Last news in Fakti

12 Юли, 2017 07:44 5 467 25

Защо ни предаде, бай Тръмпе!

  • тръмп-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • русия

Професионалните пропагандатори са ясни. Те това работят, с това си вадят хляба

Защо ни предаде, бай Тръмпе! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Речта на Доналд Тръмп в Полша през изминалата седмица се нареди до суперновини като плацентата от „Шейново“, запаленото бунище край Ихтиман и разчистването на останките от архитектурната композиция пред НДК.

Това коментира в блога си Иван Стамболов – Сула.

Американският президент предизвика възторг у своите български почитатели и докара българските си почитатели до отчаяние.

Чакайте, чакайте! – ще каже някой. – Българските почитатели на Тръмп да не би да страдат от раздвоение на личността, та хем са във възторг, хем са в отчаяние! Не. От раздвоение страда България, а не отделните ѝ граждани.

В България има два вида почитатели на Доналд Тръмп.

Първите, това са, нека ги наречем „естествените“ негови почитатели. Хора десни, с консервативно и капиталистическо мислене, те се зарадваха, че най-сетне се сложи край на левичарския поход в Америка, който беше създал своя чиновническа каста и беше успял да овладее основните медии до степен, че те бяха надминали по лъжа и демагогия даже нашите жълто-кафяви вестници. Тези „естествени“ почитатели се зарадваха, защото видяха завръщането на нормалността в Америка и се обнадеждиха, че тя може да се завърне и в Европа. В Тръмп те видяха един втори Рейгън – може би малко смешен, нестандартен и прекалено зрелищен в началото, но президент, който ще остави своята следа върху лицето (и историята) на планетата.

Втория вид почитатели на Доналд Тръмп в България поне до скоро бяха интелектуалците на проруски настроената левица. Те даже възторжено в деня на встъпването на президента в длъжност основаха свое „Тръмп общество“, за което мнозина се объркаха, че е филиал на Национално движение „Русофили“. Сред лицата на това общество изпъкнаха Борислав Цеков, Светлана Шаренкова, Александър Томов (Лупи), Димитър Иванов (Митьо Гестапото), Илия Лингорски, Любо Нешков от BGNES и още 30-40 други. Иван Гарелов чрез специално опровержение до в. „24 часа“ заяви, че бил там, но не бил лице на „Тръмп обществото“. Александър Томов възбудено обяви началото на нов световен ред, а Борислав Цеков уточни какъв ще бъде той: „преустановяване на дрънкането на оръжие и безогледната конфронтация между САЩ и Русия“.

В началото БСП също останаха доволни от избирането на Доналд Тръмп.

Дори повериха на своя бивш външен министър Вигенин да изрази позицията им: „За нас тази промяна… може да се окаже и положителна и да имаме един по-различен тип отношения…, за да могат да се решават големите проблеми на света, които няма как да бъдат решени без едно по-активно сътрудничество между САЩ и Русия. Тук бих добавил и Китай“.

Защо? Защо българската левица, защо именно тя с такова възхищение прегърна новината за избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати? Много просто. Защото такива бяха повеите от Москва, а когато те задухат, и Дядото мълчи! Следователно, правилният въпрос е защо в Москва така се зарадваха на избирането на Тръмп, че чак, както се говори, депутатите от Думата прекъснали заседанието си и станали на крака, за да аплодират вестта.

Изглежда или Тръмп нещо ги е преметнал, или те нещо не са доразбрали. Ние, простите граждани, няма как да знаем, защото и информацията ни е малко, пък и аналитичните ни способности са съвсем любителски. Но това, което се вижда и с просто око е, че по незнайна причина в Москва бяха решили, че Тръмп е някакъв русофил, голям почитател и приятел на Владимир Путин (освен на Алла Пугачова според свидетелството на Филип Киркоров), решен да работи за нов световен ред, в който Русия и Щатите ще разпределят влиянието си чрез дружески преговори, а не чрез конфронтация и излишни разходи. Най-сетне американците избраха президент, достатъчно прозорлив и интелигентен, че да обхване и оцени мащабите на Путин!

Това виждане беше спуснато за сведение до всички пропагандни филиали в Европа, включително и в България. Темата беше толкова по-вдъхновяваща и с това, че либералстващите интелектуалци-глобалисти, оставайки верни на Хилари Клинтън и олицетворяваното от нея статукво, се обявиха за противници на Тръмп. Така всеки който се обявеше в подкрепа на Тръмп, щеше да се обяви против „ЕвроГейския“ съюз и т.н.

После Тръмп започна да го усуква.

Показа, че не може да върви против волята на Конгреса, пък и не желае. Назначи на ключови позиции стари ястреби с доста сурово мнение за Путин и Русия. Не повдигна темата за отмяна на санкциите. Вместо нея повдигна други две изключително показателни теми: за ангажиментите към НАТО и за разширяването на търговията с американски втечнен газ. Първата води до увеличаване разходите на Русия, а втората – до намаляване на нейните приходи. Двете заедно – до сериозни икономически затруднения. Твърде недружелюбно от страна на Доналд Тръмп.

Така се стигна и до програмната му реч във Варшава, където каза: „Настояваме Русия да преустанови дестабилизиращите си действия в Украйна и да се откаже от подкрепата за режимите в Сирия и Иран. Призоваваме Русия, вместо това да се присъедини към общността на отговорните нации в борбата срещу общите врагове и защитата на нашата цивилизация“.

Ами сега! Какво да кажат българските почитатели на Тръмп?

За първия вид, десните почитатели, е ясно. Те ще кажат „Браво!“ и няма да се учудят, защото точно такава политика и такова поведение на президента на Щатите са очаквали от самото начало. Проблемът е за левите му почитатели. Те лесно прегърнаха американски президент-републиканец, прегърнаха даже и стената, която щеше да строи по пътя на латиноамериканските трудещи се. Те толкова по-реакционни неща прегърнаха, та това ли няма! Кофтито е само, че докато го прегръщаха, мислеха, че Тръмп е русофил, пък той се оказа, че не е. Какво ще прави сега „Тръмп обществото“? Нищо, да не унива! Онзи ден научихме, че Китай ще инвестира 11 млрд. долара в Русия. Така че „Тръмп обществото“, разбира се след съответните официални инструкции от Москва, би могло да промени името си на „Си Дзипинг общество“, като всичко друго си остане постарому. Освен, разбира се, ако не получат бойна задача в Македония…

Професионалните пропагандатори са ясни.

Те това работят, с това си вадят хляба. Защо обаче пропагандата им, безумна и крещящо лъжлива, намира толкова плодородна почва сред толкова много хора? Хората ли са глупаци? Не, не са. Просто страдат от един общ синдром: тъга по невъзможното.

Има два вида тъгуващи. Първите помнят социализма и реалните облаги, които са получили от него било лично, било чрез родителите и прародителите си. Тогава мнозина се вляха в редиците на казионните „интелектуалци“. Помня как в началото на 90-те една жена истерично крещеше по телевизията: „Имам пет сина, Тодор Живков направи и петимата висшисти!“. Крещеше, забравяйки, че висшист се става, а не те прави някой. Тогава много хора дойдоха в градовете и получиха жилища и автомобили (да имаш автомобил беше цел в живота на цяло поколение) по същия неконкурентен начин, по който се получаваше и висшето образование, по който се ставаше и деятел на културата. Днес можеш често да чуеш: „Баща ми е много известен художник от онова време, обаче тогава той беше репресиран и дисидент“. По онова време, ако си бил репресиран и дисидент, сега няма да си известен, защото никой нямаше да те е чувал. Тези хора определено има за какво да тъгуват.

Другите тъгуващи са, нека ги наречем съвсем условно и с любов, младите неудачници.

Те не харесват живота си, не харесват постигнатото в него, независимо дали то е адекватно на възможностите и старанието им или не. Те са просто недоволни, защото вярват, че им се полага много повече, но някаква несправедлива сила по престъпен начин им е отнела полагаемото. Те са от този масов тип хора, които мразят наличното и идеализират отсъстващото. Когато България беше член на СИВ и Варшавския договор, такива хора бяха „чуждопоклонници“ и „проводници на западно влияние“. Прекланяха се пред всичко английско, френско и особено западногерманско, а пък да не говорим колко съвсем особено американско! Днес, когато България е член на Европейския съюз и НАТО, такива хора мечтаят за Евразийски съюз. То такъв няма, тъй че и да искаме, не можем да избягаме в него, но те си мислят, че ако имаше и ако бяхме избягали, щяха да запазят и западните си стоки, и западните си вещи, и безвизовите си пътувания и лечението по здравна каса на територията на цяла Европа, но към това щяха да се придадат и някакви други незнайни блага. Човек не оценява това, което има, и винаги копнее по онова което няма, независимо от обективните му качества.

Еднакво смешни са както онези,

които разправят и си вярват, че Доналд Тръмп е глупак, нахалник и палячо, така и тези, които се мъчат да ни убедят, че е голям хитрец, много наш човек, верен приятел на Путин и скоро ще видим на какво са способни тези два титана. Смешно е. На тези два титана изобщо не им пука от дълбокомисленото мнение на българските „интелектуалци“ във фейсбук. Още по-смешно е, когато всичко това се случва като резултат от една грешно планирана пропагандна стратегия на трета страна, която уж е голям майстор в тези неща.

Сега с любопитство чакаме да видим острия завой в доктрината на професионалните пропагандатори. Какъв ще бъде той много зависи от срещата между Путин и Тръмп, която дори вече може и да се е състояла, когато четете този текст. Но каквото и да излезе от нея, нека си знаем: когато някой пръдне, ние да не бързаме да се… Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЦБ

    16 6 Отговор
    12/07.2017 Курсь валютоми : EUR / RUB :

    Bid: 72.3
    Ask:70.5

    Нет денегь, нет словоми !!!
  • 2 руски пенсионер с червени прашки

    6 9 Отговор
    В передом, товаришь, заполнить мои стоканчикь м-ха, мя!!!
  • 3 Да го кажем направо

    24 3 Отговор
    Много е просто с отговора-защото от Хилъри Клинтън се знаеше в общи линии какво да се очаква-конфронтацията с Русия неизбежно щеше да доминира в меж.общност. А това е силно опасно за цялото човечество...да напомня на автора клипа със Хилъри когато получи смс че Кадафи е убит--каква реакция имаше от нейна страна"дойдохме,видяхме и го убихме"...и това отврати милиони хора по целият свят-факт. Тръмп беше надежда (и все още е )за много по конструктивен диалог по меж.проблеми,не само с Русия но и със Европа. Затова и много хора считат избора му за по приемлив-факт. Реално,всички разбират че в САЩ на изборите американците от две зла-избраха по-малкото зло..И само платените индивиди от либералните НПО -та немогат да се премирят със избора на Тръмп... Та не виждам нищо лошо и повод за подигравки в това че много хора симпатизираха на изборите за Тръмп-те реално чрез подкрепата си за Тръмп изказват готовността си и желанието си да живеят във един по сбалансиран и мирен свят. Дали Тръмп ще го направи това...еми много е рано да се каже. Бъдещето ще покаже дали е оправдал надеждите им...
  • 4 юрист

    13 22 Отговор
    Хахахаа- и шаренкова ли е била почитател на тръмп?:) Русофилите и левите бяха убедени, че тръмп щепризнае русия за нововъзникнала световна сила, че ще им отстъпе част от американското влияние в ЕС и по-специално- че ще им отстъпи Източна Европа, че това ще се случи документално с втори пак, аналогичен на пактач рибентроп- молотов и че тръмп ще подпише с путлер втори таен протокол към този пакт с цел поделянето на Европа, при което Западна Европа ще остане под американско влияние, а Източна Европа щедро ще бъде “дадена“ под руско влияние. Обаче тези мокри руски мечти срещнаха небилаво крушение:)
  • 5 юрист

    12 17 Отговор
    Русофилите и левите не могат да разберат едно нещо- тръмп е бизнес акула- написах го при встъпването му като президент на сащ, пиша го и сега и не съм си променяла мнението! НЕ МОЖЕТЕ да отделите личността на Тръмп от неговите бизнес инстинкти- те вече са се сраснали с индивида и не е възможно безпроблемното им отделянето от него! От тръмп НЯМА да излезе човек, който да е съгласен с подялбата на Европа и той НЯМА да признае официално русия като световна сила! Не случайно тръмп потвърди ангажимента на сащ към чл.5 от Договора за НАТО- т.е. , което означава / примерно/, че ако русия извърши военна агресия в КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА- ЧЛЕН НА НАТО, включително и тези в Източна Европа, сащ СА ДЛЪЖНИ да защитят военно тази държава, заедно с друите ненападната държави- членки на НАТО. Истината е, че путлер не може да стъпи на малкият пръст на бизнес инстинктите на тръмп и за това никога не може да му бъде равностоен противник! Ако президент на русия беше някой руски олигарх- бизнесмен- да, можеха да се разберат...

    Коментиран от #6

  • 6 Справедлив

    15 8 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    А Тръмп реално призна Русия за равни. Само ситуацията че на самита по регламент беше отделено 30 мин. на среща м/у Путин и Тръмп а тя продължи над 2 часа и това че пренебрегна домакините показа само едно--решенията се вземат само от САЩ и Русия-факт...Да не говорим че написа за срещата си с Путин че е минала блестящо-а това е много показателно..

    Коментиран от #7

  • 7 юрист

    7 16 Отговор

    До коментар #6 от "Справедлив":

    “...Публикувано във факти.бг: А Тръмп реално призна Русия за равни...“ КОГА се е случило това, че не съм го прочела?:) Как точно призна русия за равна на сащ- като вкара американския втечнен газ за продажба в ЕС на цена, РАВНА на цената на руския тръбен газ за ЕС, ли? ;) Или като препотвърди ангажимента на сащ към чл.5 от Договора за НАТО? ;) Що се отнася до 2та % разходи на всяка държава- член на НАТО, аз лично съм “ЗА“ този разход и одобрявам настояването му да се изпълняват тези ангажименти. В НАТО- точно както в ЕС , членуват ДЪРЖАВИ, което значи, че всяка държава ТРЯБВА да се полага елементарни грижи за военната си отбрана, които грижи да включват нещо базисно като стандарт за членство в НАТО/ имам рпедвид въоръжение и военна техника/.

    Коментиран от #8

  • 8 Справедлив

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Юристе-ти май наистина стигаш до крайности---никой не казва че Тръмп трябва да премахне чл.5 от устава на НАТО--така не се прави политика-и на всеки разумен човек му е ясно това...И даже руснаците не са искали това...Става въпрос,че с поведението си Тръмп показа,кой взема решенията--ГЕНЕРАЛНИТЕ решения в света--Русия и САЩ---това е...ето ти пример с примирието в Сирия-решиха го и след един ден то вече е в сила....Това че всеки един от двамата си прокарва интересите е нормално-Тръмп иска да пробие в Европа с газта--Путин със С.Поток 2...--кое е странното...Важното е,че има разговор по проблемите на световно равнище-факт. И във този разговор участват Русия и САЩ-те решават-факт...не Е.С. или някой друг--а САЩ и Русия...сега схвана ли-по простичко няма как да ти го обясня...

    Коментиран от #10

  • 9 Ловеца на поршета

    10 21 Отговор
    Смешният руски гном вече е готов дори и да целува задните бузи на Тръм само и само за да им свалят санкциите.
  • 10 юрист

    5 14 Отговор

    До коментар #8 от "Справедлив":

    “...Публикувано във факти.бг: -никой не казва че Тръмп трябва да премахне чл.5 от устава на НАТО...“ А Вие не разбрахте ли, че президент на ЕДНА държава- член на НАТО- та дори и тръмп- НЕ МОЖЕ САМ ДА ПРЕМАХНЕ чл.5 от Договора за НАТО? Всичко, което съм написала, са факти, оповестени чрез сми.“...Публикувано във факти.бг: Става въпрос,че с поведението си Тръмп показа,кой взема решенията--ГЕНЕРАЛНИТЕ решения в света--Русия и САЩ---това е.....“ АБСУРД! ТОЧНО ТОВА НЕ Е ИСТИНА! Ако русия вземаше “генералните решения“ в света, то защо България НЕ Е в руската зона на влияние, а?:) Напротив- русофилите и левите мноооого искахте ТОВА да се случи, но то НЕ СЕ СЛУЧИ!

    Коментиран от #11

  • 11 Шорош

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    С плажно мляко, намажи го бавно, с отмерени възвратно постъпателни движения- гърба. Требе ли се плаща и колко?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 юрист

    3 15 Отговор

    До коментар #11 от "Шорош":

    Бегом да питаш съпруга ми колко струвало плажното ни масло- аз не се занимавам с такива маловажни неща:) Важното е , че е над фактор 50, имаме достатъчно пари да си го позволим, а за другото- не ме занимавай с глупости, щото ми писна да твърдите, че не съм семейна!

    Коментиран от #14

  • 13 юрист

    2 16 Отговор

    До коментар #11 от "Шорош":

    Нали ти твърдиш, че жените в България трябвало да си гледаме само кухнята , дрехите и домакинството? А дано не попаднеш в моята адвокатска кантора, защото ако тогава пак ми кажеш същото в очите, ще излетиш с шутове от нея, при това- шутове от остри дамски токчета! Само така ще разбереш, че жените и мъжете в България имаме РАВНИ ПРАВА!
  • 14 Юрист2

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    С бавни, ритмични движения го намажи. Плажното масло в редица случаи е бонус-награда.

    Коментиран от #15

  • 15 юрист

    6 15 Отговор

    До коментар #14 от "Юрист2":

    Руски трол- простак! Не случайно за руски тролове се наемат само боклуците и отпадъците на обществото- дъртаци на по 80 години, бивши бкп членове или тинейджъри, които още нямат избирателни права- нито пасивни, нито активни....

    Коментиран от #16, #21

  • 16 бай Тръмп

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Професионалните пропагандатори са ясни. Те това работят, с това си вадят хляба- с бавни и сластни и най-вече ритмични възвратно-постъпателни движения водещи до неописуеми изживявания-експириънси.
  • 17 Владимир Путин

    6 6 Отговор
    Уважаемые пенсионеры, ни денег, трясти нашу экономику.
    Братья Смелости, козьи тестикулы также могут быть поколеблены, но не падать.

    Коментиран от #18

  • 18 бай тръмп

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Владимир Путин":

    Ну и ты даеш,батя, ах тез остри дамски токчята
  • 19 Столтенберг

    9 5 Отговор
    Отлична статия ! Браво !
  • 20 Гостенин

    4 7 Отговор
    Статията е написана добре и спокойно може без коментар, колкото до тестисите на козела ,Путин може да падне и без да се клати.
  • 21 на правистката члена

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    А за жените, които нямат нито един смислен ден от живота-от късен пубертет в ранна критическа, нещо да кажеш? Па и правистки се изкарват, изтрещЕла работа!
  • 22 Петър Янчев

    3 0 Отговор
    Много писане нищо съществено.Явна алабалистика.Първо ТРЪМП каза ,че той е Президент на САЩ и главната му цел е просперитет на САЩ.Второ работеща Америка си го избра защото и писна от Превилегиите на малцинствата.Измислените закони на висшата ПАРТОКРАЦИЯ за печелене на гласовете на свикналите на превилегиите малцинства.Неговата цел е бурно развитие на икономиката на САЩ без превилегиите за партньорите.Но за да го разбереш трябва да го видиш а не като тукашните писачи които вещаяха победа за Хилари.

    Коментиран от #24

  • 23 Гост.

    0 1 Отговор
    Много глупости изписахте..Не коментирам сами с очите си ще видете
  • 24 Столтенберг

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Петър Янчев":

    Като политик Тръмп има тук там трески за дялане. Ако си спомним първата му среща с Меркел -това имам в предвид. А и побутването на черногорския премиер Маркович също. Бележи прогрес в това отношение -на срещата във Варшава крупни гафове не направи или поне аз не знам.

    Обаче като бизнесмен размаха му е удивителен . Ако продължава така БВП за 2017 ще надхвърли 22 трилиона долара. Предполагам. За 2016 беше 18,5.

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Столтенберг":

    като бизнесмен тръмп е на прага на фалита като докара до там всички бизнеси с които се хвана.единствената му силна страна е безочието и лъженето без мярка.като политик не е имал нито една свястна идея или позиция .всичко дето твърди или уж се опитва да постигне е смехотворно и нереално,а и постоянно сменя тотално концепциите си щото хал хабер си няма за нещата в които се навира.дори неговите съпартиици са отчаяни от него ,бившите президенти републиканци апелираха на изборите да се гласува за демократите ,тва е тотален смях.нека напомня твърденията му.сбилжаване с русия.на практика се оказа обратното.санкции срещу арабите на практика обратното.санкции срещу китаи пак обратното.сега ще прецака медицинската реформа ,но без да предложи алтернатива или ще се опита .на дебатите с клинтън бе жалък.напълно неадекватен на зададените въпроси и като слаб ученик като се запънеше почваше да обяснява как ще прави стена с мексико.после обясняваше глупости как стената щели да я платят мексиканците като им вдигнел митата,а като му обясниха че така дефакто ще я платят американците реши да я прави от соларни панели ...и т.н. и т.н.пълен глупак жалко че излъга маса народ.