сили. Славата на тази кола обаче Forf дели с Shelby.

Dodge Challenger

Еволюцията на масълкарите (ЧАСТ I)


Dodge с името Challenger се появява още през 50-те години на миналия век. Така е наречена двувратата версия на седана Silver Challenger. В отявлен претендент в топлистата на масълкарите обаче, Challenger се превръща едва през 1970-а. Тогава автомобилът се сдобива с широка гама от мощни двигатели, започваща от 3.2-литров редови шестак и достигаща върховете със 7.2-литровата модификация V8 R/T 440 Six Pack.

Еволюцията на масълкарите (ЧАСТ I)

Феновете на марката предпочитат да не си спомнят за второто поколение на модела, появило се през петролната криза. За сметка на това обаче, настоящата трета генерация отново е на върха при съвременните масълкари. Тя е и първият такъв автомобил с 4х4 задвижване (версията GT AWD), а Challenger SRT Demon с 850 к.с. се превърна в най-динамичният сериен автомобил на разстояние от четвърт миля.

>>> ЧАСТ II >>>


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОДЖЕЦ

    9 1 Отговор
    ЗА МЕН ЕДИН ДОДЖ МОЛЯ
  • 2 Никито Иванов

    2 3 Отговор
    когато бензина беше копейки ..... за краварите :)